Vėliavos pasako daugiau nei žodžiai

Kad vilniečiai nepritaria britų referendumui, sužinosi iš greta pakabintų ES ir Jungtinės Karalystės vėliavų. Kad gyventojams įkyrėjo Rusijoje švenčiama Pergalės diena, suprasi iš tą dieną plazdančių NATO vėliavų.

L.Andriulis prisipažino, kad prie Anglų gatvės iškeldamas dvi vėliavas mėgino pavaizduoti tai, ko daugiau nebebus.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Andriulis prisipažino, kad prie Anglų gatvės iškeldamas dvi vėliavas mėgino pavaizduoti tai, ko daugiau nebebus.<br>D.Umbraso nuotr.
Angelai buvo papuošti Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos vėliavų spalvų šalikais.
Angelai buvo papuošti Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos vėliavų spalvų šalikais.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jul 4, 2016, 10:33 PM, atnaujinta May 19, 2017, 9:52 PM

Vilniečiai – ne karštakošiai graikai ar italai, kurie dėl kiekvieno įvykio išeina į gatves. Nesvarbu, ar tai būtų atlyginimų mažėjimas, ar pasaulio politikos permainos.

Lietuvos sostinės gyventojai nuomonę išreiškia tylomis. Taip buvo ir po referendumo Jungtinėje Karalystėje. Kas jam nepritaria, galima suprasti iš vėliavų.

Gyventojai – neabejingi

Trumpos, tarp naujų namų išsiraizgiusios Anglų gatvės Kalnėnuose gyventoją paklausus, ką jis mano apie pavadinimą, šiomis dienomis visada sulauksi reakcijos. Nusišypsos, susirauks, bet tikrai neliks abejingas.

Atrodytų, kas čia tokio – gatvės pavadinimas. Paklausk apie tai Antakalnio ar Salomėjos Nėries gatvės gyventojo, jis nebent išspaus: „Gražus.“ Tačiau ši gatvė – Anglų, balsavusių už išstojimą iš Europos Sąjungos.

Anglų gatvės gyventojams gyvenimą apkartino ne tik referendumas, bet ir futbolas. Po gėdingo pralaimėjimo Europos čempionate islandams vienas Anglų gatvės gyventojas prisipažino pašaipų toną išgirdęs net lankydamasis pas notarą.

„O, anglai“, – įgėlė šis, kai Anglų gatvės gyventojas pasakė adresą.

Pavadinimo kol kas nekeis

Į daugumą šalia Anglų gatvės esančių gatvių neįvažiuosi – kelią pastoja užkardai. Tiesa, Anglų gatvės gyventojai kol kas kelio neužsitvėrė kaip balsuodami prieš ES.

„Gatvės pavadinimo lentelių neplėšysime, bet kaimynams siūlysiu skelbti nepriklausomybę kaip Užupio respublika“, – šypsojosi „Sostinės“ sutikta Monika iš Anglų gatvės.

Ji kaip pavyzdį minėjo kaimyną, po referendumo iškėlusį Jungtinės Karalystės ir ES vėliavas ir taip išreiškiantį savo poziciją.

„Brexit“ atspindžiai

Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos vėliavas prie savo namų iškart po referendumo iškėlė telekomunikacijų specialistas Liudvikas Andriulis. Tik jis gyvena ne Anglų, o šalia esančioje Rukainių gatvėje.

„Aš nusivylęs referendumo rezultatais. Iškeldamas šias vėliavas greta mėginau pavaizduoti tai, ko daugiau nebebus.

Kartu šis žingsnis – ir ironijos dozė. „Brexit“ atspindžiai Vilniuje“, – aiškino L.Andriulis, pripažindamas, kad derybos tarp Jungtinės Karalystės ir ES vadovybės ir įvairios procedūros užtruks ilgai.

Vėliavų nuotrauką vilnietis įkėlė į kaimynų feisbuko puslapį ir sulaukė daugybės pritarimo balsų. Piktinosi vos vienas kitas.

