Abiturientai jau pateikė 58 tūkst. prašymų į aukštąsias mokyklas

Įpusėjus bendrajam priėmimui į Lietuvos aukštąsias mokyklas, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) informacinėje sistemoje jau užsiregistravo per 19 tūkst. stojančiųjų. Iš jų daugiau kaip 14 tūkst. užpildė savo pagrindinio priėmimo pirmojo etapo prašymus ir pareiškė per 58 tūkst. pageidavimų.

Abiturientai jau pateikė 58 tūkst. prašymų į aukštąsias mokyklas<br>Lrytas fotografų archyv. nuotr.
Abiturientai jau pateikė 58 tūkst. prašymų į aukštąsias mokyklas<br>Lrytas fotografų archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jun 28, 2016, 12:46 PM, atnaujinta May 20, 2017, 10:56 AM

Motyvacijos vertinimui, kuris būtinas pretenduojant į pedagogo kvalifikaciją suteikiančias studijų programas, jau užsiregistravo per 1,3 tūkst. stojančiųjų, o laikyti vieną ar daugiau stojamųjų egzaminų į meno srities studijų programas – beveik 2 tūkstančiai stojančiųjų. Pagrindinė stojamųjų egzaminų ir motyvacijos vertinimo sesija truks iki liepos 8 d. Į savo prašymą įterpti studijų programas, kurioms reikia stojamųjų egzaminų arba motyvacijos vertinimo, galima likus ne mažiau kaip 24 val. iki egzamino pradžios ir tik pagrindinės stojamųjų egzaminų sesijos metu.

„Papildomoje stojamųjų egzaminų ir motyvacijos vertinimo sesijoje galės dalyvauti tik tie stojantieji, kurie užsiregistravo egzaminams ir / ar motyvacijos vertinimui 24 val. iki egzamino, vykusio pagrindinėje sesijoje, bet nedalyvavo dėl ligos ar kitos pateisinamos priežasties“, – akcentavo LAMA BPO administracijos direktorė Ramunė Bakanovienė.

Į tiksliniu būdu valstybės finansuojamas studijų vietas pretenduoja 87 stojantieji, kurie pareiškė 1067 pageidavimus. Tikslinio finansavimo prašymus LAMA BPO sistemoje stojantieji gali teikti tiek pagrindinio priėmimo pirmojo etapo, tiek antrojo etapo prašymų koregavimo metu ar papildomame priėmime, likus laisvų tiksliniu būdu finansuojamų studijų vietų.

Per 9 tūkst. užsiregistravusiųjų vidurinį išsilavinimą įgijo 2016 metais. R. Bakanovienės teigimu, šiems stojantiesiems brandos atestatai dar neįteikti, todėl jie negali įkelti brandos atestatų duomenų į informacinę sistemą.

„2010-2016 m. įgijusiems vidurinį išsilavinimą Lietuvoje, užsiregistravusiems LAMA BPO informacinėje sistemoje, tačiau neatlikusiems duomenų įkėlimo veiksmo konkursinis balas neapskaičiuojamas ir jie nedalyvauja konkurse. Šių metų abiturientai įkelti brandos atestato duomenis galės iš karto, kai tik gaus savo brandos atestatą ir iki liepos 19 d. 12 val.“, – pabrėžė R. Bakanovienė.

Vidurinį išsilavinimą įgijusių 2010 – 2015 metais ir pateikusių prašymus yra  beveik 6,5 tūkst., 300 jų į LAMA BPO informacinę sistemą dar neperkėlė atestatų duomenų iš Švietimo informacinių technologijų centro sistemos (ŠITC). Vidurinį išsilavinimą įgijusių 2009 m. ir anksčiau registravosi apie 1,5 tūkst., ketvirtadalis jų dar nepateikė brandos atestatų kopijų.

Tiek universitetuose, tiek kolegijose pirmuoju prioritetu stojantieji dažniausiai renkasi socialinių mokslų studijų sritį, tokių asmenų yra 36 proc. Biomedicinos mokslams pirmenybę teikia 25 proc., o technologijos mokslams – 16 proc. abiturientų. Norintieji studijuoti menus sudaro 11 proc., fiziniais mokslais susidomėjo 6 proc., o humanitariniais – 5 proc. asmenų.

Populiariausių aukštųjų mokyklų, kurių studijų programas stojantieji dažniausiai nurodo savo prašymuose pirmuoju prioritetu, penketuke – Vilniaus universitetas, Kauno kolegija, Vilniaus kolegija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Kauno technologijos universitetas.

Iš Vilniaus universitete vykdomų studijų programų dažniausiai renkamasi studijuoti mediciną, programų sistemas ir teisę; Kauno kolegijoje – kosmetologiją, bendrosios praktikos slaugą ir dantų technologiją; Vilniaus kolegijoje – bendrosios praktikos slaugą, higieninę ir dekoratyvinę kosmetologiją bei kineziterapiją; Lietuvos sveikatos mokslų universitete – mediciną, odontologiją, veterinarinę mediciną; Kauno technologijos universitete – programų sistemas, informatikos inžineriją ir statybos inžineriją.

Norintieji studijuoti universitete pirmenybę prašymuose teikia medicinos studijų programai Lietuvos sveikatos mokslų universitete (tokių pageidavimų yra 363) ir Vilniaus universitete (251). Odontologiją Lietuvos sveikatos mokslų universitete pasirinko 198 asmenys. Panašus skaičius stojančiųjų renkasi programų sistemas tiek Kauno technologijos universitete (176), tiek Vilniaus universitete (149).

Teisės studijų programai Vilniaus universitete pirmenybę teikia 136, veterinarinei medicinai Lietuvos sveikatos mokslų universitete – 118, odontologijai Vilniaus universitete – 110, treniravimo sistemoms Lietuvos sporto universitete – 107, politikos mokslams Vilniaus universitete – 107, architektūrai Vilniaus Gedimino technikos universitete – 99 stojantieji.

Koleginių studijų programas norintys studijuoti pirmuoju prioritetu renkasi bendrosios praktikos slaugą Vilniaus kolegijoje (122) ir kosmetologiją Kauno kolegijoje (117). Higieninę ir dekoratyvinę kosmetologiją Vilniaus kolegijoje renkasi 102 stojantieji. Panašus abiturientų skaičius renkasi bendrosios praktikos slaugos (93), logistikos (86) ir dantų technologijos (75) studijų programas Kauno kolegijoje.

Automobilių techniniu eksploatavimu Kauno technikos kolegijoje susidomėjo – 65, kineziterapija Vilniaus kolegijoje – 62, grožio terapija Klaipėdos valstybinėje kolegijoje ir burnos higiena Kauno kolegijoje – po 61, transporto logistika Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje – 59 asmenys.

Daugiausia stojančiųjų yra iš didžiųjų Lietuvos miestų: vidurinę mokyklą baigusieji Vilniuje sudaro 2,5 tūkst., kiek mažiau, per 2 tūkst., mokėsi Kauno mokyklose, Klaipėdos – 886, Šiaulių – 669, Panevėžio – 601.

Bendrojo priėmimo prašyms teikti ir koreguoti LAMA BPO informacinėje sistemoje galima iki liepos 19 d. 12 val.

Visą informaciją apie bendrąjį priėmimą, studijų programas, stojamųjų egzaminų laikymo ir motyvacijos vertinimo datas galima rasti LAMA BPO tinklalapyje: www.lamabpo.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.