Benamiai Kaune įniko laužyti konteinerius. Kas juos papiktino?

Atsiradus taromatams, kauniečiai išmeta mažiau butelių ir skardinių. Tai asocialius asmenis paskatino drastiškiau ieškoti grobio ir rūšiuoti skirtus konteinerius jie pradėjo laužyti. Miesto tvarkdariai apie šį reiškinį žino, tačiau nieko nesiima.

Šilainiuose nuverstas konteineris, o iš jo aplink pažirusios šiukšlės mėtėsi ir piktino gyventojus visą savaitę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šilainiuose nuverstas konteineris, o iš jo aplink pažirusios šiukšlės mėtėsi ir piktino gyventojus visą savaitę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jun 25, 2016, 4:41 PM, atnaujinta May 20, 2017, 4:23 PM

Rasytės gatvės gyventojai priversti vaikščioti pro šiukšlyną. Jis atsirado, kai kažkas nuvertė stiklui išmesti skirtą konteinerį, atplėšė jo dugną.

Kaunietis Algimantas Rimašius pasakojo matęs, kaip netoli daugiabučių esantį konteinerį, skirtą stiklo tarai, apvertė keli asocialūs asmenys. Jie nuplėšė konteinerio apačioje esantį dangtį, iš talpyklos pasipylė šiukšlės. Žerdami jas į šalis benamiai ieškojo ko nors vertingo.

„Anksčiau matydavau, kaip girtuokliai iš atliekoms rūšiuoti skirtų konteinerių graibydavo skardines ir butelius. Dabar, kai tarą galima atiduoti į taromatus ir už tai gauti pinigų, grobio, matyt, randa mažiau. Todėl visai suįžūlėjo. Tiesiog nuvertė talpyklą ir ją išplėšė“, – pasakojo kaunietis.

Šiukšlės greta konteinerio mėtėsi ne vieną dieną.

„Savo kiemus šluojamės patys. Patys šiukšles susirenkame. Konteinerius prižiūri „Kauno švara“. Bet jų darbininkų sulaukiame retai“, – piktinosi kaunietis.

Įmonės „Kauno švara“ generalinis direktorius Dalius Tumynas sakė, kad dar prieš Lietuvoje atsirandant taromatams domėjosi, kaip jie paveiks išmetamų atliekų kiekį.

„Pas mus taros, kurią superka taromatai, sumažėjo apie 20 procentų. Tokios taros mažiausiai kaip tik ir išmetama į rūšiuoti skirtus konteinerius. Todėl jau keletą mėnesių susiduriame su nauja problema. Asocialūs asmenys, norėdami lengviau rasti vertingų butelių ir skardinių, juos griauna, sulaužo, aplink ant žemės palieka išbarstytas šiukšles“, – gyventojų pastebėjimus patvirtino D.Tumynas.

Dažniausiai, pasak švaros įmonės vadovo, nugriaunami ir iškratomi tie rūšiuoti skirti konteineriai, kurie stovi nuošalesnėse vietose.

„Atliekoms rūšiuoti skirti konteineriai, atsižvelgiant į vietą, kurioje stovi, į aplinkinių gyventojų skaičių ar turistų srautą, išvežami kartą per savaitę arba tik kartą per mėnesį. Kai kur – tik kartą per du mėnesius. Tik tada aplink išbarstytas šiukšles ir galime surinkti. Daryti tai dažniau pajėgumų ir lėšų neturime“, – pripažino D.Tumynas.

Gyventojai įsitikinę, kad tai – girtuoklių darbas, nes šie ieško skardinių ir butelių, kurie jau kuris laikas superkami taromatuose.

Įmonės „Kauno švara“ generalinis direktorius Dalius Tumynas patvirtino, kad tai – naujas reiškinys. Tačiau tuoj pat sutvarkyti šiukšlių greta konteinerių nėra pinigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.