Signataro nelaimė priminė apie daugelyje namų tykančią grėsmę

Trečiadienį Lietuvą apskriejo žinia, kad signatarą Zigmą Vaišvilą ištiko nelaimė – jis savo namuose nukrito nuo laiptų ir sunkiai susižalojo. Politikui sužaloti rankų riešai ir kaklo slankstelis.

Signataro nelaimė nukritus nuo laiptų priminė apie skaudžias netektis, nutikusias po panašių nelaimių.<br>V. Balkūno nuotr.
Signataro nelaimė nukritus nuo laiptų priminė apie skaudžias netektis, nutikusias po panašių nelaimių.<br>V. Balkūno nuotr.
Irena Matijošaitienė norėjo, kad jos organai būtų dovanoti transplantacijos laukiantiems.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Irena Matijošaitienė norėjo, kad jos organai būtų dovanoti transplantacijos laukiantiems.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
I. Matijošaitienės laidotuvės.<br>M.Patašiaus nuotr.
I. Matijošaitienės laidotuvės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Modesta Gaučaitė

Jun 29, 2016, 7:20 PM, atnaujinta May 20, 2017, 7:37 AM

Šiuo metu, kaip sakė signataro draugas, Seimo narys, Audrius Nakas, Z. Vaišvilos būklė sunki, bet stabili.

Kiek žinoma, politikas trečiadienio rytą, savo namuose nukrito laiptais iš antro aukšto.

Nors signataras Z. Vaišvila šiuo metu gydomas ligoninėje ir apie pavojų jo gyvybei nepranešama, šis nelaimingas atsitikimas priminė atvejus, kai panašios nelaimės baigėsi kur kas skaudžiau.

Padėjo žmonėms ir po mirties

Turbūt daugelis vis dar atsimena 2013-ųjų kovo mėnesį, kai savo namuose nukritusi nuo laiptų sunkiai susižalojo ir mirė verslininkė, Kauno miesto savivaldybės politinė veikėja ir Tarybos narė 55-erių Irena Matijošaitienė.

Sunkią galvos traumą patyrusios I. Matijošaitienės gyvybė užgeso 2013-ųjų kovo 14-ąją, praėjus dviem dienom po to, kai savo namuose Vičiūnų rajone nukrito nuo antro aukšto laiptų.

Velionės vyras, dabar Kauno miesto meras, Visvaldas Matijošaitis tuomet pasakojo išgirdęs stiprų trenksmą. Atbėgęs iš miegamojo rado žmoną gulinčią laiptų apačioje.

Greitosios pagalbos ekipažas I. Matijošaitienę nuvežė į Kauno klinikas, kur neurochirurgai atliko iš karto dvi operacijas. Gydytojai nustatė, kad moteriai lūžo kaukolės pamatas, prasidėjo vidinis kraujavimas. Dėl prasidėjusio smegenų tinimo teko išimti dalį kaukolės priekinėje dalyje.

Tos pačios dienos vakarą buvo atlikta dar viena operacija, o jai pasibaigus gydytojai pasakė atvirai – visi neurochirurginio gydymo būdai išnaudoti.

Praėjus parai po patirtos traumos I. Matijošaitienės būklė išliko kritinė. Jai buvo dirbtinai sukelta koma. Kovo 14-ąją moters būklė smarkiai pablogėjo ir 14 val. gydytojai konstatavo smegenų mirtį.

Irena Matijošaitienė yra sakiusi: „Jeigu ir miręs gali padėti žmogui, tai padėk“. Tad gerbdami jos valią artimieji sutiko velionės organus paaukoti transplantacijos laukiantiems žmonėms. Dėl šios priežasties klinikų medikai neišjungė jos gyvybines funkcijas palaikančios aparatūros.

Kovo 15-ąją 5 val. 42 min. Kauno klinikų medikai konstatavo biologinę I. Matijošaitienės mirtį.

Viską lėmė atsitiktinumas

Irenai Matijošaitienei mirus pradėjo sklandyti įvairios nelaimės versijos. Iškart po moters mirties prokurorai pradėjo tyrimą mirties priežasčiai nustatyti. Tačiau netrukus jis buvo perkvalifikuotas pagal kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį – dėl tyčinio nužudymo.

Tiesa, gavus Teismo medicinos ekspertų išvadas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Prokuroro priimtu nutarimu konstatuota, kad moters mirčiai jokie kitų asmenų galimai padaryti neteisėti veiksmai įtakos neturėjo.

Kaip tuo metu skelbė žiniasklaida, Matijošaičių namuose vyko remontas. Nuo laiptų buvo nuimti turėklai, nebuvo ir apsauginės tvorelės. Viskas buvo uždengta kartono lakštais. Pareigūnų tyrimo metu nustatyta, kad Irena Matijošaitienė nuo laiptų nukrito pati, o jos mirtis – nelaimingas atsitikimas.

Statūs laiptai nuvedė į mirtį

Statūs laiptai 2005 metais tapo pražūtingi koncerno „MG Baltic“ buvusio verslo plėtros direktoriaus Dariaus Žakaičio žmonai Ramunei Žakaitienei.

Krisdama nuo laiptų Briuselyje nuomojamame name moteris patyrė labai sunkią galvos traumą – kraujas išsiliejo į smegenis. Po skubiai atliktos operacijos vilnietė neatsigavo iš komos.

Moterį dar bandė gelbėti Belgijos medikai, tačiau jiems tai nepavyko. 37 metų moters gyvybė užgeso netoli Briuselio esančiose Katalikiškojo Leveno universiteto klinikose.

R. Žakaitienė susižalojo dviejų savo vaikų akivaizdoje. Laiptais ji lipo nešdama keturmetę dukterį Ievą Izabelę. Šalia buvo ir dešimtmetis sūnus Martynas Kazimieras. Motinai dukterį pavyko apsaugoti.

Moteris tuo metu vertėsi nekilnojamojo turto nuoma, garsėjo visuomenine, labdaringa veikla, ėjo moterų klubo W2W viceprezidentės pareigas.

Tais pačiais metais žymi poetė ir talentinga žurnalistė Elena Mezginaitė paslydo ant stačių Rašytojų sąjungos pastato laiptų ir taip pat sunkiai susižalojo galvą.

Raudonojo Kryžiaus ligoninės medikai, gelbėdami poetės gyvybę, atliko sudėtingą, penkias valandas trukusią galvos operaciją. Deja, medikams nepavyko išgelbėti moters.

Po įvykio Rašytojų sąjunga skundėsi, kad statūs senoviniai laiptai jau ne kartą tapo nelaimės priežastimi.

Prieš daugelį metų nukritęs nuo laiptų užsimušė rašytojas Antanas Ramonas. Toks pat likimas ištiko ir ant mirtį nešančių laiptų paslydusį garsų Užupio menininką Zenoną Šteinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.