Valdovų rūmuose skleisis didingiausi Lietuvos istorijos įvykiai

Pasitikdamas Valstybės dieną ir minėdamas savo aktyvios veiklos jau atkurtoje Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje trejų metų sukaktį, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai su partneriais kviečia šią progą paminėti prasmingai ir rengia daug įspūdingų reginių savo lankytojams.

Norintieji išsamiau susipažinti su istorija turės ir kitą galimybę – pasinerti į kelionę „Istorinio valstybingumo ženklai Valdovų rūmuose“ po muziejaus erdves.<br>V. Ščiavinkso nuotr.
Norintieji išsamiau susipažinti su istorija turės ir kitą galimybę – pasinerti į kelionę „Istorinio valstybingumo ženklai Valdovų rūmuose“ po muziejaus erdves.<br>V. Ščiavinkso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2016, 2:20 PM, atnaujinta May 19, 2017, 5:20 PM

Šią dieną, be jau tradicija tapusių žaidimų, edukacinių užsiėmimų, filmų peržiūrų, ekskursijų ir paskaitų, lankytojų laukia moderniomis technologijomis sukurta „Virtuali kelionė laiku“ ir pasakojimas apie valstybės istoriją 3D projekcijoje „Mes stiprūs, Lietuva!“, kurį jau antrus metus iš eilės visiems dovanoja renginio mecenatas – ne gyvybės draudimo lyderis „Lietuvos draudimas“.

„Sveikindami su Valstybės diena ir minėdami muziejaus aktyvios veiklos atkurtoje Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje trejų metų sukaktį, kviečiame visus šią progą paminėti neįprastai. Šių metų programa glaudžiai susipina su „Muziejų kelio 2016“ tematika „Dvaro kultūros atspindžiai“, todėl siūlome pažintinę edukacinių užsiėmimų ir renginių programą su išmaniaisiais elementais, pristatančią Lietuvos valstybingumo ištakas bei raidą, taip pat Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvaro istoriją ir kultūros paveldą“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpavičienė.

Valstybės dieną Valdovų rūmų muziejus dirbs ilgiau nei įprastai – nuo 10.00 iki 23.00 val. (paskutiniai lankytojai įleidžiami iki 22.00 val.), o visi lankytojai bilietą galės įsigyti už simbolinę – 1 euro – kainą ir Valstybės dienos proga gaus ypatingą dovaną – Gediminaičių genealoginį medį.

Staigmenos pasitiks vos įžengus į pirmąją – Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos – ekspoziciją. Prie ankstyvųjų mūrų stabtelėję ir virtualiosios realybės įranga pasinaudoję lankytojai bus kviečiami į „Virtualią kelionę laiku“. Keturių minučių trukmės virtualioje ekskursijoje žvelgiant į ekspozicijoje esančius autentiškus mūrus bus galima persikelti kone į Mindaugo epochą ir virtualiai stebėti Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos bei Vilniaus Žemutinės ir Aukštutinės pilių raidą XIII a. – XVI a. pabaigoje.

Kurti šią įspūdingą virtualią kelionę Valdovų rūmų muziejui padėjo režisierius Mindaugas Meškauskas, kompozitorius Deivydas Zvonkus, vaizdo grafikos ir animacijos lyderės UAB „Gluk Media“ kūrėjų komanda ir kt.

Pasak J. Karpavičienės, tai sensacinga naujovė, pradedama taikyti užsienio muziejuose, o dabar atkeliavusi ir į Lietuvą. „Bet svarbiausia, kad ši virtuali kelionė – tai originalus būdas pritaikant išmaniąsias technologijas atrakinti istoriją ir perskaityti archeologinį paveldą bei formuoti pasididžiavimą savo valstybe ir jos laimėjimais“, – sako ji.

Norintieji išsamiau susipažinti su istorija turės ir kitą galimybę – pasinerti į kelionę „Istorinio valstybingumo ženklai Valdovų rūmuose“ po muziejaus erdves, ją paįvairins specialistų ir gidų pasakojimai apie Lietuvos valstybingumo raišką ir ženklus.

Lankytojai galės dalyvauti ir interaktyviame žaidime „Pažink Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvaro kultūrą“ ar apžiūrėti tarptautinę parodą „Amžinybės atspaudas. Italų Renesanso ir Baroko šedevrų krikščioniškieji siužetai XIX a. graviūrose“.

Šią dieną muziejuje vyks daug nemokamų renginių. Lankytojų vestibiulyje nuo 12.00 iki 19.00 val. veiksiančioje atviroje meninėje studijoje bus galima pasigaminti Valstybės dienai skirtą suvenyrą – vėliavėlę su Vyčiu. Lankytojų vestibiulio auditorijoje 12.00, 15.00 ir 18.00 val. vyks dokumentinio filmo „Kijevas – Lietuvos epocha“ (rež. Virgilijus Kubilius) premjera bei susitikimas su jo kūrėjais. 16.00 val. visi bus kviečiami į išskirtinę viešą Florencijos Uficių galerijos ilgamečio direktoriaus prof. dr. Antonio Natali paskaitą „Uficių didybės paslaptis: nuo Medičių sukauptų meno lobių iki pasaulinio garso muziejaus“, kurioje bus pasakojama apie garbingą Medičių giminę bei jos indėlį formuojant pasaulinio garso Uficių galerijos meno rinkinius.

Valstybės dienos renginių programą vainikuos muzikos, integruotų specialiųjų šviesos, garso ir kitų efektų kupina 3D audiovizualinė projekcija „Mes stiprūs, Lietuva!“, ji kas pusvalandį nuo 23.00 iki 01.30 val. bus transliuojama ant ekranu virsiančių Valdovų rūmų sienų. Šią 3D transliaciją dovanoja renginio mecenatė – didžiausia ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“.

Ketvirčio valandos trukmės pasakojime, kuriame susipina valstybės ir ąžuolo alegorija, bus galima išgyventi svarbiausius istorijos įvykius nuo valstybės gimimo iki šių dienų. Pasakojimą apie valstybės istoriją 3D projekcijoje „Mes stiprūs, Lietuva!“ gyvai įgarsins ir berniukų choras „Ąžuoliukas“ (vad. prof. Vytautas Miškinis). Šį reginį pamatyti vieno seanso metu nemokamai galės iki 2 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.