Vilniečiai susikibo dėl kryžiaus po daugiabučio langais

Dar prieš Jonines Jonažolių kaimu pasivadinusioje bendruomenėje tapo karšta: vieni nori nubudę ryte pro langą matyti kryžių, kiti – ne. Mat jį statyti entuziastai sugalvojo neįprastoje vietoje – prie daugiabučių esančioje sporto aikštelėje Bukčiuose.

Kol kas sunkus kryžius dar paguldytas, nes nesugalvojama, kaip jį užnešti ant kalno ir pastatyti, kad visi aplinkinių namų Bukčių gyventojai jį matytų.<br>D.Umbraso nuotr.
Kol kas sunkus kryžius dar paguldytas, nes nesugalvojama, kaip jį užnešti ant kalno ir pastatyti, kad visi aplinkinių namų Bukčių gyventojai jį matytų.<br>D.Umbraso nuotr.
Bukčių gyventoja Kristina sakė, kad nemažai kaimynų priešinasi kryžiui.<br>D.Umbraso nuotr.
Bukčių gyventoja Kristina sakė, kad nemažai kaimynų priešinasi kryžiui.<br>D.Umbraso nuotr.
Kol vyksta gyventojų diskusijos, kryžius guli vaikų žaidimo aikštelėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Kol vyksta gyventojų diskusijos, kryžius guli vaikų žaidimo aikštelėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jun 26, 2016, 10:28 AM, atnaujinta May 20, 2017, 3:48 PM

„Kam kryžius tokioje vietoje, kur žmonės sportuoja, liejasi aistros, kartais ir vienas kitas riebesnis žodis nuskamba?“ – klausė Jonažolių gatvės gyventojai, nenorintys, kad parke prie jų daugiabučių iškiltų kryžius.

„Parkas priklauso visiems – ir tikintiems, ir netikintiems. Jei jame yra vietos krepšinio, tinklinio aikštelėms, treniruokliams, tai kodėl nebelieka vietos kryžiui?“ – atsiliepė kryžiaus šalininkai.

Nors Jonažolių kaimo bendruomenė pasidalijo į dvi stovyklas, baltas kryžius parke prie daugiabučių jau paguldytas.

Bet aistros dėl jo dar ilgai nenurims.

Nuomonės niekas neklausė

Žinia apie kryžių Jonažolių gatvėje jau pasiekė ir savivaldybę. Gyventojai valdžią užvertė klausimais, ar kryžiui pastatyti suteiktas leidimas, kodėl jis dabar paguldytas aikštelėje, kurioje žaidžia vaikai.

„Gal mes gyvename davatkų valstybėje, kad kryžius pradėjome statyti prie daugiabučių?

Keista, dauguma gyventojų Jonažolių gatvėje – jauni žmonės, bet elgiasi kaip pensininkai“, – savivaldybei adresuotame laiške negailėjo piktų žodžių Austėja.

Studentei pikta, nes dėl kryžiaus niekas neklausė gyventojų nuomonės.

Šiaip Jonažolių kaimo bendruomenė pateikia veiklos ataskaitas, teiraujasi dėl kiekvieno sumanymo, o štai apie kryžių niekas nesiteiravo.

Susitaikys ir nusileis?

„Jau visi įpratome žegnotis ne kaire, o dešine ranka, per Velykas ir Kalėdas tampame uoliais katalikais, tai ir čia nusprendėme pasižymėti“, – šypsodamasi kalbėjo „Sostinės“ Bukčiuose sutikta Nijolė.

Jos nuomone, tas, kuris nuoširdžiai tiki, kryžių gali pasikabinti namuose. Be to, aplinkiniuose namuose gyvena ne vien katalikai, bet ir stačiatikiai, kitų tikėjimų žmonės.

„Tik nelabai kas aktyviai dėl to priešinsis, juk tai – kryžius. Pakalbės, pasiginčys ir nusileis“, – prognozavo Nijolė.

Kita Jonažolių gatvės gyventoja Kristina pasakojo, kad socialiniuose tinkluose kaimynai labai aktyviai diskutuoja dėl kryžiaus.

„Mintis gal ir graži, tik kryžių reikėtų statyti mažiau matomoje vietoje, kad jis taip nebadytų akių jo priešininkams“, – svarstė Kristina ir priminė, kad kryžius prie naujų daugiabučių Gudeliuose jau yra. Jis kol kas vienintelis.

Pirmininkas – ne visagalis

Jonažolių kaimo bendruomenės pirmininkas Virmantas Baronaitis prisipažino nežinąs, ar kryžiui statyti gautas leidimas, ar šis sumanymas su kuo nors derintas. Net nežinia, kur jis stovės.

Tai kodėl bendruomenės vadovas nežino, kas vyksta šalia namų? „Yra oficiali bendruomenė, bet yra joje ir grupių“, – atsargiai rinkdamas žodžius aiškino V.Baronaitis.

Jis girdėjęs, kad pastatyti kryžių sumanė kas vakarą pažaisti tinklinio susirenkantys aplinkinių namų gyventojai.

Paklausus paties bendruomenės pirmininko nuomonės apie būsimą kryžių, jis į klausimą atsakė klausimu: „Ką tas kryžius pakeis?“

Kelias priklauso visiems

Jonažolių gatvėje nepasitenkinimą kelia ne tik kryžius. Užkliuvo ir Bukčių parke įrengiama sporto aikštelė. Pasiskundę savivaldybei kai kurie gyventojai tvirtino, kad ten vyksta neaiškūs statybos darbai, o iš jos išvažiuojantys sunkvežimiai užteršė Jonažolių gatvę.

Savivaldybės Susisiekimo komunikacijų skyriaus specialistai gyventojams turėjo kantriai aiškinti, kad statybą leidžiantys dokumentai tvarkingi, kad aikštelę rajone įrengiančioms statybos bendrovėms „Euroatletas“ ir „Gatvių statyba“ suteiktas leidimas kasti.

Taip pat savivaldybės atstovas gyventojams priminė, kad Jonažolių gatvė, kaip ir daugelis Vilniaus gatvių, yra bendrojo naudojimo ir ja gali naudotis ir važinėti visi sostinės gyventojai bei svečiai, taip pat ir statybininkai.

Tad nors ir buvo nepatenkintų, gegužės pabaigoje įvyko Jonažolių kaimo krepšinio aikštelės atidarymo šventė.

Miško parkas sutvarkytas

Prieš tai savivaldybė praėjusių metų pabaigoje sutvarkė Bukčių miško parką.

Tačiau užbaigus darbus ir vėl ne visus džiugino estetiškas, tvarkingas kraštovaizdis.

Atsirado niurnančių, jog dabar miškas kaip išlaižytas, kad lieka jį tik išasfaltuoti.

Mat Vilniaus savivaldybės užsakymu 7 hektarų plote nebeliko sausų, džiūstančių, ligų ir kenkėjų pažeistų, per tankiai augančių medžių.

Kirtėjai nupjovė net 1010 medžių, kurių amžius – 60 metų. Jie buvo atrinkti vadovaujantis miškų kirtimo taisyklėmis.

Bukčių miško parke prie Jonažolių gatvės taip pat buvo atliekami kraštovaizdžio formavimo darbai – prie takų sutvarkyti krūmai ir menkaverčiai medeliai.

Iš viso per praėjusius metus sutvarkyta 20 hektarų Bukčių miško parko. O šiemet planuojama tvarkyti dar 18 hektarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.