Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros

Mingės gyventojai neįsivaizduoja, kaip reikės gyventi tas dvi savaites.

Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasaros sezono įkarštyje Mingė lieka be elektros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 5, 2016, 11:29 AM, atnaujinta May 19, 2017, 8:20 PM

Pranešimo apie tai, kad dėl tinklo remonto darbų liepos dienomis nuo 9 iki 19 valandos bus nutrauktas elektros energijos tiekimas, Mingėje būstą turintys gyventojai sulaukė birželio pabaigoje.

Per vieną dieną į elektroniniu paštu bendrovė „ESO“ žmonėms atsiuntė po keletą žinučių. Manydami, kad elektrą tiekianti įmonė taip dažnai apie tą patį informuoja per klaidą, kai kurie šiuos pranešimus ištrynė.

Kiti Mingės gyventojai ėmė skaičiuoti pranešimuose minimas dienas ir su siaubu suprato, kad kaimas darbo dienomis iki pat vakaro be elektros lieka dviem savaitėm.

Sunerimę žmonės puolė skambinti trumpuoju „ESO“ bendrovės numeriu, tačiau atsiliepianti mergina roboto balsu tik patvirtina, kad elektros nebus iki liepos vidurio, o gal net ir visą liepą.

„Nei paaiškino priežastį, nei sujungė su kokiu atsakingu asmeniu. Negi mes šiai įmonei esame tik paslaugos gavėjai, bet ne žmonės“, – piktinosi Mingėje namą turintis uostamiesčio verslininkas Rimantas Cirtautas.

Gyventojai turėjo pasitenkinti vienintele pranešimuose nurodyta priežastimi, kad tinklas remontuojamas siekiant užtikrinti elektros tiekimo kokybę.

Tačiau jiems liko nesuprantama, kodėl apie elektros tiekimo kokybę „ESO“ susirūpino liepos mėnesį, kai Mingėje pats vasarojimo įkarštis.

„Būtų sulaukę bent rugsėjo, kai pasibaigus vasarai apgyvendinti lieka vos keli namai. Tada tegu sau remontuoja į sveikatą.

Bet dabar beveik 30 namų knibžda poilsiautojais, žmonės yra įsteigę kaimo turizmo sodybas, išsipirkę verslo liudijimus. Ką jie sakys, kai atvažiuos vietas rezervavę svečiai?“, – sakė Mingėje savo sodyboje kasmet vasarojanti uostamiesčio menininkė Aida Pečeliūnienė.

Mingės gyventojai neįsivaizduoja, kaip reikės gyventi tas dvi savaites.

„Liekame ne tik be elektros, bet ir be vandens, kuris pumpuojamas iš siurblinės. Neveiks kanalizacija“, – būsimą situaciją bando įsivaizduoti Mingės gyventojai.

Jų teigimu, mažai ką išgelbės ir 19 valandą žadama pajungti elektra, nes iš pradžių savo gyvulių bandą girdys vietos ūkininkas, kuris abipus upės gano kelis šimtus galvijų.

Tuomet vandens spaudimas bus toks menkas, kad vargu ar virdulį bus galima pripildyti. Juo labiau, kad visi žmonės vakarais puls skalbtis ir talpas pildyti vandens atsargomis.

Ketvirtadienį pas A.Pečeliūnienę krikštynų švęsti suvažiuoja svečiai iš Anglijos ir Prancūzijos.

„Kur aš jų atvežtus tortus padėsiu, kaip vaišes paruošiu? Juk neveiks nei šaldytuvai, nei elektrinės viryklės“, – jau dabar suka galvą klaipėdietė, kuri neišmano, kaip neturint elektros reikės pasiruošti dar prieš Kalėdas suplanuotai šventei.

A.Pečeliūnienė nusprendė toms dienoms nuomotis elektros generatorių, kuris parai kainuos apie 28 eurus. Dar po 20 eurų atsieis dienai generatoriui reikalingas kuras.

Lyg repetecijai, Mingės kaimas be elektros jau buvo likęs praėjusį penktadienį.

„Vieną dieną dar gali ištverti, bet kelias dienas paeiliui, jau bus kančia“, – teigia Mingės vienos didžiausios kaimo turizmo sodybos „Ėvė“ šeimininkė Inga Šarakauskienė.

„Šią savaitę kelioms dienoms pas mane ilsėtis atvažiuoja 9 žmonės iš Kauno. Kaip jie dienomis ištvers be vandens. Atsigerti dar galima ko nors nusipirkti. O kaip rankas nusiplauti, kur į tualetą nueiti?“, – klausia verslininkė.

Ji jau skaičiuoja būsimus nuostolius, nes baiminasi, kad kitai savaitei vietas rezervavę svečiai atšauks savo užsakymą, kai sužinos būsimas poilsio sąlygas.

Labiausiai žmones erzina tai, kad dviems savaitėms darbo dienomis be elektros paliekantys paslaugos teikėjai net nesivargina žmonėms paaiškinti apie tokio remonto priežastis.

Mingės vasarotojai girdėjo gandus, kad elektros nebus dėl keičiamų elektros stulpų.

„Kodėl juos prireikė keisti būtent liepą, kai į Mingės ir Ventės kaimus ima važiuoti poilsiautojai? Kodėl gal ir būtiną tinklų remontą nebuvo galima suplanuoti tada, kada žmonėms patogu, o ne darbus vykdančiai įmonei“, – klausia garsaus pamario kaimo gyventojai.

Komentaras

Dės pastangas

Martynas Burba, ESO atstovas ryšiams su visuomene ˙ „Minijos kaime atliekame elektros tinklų modernizavimo darbus, kurių tikslas didinti elektros tiekimo saugumą ir patikimumą. Atlikus darbus sumažės elektros tiekimo sutrikimų tikimybė, pagerės tiekiamų paslaugų kokybė.  Tinklo atnaujinimo darbai, kurių metų pakeisime atramas, oro linijas ir atliksime kitus darbus, suplanuoti liepos 5 d. (ne visą dieną), 12 d., 13 d. ir 14 d. Laikydamiesi saugumo reikalavimų, laikinai atjungsime elektros tiekimą daliai klientų Minijos kaime minėtomis dienomis, tačiau dėsime visas pastangas darbus atlikti operatyviai, taip pat ieškosime galimybių užtikrinti elektros tiekimą generatorių pagalbą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.