Kaip pilietiškas vilnietis elgtųsi, jei gyventų Anglų gatvėje? „Manau, kad ne gatvės pavadinimas skatina pilietinės pozicijos reiškimą. Svarbiau aktualijos“, – įsitikinęs jis.

Kiek prie L.Andriulio namų kabos dvi vėliavos? Visą pasaulį išmaišęs vilnietis tvirtino, kad vėliava – puikus būdas pilietinei pozicijai reikšti.

Kartu ji demonstruoja namų šeimininkų nuotaiką. O Jungtinės Karalystės ir ES vėliavos prie L.Andriulio namų plazdės tol, kol nepasikeis situacija.

Tarėsi su draudimo agentu

Prieš gėjų eitynes „Už lygybę!“ L.Andriulis buvo savaitei pakabinęs dvi vaivorykštės spalvų vėliavas. Bet prieš tai jis paklausė draudimo agento, ar jo namas draustas nuo vandalizmo aktų.

Išgirdęs, kad taip, vėliavas iškėlė.

„Turbūt buvau vienintelis toks vilnietis. Ir nieko blogo neįvyko, prie namų buvo ramu“, – pasakojo vyriškis.

Bene vienintelis Vilniuje jis iškėlęs ir Jungtinės Karalystės bei ES vėliavas.

Kai namo grįžta vaikai, prie L.Andriulio namų suplazda piratų vėliavos. Kartais jis iškelia Vyčio ar NATO vėliavą.

Angelus apjuosė šalikais

Prieš kelias dienas meras Remigijus Šimašius su palyda nepatingėjo net keltuvu pasikelti, kad ant angelų skulptūrų, įsitaisiusių ant pastatų miesto centre, užrištų Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos vėliavų spalvų šalikus.

Mat nuo liepos 1 dienos įsigaliojo šių šalių bendradarbiavimas su ES tokiose svarbiose srityse kaip demokratija ir žmogaus teisės, kova su korupcija, teisinės sistemos ir viešojo administravimo reforma.

„Tai simbolizuoja mūsų miesto ir šalies draugiškumą kaimynams ir toms šalims, kurių likimą gerai suprantame, kurios eina keliu, kurį Lietuva nuėjo prieš keliolika metų.

Tai tikrai džiaugsminga diena Lietuvai ir Europos Sąjungai, kuri turi daug draugų ir daug norinčių į ją ateiti“, – sakė R.Šimašius.

Kartu su Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos ambasadoriais meras vėliavų šalikais apjuosė angelų skulptūras Gedimino prospekte, Antano Vienuolio progimnazijoje ir prie Užsienio reikalų ministerijos.

Karo veteranams plazdėjo NATO vėliavos

Šiemet gegužės 9-ąją, Rusijos švenčiamą Antrojo pasaulinio karo pabaigos dieną, savaip protestavo kai kurie Karių kapų gatvės Antakalnyje gyventojai.

Šia gatve į Antakalnio kapines su gėlėmis ėjusiems karo veteranams ant kelių namų plazdėjo NATO vėliavos – kaip protesto ženklas prieš gegužės 9-ąją. O iš vieno arčiau kapinių esančio namo net sklido vokiškų maršų melodijos.

Karių kapų gatvių gyventojai „Sostinei“ pasakojo, kad karo veteranai ne tik prikišamai mojuoja Lietuvą okupavusios šalies atributika, bet ir eidami gatve garsiai aptarinėja namų savininkus, juos vadina buržujais, vagimis, svarsto, kad neblogai būtų namus atimti.

Be to, karo veteranai ir jiems prijaučiantys asmenys be jokių skrupulų savo automobiliais užstato išvažiavimus iš Karių kapų gatvėje gyvenančių vilniečių kiemų.

Prieš porą metų gyventojai protestavo ir automobiliais – gegužės 9-ąją visi iš garažų išvarė savo mašinas ant gatvės ir jas paliko visai dienai, kad veteranų „Žiguliams“ ir „Volgoms“ neliktų vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.