Vilnietė demaskavo savivaldybės klaidą, bet liko be darželio

„Mano dukra turėjo gauti vietą darželyje, bet jo jai neskiria, nors galvą į savivaldybės sieną daužyk... Aš įsivaizduoju, kaip apmaudu tiems tėvams, kurių vaikai negavo darželio.

Vilnietė įrodė savivaldybės klaidą, bet darželio negavo.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Vilnietė įrodė savivaldybės klaidą, bet darželio negavo.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2016, 10:44 AM, atnaujinta Dec 3, 2018, 1:33 PM

Bet man dar apmaudžiau, nes pagal visus savivaldybės sukurtus kriterijus mano dukra turėjo jį gauti, bet negauna.

Ir savivaldybė, atrodo, tiesiog vengia taisyti savo darbo broką“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo vilnietė Vilma (skaitytojos vardas ir pavardė redakcijai žinomi“. – Red.).

Į savivaldybę prisibelsti nepavyksta

Pašnekovė teigė, kad jos situacija yra pats akivaizdžiausias nenoro bendradarbiauti pavyzdys: „Reikalas paprastas: vienas prioritetų, suteikiančių pirmumo teisę vaikui gauti vietą darželyje, – kad šeima būtų tam darželiui priskirtoje teritorijoje deklaravusi gyvenamąją vietą ne mažiau kaip 2 metus.

Ir mūsų šeima šį kriterijų atitinka, bet mums jo nepriskiria. Tiesiog mes prieš maždaug pusantrų metų, pagausėjus šeimai, įsigijome didesnį būstą ir deklaravome čia savo gyvenamąją vietą. Nors ir ankstesnis, ir naujasis būstai yra beveik kaimynystėje, priklauso tai pačiai teritorijai, savivaldybė nesugeba patikrinti duomenų pagal savo pačios sukurtus kriterijus ir mums šito prioriteto nesuteikia.

Vilnietė tikino, kad nėra iš tų žmonių, kurie tik visko reikalauja iš kitų, bet patys nieko nedaro, atvirkščiai – ji pati net kelis kartus lankėsi savivaldybėje: „Už lango XXI – technologijų – amžius, galima gyvenamąją vietą deklaruoti tiesiog internetu, o jie nesugeba susieti savo duomenų bazių.

Ir aš nesėdžiu ir nežiūriu į sieną, laukdama stebuklo – jau nuo balandžio mėnesio skambinau, rašiau el. paštu, buvau nuvykusi į savivaldybę ne porą kartų, užregistravau prašymą elektroniniu būdu.

Tiesiog atrodo, kad skambučiais bendruoju numeriu nieko pasiekti negalima, o atsakingiems Švietimo skyriaus darbuotojams prisiskambinti beveik neįmanoma, elektroninių laiškų jie neskaito, paliktus popierinius prašymus tiesiog išmeta į šiukšlių dėžę... Gal dabar elektroniniu būdu užregistruotą apeliaciją peržiūrės, bet bijau, kad bus jau per vėlu, ir nors čia savivaldybės klaida, vietos darželyje tiesiog nebegausime“, – nerimavo Vilma ir pridūrė, kad nors savivaldybei ir pateikė visus reikiamus dokumentus, jokio atsakymo iš jos nesulaukusi.

Pašnekovė atviravo, kad jos atveju nenorima pripažinti įsivėlusios klaidos, o kitos šeimos, atitinkančios tuos pačius kriterijus, vaikas gavo vietą darželyje be jokių sunkumų: „Beje, kodėl aš tokia užtikrinta, kad mano dukrai priklauso darželis? Nes pažįstu bent kelias šeimas, kurios atitikdamos tokius pat kriterijus kaip ir mes gavo vietas mūsų pirmiausia pasirinktame darželyje, nors jų vaikai yra net truputį jaunesni nei mano“, – teigė ji.

Ištaisius klaidą – pirmoji eilėje

Naujienų portalui lrytas.lt pradėjus domėtis situacija, ją suskato aiškintis ir sostinės savivaldybės darbuotojai. Jau netrukus moteris, prisijungusi prie informacinės sistemos, pamatė, kad jos dukrai priskirtas ir antrasis prioritetas, tačiau net ir turėdama jų iš viso du mergaitė nepakeitė vietos eilėje.

„Prisijungus prie elektroninės sistemos ir žiūrint į esamus duomenis, rodo, kad jau gyvename ne tik Vilniuje, bet ir priskirtoje darželio teritorijoje dvejus metus. Iš viso yra du prioritetai, bet bendroje likusių laukti vaikų eilėje mano vaiko prioritetas vis dar yra vienas (kaip ir kitų vaikų) ir todėl ji yra eilės viduryje, o ne priekyje, kaip turėtų būti su dviem prioritetais“, – pasakojo mama.

Netrukus moteris pranešė džiugią naujieną: jos dukra staiga laukiančiųjų eilėje net 5 darželiuose tapo pirma eilėje.

Savivaldybė situacijos nekomentuoja

„Džiugu, kad įsikišus žiniasklaidai klaida buvo ištaisyta, tai įrodo, kad mano vaikas turėjo gauti vietą ugdymo įstaigoje, dabar tiesiog lauksime. Man labai gaila kitų šeimų, kurių vaikai liko be vietos darželyje tik todėl, kad savivaldybės specialistai į savo darbą žiūri aplaidžiai. Dėl pažymos, kurią pateikiau birželio 3 d., kol kas negavau jokio atsakymo, o visą šią situaciją bandžiau išspręsti nuo balandžio mėnesio. Tai puikiai parodo, kaip savivaldybei rūpi jaunos šeimos“, – kalbėjo pašnekovė.

Naujienų portalas lrytas.lt kreipėsi komentaro į sostinės savivaldybę birželio 30 d. ir, nors buvo patikinta, kad komentaras dėl susiklosčiusios situacijos ruošiamas, jis redakcijai nebuvo atsiųstas.

 

Vilniaus savivaldybės komentaras:

„Pernai gegužę Vilniaus miesto savivaldybės Taryba patvirtino aiškius ir skaidrius eilių į darželius formavimo principus ir objektyvius pirmumo kriterijus.

 

Viename jų sakoma, kad pirmenybė gauti vietas lopšeliuose-darželiuose bus teikiama vaikams, kurių abiejų tėvų ar vieno iš jų ir vaiko gyvenamoji vieta deklaruota Vilniaus mieste.

 

Pirmenybė teikiama tiems, kurie deklaravę gyvenamą vietą darželiui priskirtoje teritorijoje ne mažiau kaip 2 metus. Šiuo konkrečiu atveju, pasikeitus tėvelių gyvenamosios vietos deklaracijai, sistema rodė tik paskutinę deklaruotą gyvenamąją vietą, o vaiko eilė tuomet buvo su vienu prioritetu.

 

Gerbiamos vilnietės prašymu, „Registrų centre“ buvo patikrinta ankstesnė tėvų gyvenamosios vietos deklaracija. Nustatyta, kad pakeitus deklaraciją, darželiui priskirta teritorija nesikeitė, todėl buvo priskaičiuoti du prioritetai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.