Kada bus uždrausta mirti Seimo rūmuose?

Prieš keletą metų lipdyta drąsios šalies etiketė Lietuvai neprilipo. O kaip kitaip, jei savęs bauginimas populiarumu nusileidžia tik kitai nacionalinei sporto šakai – draudimams.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 21, 2017, 1:33 AM

Sprendimus priimantys valdininkai šventai tiki, kad parašius rūstų raštą viskas mikliai stoja į vietas. Bet išeina kiek kitaip. Antai ramaus vaikų miego sergėtojoms uždraudus grupės „Iron Maiden“ simbolį Lietuvos vardas savaitę skambėjo viso pasaulio spaudos kvailų nutikimų skiltyje.  

Beveik tuo pačiu metu  nutiko dar vienas įvykis, neprasprūdęs pro tvarkdarių akis. Čempionais tapę Kauno „Žalgirio“ krepšininkai po finalinių rungtynių užsirūkė pergalės cigarus. Kelių šimtmečių senumo tradicija, atkeliavus iš anapus Atlanto kartu su tabako lapais. Klasikinis triumfo simbolis.

Čia jums taip atrodo. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento specialistų dūmų kamuoliuose nepaklaidinsi. Jie iškart susivokė, jog „tekstinė informacija ir atvaizdai gali formuoti palankią nuomonę apie tabako gaminių vartojimą bei skatinti įsigyti ir juos vartoti“.

Taukšt oficialus raštas. Kaip mat pašalinate reportažą iš portalo apie pergalės cigarus arba susimokate baudą į valstybės biudžetą. Šie valdininkai formaliai teisūs, jie veikia griežtai pagal įstatymo paragrafo raidę. Galima tik užjausti šioje nelengvoje kovoje su vis dar pasitaikančiomis blogybėmis.

Kita tarnyba išsijuosusi gina nepilnamečius nuo žalingo poveikio versdama lietuviškus TV kanalus retušuoti filmų ir serialų vietas, kuriose herojams iš žaizdos varva kraujas. Maža to – jau užtušuojami net guzai ant galvos ar raudonuojantis odos išbėrimas.

Ar tai – sveiko proto valdomų žmonių valstybės požymiai? Ir visa tai – valstybėje, kur kol kas (beveik) necenzūruojamas internetas, kur visi pilnamečiai bei nepilnamečiai gali iki soties grožėtis limfa, žarnomis ir kita ekrane imituojama fiziologija. 

Sunkus mūsų angelų sargų darbas. O kiek dar nenuveiktų darbų laukia! Žiū, tie šampano fontanais po finišo besitaškantys F-1 bolidų pilotai. Juk jie nenaudėliai aiškiai formuoja palankią nuomonę apie alkoholio vartojimą ir gali sudaryti įspūdį žiūrovui, kad šampanas ir pergalė – tiesiogiai susiję. Iškirpt ir nubaust!

Pala pala, o kas gi Willo Smitho dantyse taip rūksta anam smagiai žygiuojant su parašiutu per dykumą po galutinės pergalės prieš piktus ateivius? Ar tik ne storas juodas cigaras? Pašalinti! O dar tie visi vesternai bei dramos, kur dūmą nuolatos peša ir ponai, ir damos?

Išties – darbo daug. Gerai pagalvojus, nereikėtų apsiriboti vien tokiais draudimais, nes piliečiai jau seniai pasigenda aktyvesnio reguliavimo įvairiose gyvenimo srityse. Kad valstybės organams būtų lengviau virškinti šią informaciją, štai keli įdomesni draudimai iš tarptautinės praktikos. Dienos sargybai dar yra kur pasitempti.

Kai kur Šveicarijoje daugiabučiuose draudžiama nuleisti vandenį tualete po 22 valandos. Vokietijoje draudžiama turėti per mažai degalų važiuojant greitkeliu, o jiems pasibaigus – lipti iš mašinos ir kelti pavojų kitiems. Už tai numatyta 80 eurų bauda.

Burundyje baudžia už bėgiojimą parkais, Turkmėnistane – už dainavimą pagal fonogramą, Singapūre – kramtomąją gumą burnoje. Kinijoje uždrausta reinkarnacija be valdžios leidimo. Bet visų kiečiausi britai, oficialiai uždraudę mirti parlamento rūmuose. Kiekvienas ten paskutinį atodūsį išleidęs asmuo pagal įstatymą turi būti laidojamas už valstybės lėšas, o biudžeto pinigus juk reikia taupyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.