Protestas prie Vyriausybės: girti nuogaliai priešinosi policijai

Praeitą savaitę prasidėjęs jaunimo, nepatenkinto naujuoju Darbo kodeksu, protestas prie Vyriausybės, nors su pertraukomis, bet vis dar tęsiasi. Tiesa, jis įgauna naujas, netikėtas formas.

Nuogiems prie Vyriausybės durų besitrynusiems protestuotojams teks paploninti kišenes.<br>„Facebook“ nuotr.
Nuogiems prie Vyriausybės durų besitrynusiems protestuotojams teks paploninti kišenes.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

2016-06-29 13:05, atnaujinta 2017-05-20 08:59

Nauja protesto forma

Antradienio paryčiais, apie 4val. ryto, du jaunieji protestuotojai peržengė policijos „Stop“ juostą, kuri Vyriausybės pastatą juosia nuo pirmadienio ryto. Atsidūrę kitoje juostos pusėje vaikinas ir mergina išsirengė iki apatinių kelnaičių.

Protestuotojai Lina ir Isandrijus „Stop“ juostą peržengė netrukdomi pareigūnų, mat šių paprasčiausiai nebuvo, nors jų autobusiukas su specialia filmavimo įranga stovėjo visai šalia.

Apsinuoginusi porelė surengė, kaip patys vadina, meninę protesto akciją. Mergina nusismaukė ir kelnaites. Originalią protesto akciją sugalvojęs jaunimas jai davė necenzūrinį pavadinimą „Iš***k vyriausybę arba ji toliau dulkins tave“.

Pasukusius eiti atgal į savo palapines jaunuolius policija sulaikė. Dar nuogus Lina ir Isandrijų bei jų pasirodymą filmavusius, drabužių nenusimetusius protestuotojus pareigūnai išvežė. Rūbai jiems atiduoti tik pristačius nuogalius į policijos komisariatą.

Jaunuoliai teigia, kad policija su jais elgėsi brutaliai – rėkė, stumdė ir atėmė mobilaus ryšio telefoną su nufilmuotais nuogaliais ir šią medžiagą ištrynė.

Viena protesto dalyvių, išsirengusius draugus telefonu filmavusi Aira L. savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė:

„Lina ir Isandrijus, nuogi ir beginkliai, peržengė absurdišką nustatytą ribą tarp valdžios ir žmonių tarsi perplėšdami nekaltybės plėvę lytinio akto metu ir priartėjo prie vyriausybės durų. Policija pasirodė tik tada, kai savo nuogais baltais kūnais jie papuošė institucijos metalines aukso spalvos durų konstrukcijas.

Šie du žmonės sąmoningai peržengė ribą, siekdami apnuoginti faktą, kad ir Vyriausybė įžūliai peržengia ribas ir pažeidžia žmonių teises naujuoju Darbo kodeksu.

Tegyvuoja libertarizmas, situacionizmas, spontaniškumas ir aistra!“

Nuogybių neorganizavo, bet palaiko

Nuo praeitos savaitės su pertraukomis prie Vyriausybės palapinėse gyvenantys jaunimo visuomeninio judėjimo „Gyvenimas per brangus“ atstovai teigia prie nuogalių protesto neprisidėję.

„Visuomeninis judėjimas „Gyvenimas Per Brangus“ šio anti-performanso neorganizavo ir neinicijavo, tačiau džiaugiasi spontanišku ir drąsiu kūrybiškumu kritikuojant valdžios distancijos poziciją gyventojų atžvilgiu.

Tiek „STOP-POLICIJA“ juosta, tiek metalinės LRV durys, tiek juostos nepaisymas ir prisilietimas prie durų yra simbolika. Areštinė ir baudos už anti-performansą, deja, – labai realios“, – skelbė jaunimo iniciatyvinės grupės atstovai.

Buvo išgėrę ir priešinosi policijai

Policijos duomenimis, originalią protesto akciją sugalvoję jaunuoliai buvo neblaivūs. Kaip sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius, trys iš keturių jaunuolių buvo išgėrę. Išsirengusiai Linai nustatytas 2,36 promilės girtumas, jos nuogajam draugui – 1,41 prom., o vienam iš viską filmavusiųjų – 1,82 promilės.

Teigiama, kad jaunuoliai priešinosi policijos pareigūnams. Filmavęs vaikinas griebė į automobilį sėdusiam pareigūnui už rankos, o mergina stojo prieš policijos automobilį ir trukdė jam pajudėti.

Už pasipriešinimą pareigūnams, „Stop“ juostos peržengimą, pareigūnų įsakymų nepaisymą, girtumą viešoje vietoje bei nedidelį chuliganizmą nuogalių šou dalyviams bus skirtos piniginės baudos, kurios gali siekti nuo 142 iki 283 eurų, arba areštas nuo 15 iki 30 parų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?