Moksleivių dainų šventė: kalbos motyvuoja, o maistas – nuvilia

„Žinoma, per savaitę nenumirsime, bet kai visi aukšti žmonės kalba motyvuojančias kalbas ir aiškina vaikams, kad jie mūsų ateitis, kad ši šventė labai svarbi, įtraukta į UNESCO, o pažiūrėjus į lėkštę matome tai, iš tikro – nuvilia“, – sako mokinius į Moksleivių dainų šventę atlydėjusi mokytoja Jolanta.

Pietūs, kuriuos gavo Moksleivių dainų šventės dalyviai.
Pietūs, kuriuos gavo Moksleivių dainų šventės dalyviai.
Moksleivių dainų šventės dalyvių pietūs.
Moksleivių dainų šventės dalyvių pietūs.
Moksleivių dainų šventės dalyvių pietūs.
Moksleivių dainų šventės dalyvių pietūs.
Vištiena su žirniais ir ryžiais, kuri, pasak mokytojos, buvo visai skani.
Vištiena su žirniais ir ryžiais, kuri, pasak mokytojos, buvo visai skani.
Moksleivių dainų šventės dalyvių pusryčiai.<br>V. Kaupelio „Facebook“ nuotr.
Moksleivių dainų šventės dalyvių pusryčiai.<br>V. Kaupelio „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Modesta Gaučaitė

Jul 7, 2016, 1:59 PM, atnaujinta May 19, 2017, 2:38 PM

Maistas neatrodo valgomas

Moteris pasakojo, kad maistas, kurį pusryčiams ir vakarienei teikia mokyklos, kurioje ji ir jos mokiniai yra apsistoję, valgykla, yra ganėtinai skanus. Problema kyla su maistu, kurį pristato į repeticijų ar renginių vietas.

„Iš tokių atvežtų didelių termosų duoda. Užvakar davė tokias dvi dešreles su ryžiais ir ketvirtadaliu agurko. Vakar kotletuką su ryžiais ir vėl tuo pačiu agurku“, – pasakojo mokytoja.

Moksleivių dainų šventėje dalyvaujantiems vaikams ir jų mokytojams pusryčiai ir vakarienė yra duodami mokyklose, kuriose jie gyvena. Pietūs yra pristatomi į repeticijų ir pasirodymų vietas.

„Pusryčiams mokyklose mums pritepa daug sumuštinių, tai mes, mokytojos, kas lieka susikrauname į maišus ir vežamės į repeticijas, nes vaikai to atvežto maisto nenori valgyti“, – kalbėjo vaikus atlydėjusi mokytoja Jolanta.

Ji pasakojo, kad nuotraukoje matomo kotleto skonis net nepriminė mėsos: „Atrodo, kad būtų pridėta be proto daug prieskonių. Net nežinau kaip paaiškinti. Kandi ir nejauti mėsos skonio, vien tokia sauja prieskonių į burną. Aišku, kas jau labai alkanas tai valgo, bet kiti eina pirktis.“

Mokytoja taip pat pastebėjo, kad maisto porcijos, kurias gauna vaikai, yra paskirstytos neprotingai. Tokio pat dydžio porciją gauna ir aštuonmetė mergaitė, aštuoniolikmetis vaikinas.

„Viskas tas pats – tas pats kotletėlis, ketvirtadalis agurko ir pan. Ir taip neprivalgę aštuoniolikos metų vaikinai turi eiti šokti“, – sakė Jolanta.

Kai kurie jos mokiniai jau pradėjo skųsti skrandžio skausmais ar virškinimo sutrikimais.

„Dalis vaikų atvažiuodami atsivežė sausų sriubų, arbatinį ir užsikaitę vandens tas sriubas valgo. Kiti eina čia vietoje nusipirkti ką nors. Taip gaunasi, kad vaikai valgo nepilnavertį maistą“, – pasakojo maisto nuotraukomis pasidalinusi moteris.

Skonio reikalas

Moksleivių dainų šventės direktorius Romualdas Kondrotas sakė, kad šventės dalyvių pietumis rūpinasi viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi įmonė „Pontem“.

Jis teigė, kad jo paties ir Švietimo ministrės prašymu, šventės dalyviams tiekiamo maisto meniu būtų suderintas su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Kiekvieno vaiko maitinimui per dieną yra skirta 8,70 eurų. Tiesa, į šią sumą įeina ir transportavimo išlaidos, dalis šios sumos atitenka ir įmonei.

„Nėra išskaičiuota kiek konkrečiai skirta maistui, kiek transportui, nes vietos yra skirtingais atstumais, tad vienur nuvežti pigiau, kitur – brangiau. Tai yra bendra suma, kuri mūsų manymu yra pakankama, kad vaikai sočiai ir skaniai pavalgytų“, – sakė šventės direktorius.

R. Kondrotas pasakojo, kad paskutines porą dienų pats lankėsi Vingio parke vykusiose šventės repeticijose ir renginiuose. Teko jam matyti ir maistą, kurį gavo dalyviai. Jam jis nepasirodė atbaidantis.

„Čia labai jau skonio dalykas. Yra veganų, vegetarų, tai gal jiems negerai kažkas. Buvo ir tokių, kas labai gyrė. Kai yra toks kiekis žmonių, sunku tikėtis, kad visiems viskas bus gerai“, – kalbėjo Moksleivių dainų šventės direktorius.

Vaikai apsinuodijo?

Ketvirtadienį gauta pranešimų apie Moksleivių dainų šventėje maistu apsinuodijusius ir į Santariškių vaikų ligoninę išvežtus vaikus.

Bendrovės „Pontem“, kuri organizuoja Dainų šventės dalyvių maitinimą, Prekybos departamento vadovas Donatas Garbauskas pranešė, kad bendrovė iškart patikrino informaciją apie galimą vaikų apsinuodijimą, tačiau žinios nepasitvirtino. 

„Rimtai vertiname dainų šventės dalyvių atsiliepimus apie maitinimą ir tikrinsime visus signalus. Organizuojant maitinimą kartu dirba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Visas maistas ir visi maisto tiekimo procesai nuolat tikrinami ir imtasi visų priemonių, kad vaikai gautų saugų maistą. Labai prašome šventės dalyvių esant klausimų dėl maitinimo skambinti mums „Pontem“ kokybės linija  8 800 10014. Užtikriname, kad kiekviena abejonė bus ištirta“, – teigė D. Garbauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.