Nyderlandai žada prisidėti prie NATO bataliono Lietuvoje

Nyderlandai ketina prisidėti prie

Nyderlandai ketina prisidėti prie Lietuvoje kuriamo Vokietijos vadovaujamo NATO bataliono, kuris dislokuojamas siekiant atgrasyti Rusiją.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Nyderlandai ketina prisidėti prie Lietuvoje kuriamo Vokietijos vadovaujamo NATO bataliono, kuris dislokuojamas siekiant atgrasyti Rusiją.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-02 18:19, atnaujinta 2017-05-20 01:29

Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sakė, kad tokie planai paskelbti praėjusį mėnesį vykusiame NATO gynybos ministrų susitikime.

„Turime labai aiškų signalą iš Olandijos, kad jie yra pasiruošę. Tai buvo aiškiai išsakyta per gynybos ministrų susitikimą“, – BNS sakė ministras.

Pasak ministro, daugiau detalių apie olandų indėlį ir kitų šalių įsitraukimą gali paaiškėti kitą savaitę NATO viršūnių susitikime Varšuvoje.

Po vieną batalioną, kurį sudaro iki tūkstančio karių, turėtų būti dislokuota Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje.

Diplomatų teigimu, batalionui Lietuvoje vadovaus Vokietija, Latvijoje – Kanada, Estijoje – Britanija, Lenkijoje – Jungtinės Valstijos.

Anot J.Oleko, šie pajėgumai kuriami atgrasyti agresorių ir pademonstruoti, kad „bandyti testuoti NATO Lietuvos teritorijoje yra visiškai beprotiška“.

Maskva kaltina NATO, kad pajėgų telkimas prie Rusijos sienos didina įtampą ir pažeidžia karinę pusiausvyrą.

J.Olekas atmetė šiuos priekaištus, sakydamas, kad Aljanso papildomi pajėgumai kaip tik atkuria pusiausvyrą reaguojant į Rusijos veiksmus Gruzijoje, Ukrainoje ir karinį aktyvumą Baltijos jūros regione.

Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje Bertas van der Lingenas BNS sakė šiuo metu negalintis patvirtinti šalies planų prisidėti prie NATO bataliono Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.