Karščio nepabūgę protestuotojai ir toliau gyvena palapinėse

Vyriausybės pastatas vis dar aptvertas „Stop“ juosta, laukia plieskia 30 laipsnių karštis, tačiau protestuojantiems prieš naująjį Darbo kodeksą tai nesvarbu. Jie pasiruošę dėl savo tikslo ir toliau gyventi palapinėse.

Protestuojai nesiruošia trauktis net ir plieskiant 30 laipsnių karščiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestuojai nesiruošia trauktis net ir plieskiant 30 laipsnių karščiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestuojai nesiruošia trauktis net ir plieskiant 30 laipsnių karščiui.<br>V.Ščiavinkso nuotr.
Protestuojai nesiruošia trauktis net ir plieskiant 30 laipsnių karščiui.<br>V.Ščiavinkso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modesta Gaučaitė

Jul 2, 2016, 6:47 PM, atnaujinta May 20, 2017, 1:20 AM

Einant Vilniuje esančia Vinco Kudirkos aikšte vaizdas traukia dėmesį, nori to ar ne. Vyriausybės pastatas aptvertas „Stop“ juosta, jį saugo pareigūnai, o šalia palapinėse ar ant čiužinių ilsisi protestuotojai, įsikūrę čia nuo pirmadienio.

Savaitę prie vieno svarbiausių valstybės pastatų palapinėse gyvenantys jaunimo iniciatyvinės grupės „Gyvenimas per brangus“ atstovai sako, kad nors karštį ir sunku ištverti, iš V.Kudirkos aikštės jie nesitrauks, kol naujasis Darbo kodeksas nebus grąžintas svarstyti.

Pavėsyje po medžiais įsikūrę protestuotojai nenuobodžiauja: vieni skaito knygas, kiti bendrauja su draugais ar guli apsikabinę su savo antrosiomis pusėmis.

Bandė išjungti elektrą

„Neatsibodo, tikrai neatsibodo čia būti. Planuojame, ką toliau darysime, planuojame akciją. Dienos ramesnės, nes sulaukiame mažiau žmonių dėmesio, visi prie vandens, tai skiriame tą laiką planuoti vakarinę veiklą“, – sakė muziejininku dirbantis protestuotojas Rolandas Lingys.

Paklaustas, ar pats nenorėtų vietoj piketavimo prie Vyriausybės pastato keliauti prie ežero ar jūros, vaikinas atsakė, kad tikrai norėtų tokį karštą savaitgalį leisti prie vandens, tačiau tikslas – svarbiau.

„Traukia, bet jei dabar nuvažiuosiu, po penkerių metų, kai jau bus įsigaliojęs naujas kodeksas, bus sunkiau tai padaryti. Tiesiog reikia ką nors paaukoti, kad būtų geriau, užuot gyvenčiau tik šia diena“, – sakė Rolandas.

Jis pasakojo, kad protestuotojai turėjo bėdų dėl elektros. Iš pradžių jie gavo jos iš šalia esančio prekybos centro. Tačiau, pasak R.Lingio, jiems buvo uždrausta naudotis elektra iš prekybos centro. Vaikinas mano, kad taip norima paskatinti juos pasitraukti. Tiesa, dabar protestuotojai turi akumuliatorių, kurį naudoja kaip energijos šaltinį.

Dirba du darbus, o vakarais protestuoja

Kita prie Vyriausybės pastato palapinėje gyvenanti protestuotoja Eglė sakė, kad palapinėse gyventi sekasi puikiai.

Gide ir jaunimo reikalų darbuotoja dirbanti mergina pasakojo, kad prie protestuotojų prisideda tik vakarais. „Pavyzdžiui, ir šiandien naktį negalėsiu čia likti, nes bus naktinis darbas. Tiesiog ateinu tada, kai turiu laisvo laiko. Bet ir čia ruošiuosi darbams, planuoju“, – sakė Eglė, nepanorusi pasakyti savo pavardės.

Ji pripažino, kad ežerai ir poilsis traukia: „Praėjusį rytą, kai atsikėliau ir ėjau į darbą, mane pareigūnai užkalbino ir klausė, kodėl mes čia būname, kodėl nepasiieškome ramesnės vietos. Atsakymas labai paprastas – mes čia kaip ir darbą dirbame, dėl savo ateities kovojame“, – kalbėjo palapinėje įsitaisiusi mergina.

Veiklos randa, jei tik nori

„Aš jau pripratau prie šito karščio. Gal tik per pietus būna tokia trumpa siesta“, – juokavo sodininku dirbantis ir jau nuo pirmadienio prie Vyriausybės pastato gyvenantis Justinas Grigas.

Vaikinas sakė, jog karštį ištverti padeda tai, kad jie įsikūrę pavėsyje. Veiklos sakė irgi nepritrūkstantis: „Visada stengiuosi pereiti per V.Kudirkos aikštę, pakalbėti su sėdinčiais žmonėmis, supažindinti juos su Darbo kodeksu, su mūsų reikalavimais“, – pasakojo vaikinas.

Paklaustas, ar neplanuoja protesto iškeisti į poilsį prie ežero, Justinas sakė, kad laiko tam vasarą dar bus: „Pirmadienį jau tikimės sužinoti prezidentės atsakymą. Bent jau iki tol aš pasiruošęs būti čia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.