Į Lietuvą atkeliauja Vokietijoje pirktos savaeigės haubicos

Ketvirtadienį į Lietuvą bus atgabentos pirmosios dvi iš Vokietijos kariuomenės įsigytų 155 mm kalibro savaeigių haubicų „PzH2000“ („Panzerhaubitze 2000“). Pagal praėjusių metų rugsėjo mėnesį pasirašytą sutartį, Lietuva iš Vokietijos kariuomenės įsigijo 16 vnt. haubicų „PzH2000“ ir dar 5 skirtas treniruotėms ir atsarginėms dalims, taip pat 26 šarvuotas vadovavimo mašinas M577 ir 6 šarvuotus evakuatorius BPZ2.

Į Lietuvą atkeliauja Vokietijoje pirktos savaeigės haubicos.<br>KAM nuotr.
Į Lietuvą atkeliauja Vokietijoje pirktos savaeigės haubicos.<br>KAM nuotr.
Į Lietuvą atkeliauja Vokietijoje pirktos savaeigės haubicos.<br>KAM nuotr.
Į Lietuvą atkeliauja Vokietijoje pirktos savaeigės haubicos.<br>KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2016, 10:04 AM, atnaujinta May 20, 2017, 10:03 PM

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, iš viso Lietuva įsigijo 53 technikos vienetus. Ši sutartis taip pat apibrėžė Lietuvos karių apmokymą ir paramą organizuojant technikos aptarnavimą.

Planuojama, likusias priemones Lietuva gaus iki 2019 metų.

Siekdami kuo greičiau įsisavinti ką tik gautą šią modernią ir itin pajėgią ginkluotę, Lietuvos kariai jau netrukus pradės vykdyti karinį rengimą, o pirmuosius šaudymus Lietuvoje planuojama atlikti jau po kelių mėnesių per pratybas „Ugninis griausmas“.

Efektyvi ugnies parama, kurią leis užtikrinti šios vienos moderniausių pasaulyje artilerijos sistemų, kariuomenės manevriniams vienetams, yra vienas iš Lietuvos kariuomenės prioritetų.

Savaeigių haubicų įsigijimas yra kokybinis šuolis Lietuvos kariuomenės ugnies paramai, šios haubicos žymiai sustiprins šalies kariuomenės pajėgumus. Įsigijus šias artilerijos sistemas šalies kariams atsiveria naujos galimybės planuoti ir vykdyti operacijas.

Naujuoju Lietuvos kariuomenės pirkiniu bus aprūpintas Rukloje dislokuotas mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas. Šiuo metu batalione esančios 105 mm. haubicos gali naikinti taikinius maždaug 11 kilometrų atstumu. Gavus savaeiges PzH2000 haubicas bataliono efektyvaus šūvio nuotolis padidės iki 40 kilometrų.

Vokietijos atstovai jau apmokė Lietuvos karius, kurie vykdys šios technikos priežiūrą ir aptarnavimą, taip pat ją naudosiančius karius – haubicų įgulas ir operacijas planuojančius karininkus. Lietuvos kariai dalyvavo įvairiuose kursuose, susitikimuose su Vokietijos specialistais, kurie perteikė savo patirtį tiek Lietuvoje, tiek ir Vokietijos artilerijos mokykloje.

Įgiję patirties Vokietijoje kaip naudotis „PzH2000“ sistemomis, Lietuvos kariai ją jau perduoda savo kolegoms Lietuvoje – su šiomis sistemomis dirbsiantiems kariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.