A.Butkevičius pasišaipė iš protestuojančių: „Tegul ilsisi“

Prieš naująjį Darbo kodeksą

Prieš naująjį Darbo kodeksą protestą surengę jaunuoliai net nežino, apie ką jis, sako premjeras A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Prieš naująjį Darbo kodeksą protestą surengę jaunuoliai net nežino, apie ką jis, sako premjeras A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Prieš naująjį Darbo kodeksą protestą surengę jaunuoliai net nežino, apie ką jis, sako premjeras A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Prieš naująjį Darbo kodeksą protestą surengę jaunuoliai net nežino, apie ką jis, sako premjeras A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-06-23 10:31, atnaujinta 2017-05-20 21:59

„Lietuvos studentų sąjunga jiems nepritaria ir Studentų sąjungos jie vertinami neigiamai. Aš manau, tai tam tikra grupelė studentų, kurie, kiek žinau, piketavo ir Kaune, prie savivaldybės pastato. Mano specialistai buvo susitikę su jais, paklausė, kokie yra argumentai, dėl ko esate nepatenkinti, jie neišsakė nė vieno argumento, keliamas vienintelis reikalavimas – kad būtų atšauktas Darbo kodeksas. Buvo užduotas klausimas, kad gal tas Darbo kodeksas palengvina įsidarbinimą jaunimui, jie nieko nenorėjo girdėti, klausyti ir matyti, kad visiškai nėra su juo susipažinę“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė premjeras. 

Prie Vyriausybės trečiadienio vakarą daugiau nei pusšimtis jaunuolių pradėjo protestą prieš naująjį Darbo kodeksą. Jaunuoliai žada protestuoti Vyriausybės prieigose su palapinėmis, kol Seimo priimti teisės aktai bus atšaukti, jie čia ir nakvojo. 

Premjeras tvirtino, kad protestuotojai nebus vaikomi, nors akcija ir nesankcionuota. 

„Mes esame labai demokratiški ir jėgos nenaudosime“, – tvirtino jis. 

Klausiamas, kiek laiko bus toleruojami prie Vyriausybės gulintys protestuotojai, premjeras atsakė lakoniškai: „Tegu ilsisi.“ 

„Mes priėmėme tą variantą, kuriam pritarė daugelis ekspertų. Mes darome viską, kad Lietuva būtų konkurencinga, laisvesnė valstybė ir pažangesnė. Šiandien tai yra vienas pažangiausių įstatymų Lietuvoje“, – apie darbo santykių liberalizavimą sakė premjeras. 

Studentų protesto akcijos nesureikšminanti sako ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. 

„Aš nesureikšminu šito gulėjimo. Jie jauni, jiems ant kieto pagrindo pagulėti sveika. Jei paklaustumėte jų, jie neatsakytų, ką priėmėme. Aš įsitikinusi 100 procentų, kad jie neperskaitė viso kodekso ir neaišku, ko jie ten guli. Tiesiog kažkas paprašė ir atvažiavo. Bet jaunystė yra tas žavesys, kai galima net ir ant kieto pagrindo pagulėti“, – Seime ketvirtadienį žurnalistams sakė L.Graužinienė. 

Ketvirtadienį su protestuotojais susitiko premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė, Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus ir premjero patarėjas Audrius Misevičius, tačiau  sako, kad protestuotojai nelinkę diskutuoti. 

Ji teigė susidariusi įspūdį, kad protestuotojai prie Vyriausybės įsikūrė ne vienai dienai. Jie čia pasistatė palapines, atsinešė maisto, termosų. 

„Mes labai apgailestaujame, kad jaunimas nesidomi, kas yra tame Darbo kodekse, akivaizdu, kad jie net nežino, kuo tai būtų gerai studentams, kad yra sumažinta administracinė ir biurokratinė našta, kad jaunimas gali greičiau įkurti įmonę, paprastesnė  darbuotojų samdymo tvarka, kad bus naujų įdarbinimo formų, laisvesnis darbo grafikas ir būtent studijuojančiam jaunimui tai būtų labai patogu, jis galėtų dirbti trumpesnę darbo dieną, kintančiu grafiku ir derintis prie paskaitų ir mokslų“, – aiškino E.Butkutė-Lazdauskienė. 

Seimas po pusmečio svarstymų naująjį Darbo kodeksą priėmė antradienį. Jei jam pritars prezidentė, jis įsigalios nuo 2017 metų pradžios. 

Darbo kodekse supaprastintas darbuotojų atleidimas, sumažintos išeitinės išmokos, padidintas leistinų viršvalandžių skaičius, sutrumpintos atostogos, numatyta platesnė darbo sutarčių tipų įvairovė. 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kodekse teigia matanti taisytinų nuostatų, premjeras A.Butkevičius savo ruožtu tikisi, kad prezidentė Seimo priimtiems pakeitimams pritars.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: bendrovės „Foxpay“ istorijoje – naujas posūkis