Supyko: Mykolas Majauskas apkaltintas Lietuvos himno niekinimu

Liepos 6-oji jau praėjo, vėliavos jau pakeltos, motyvuojančios ir tautos vienybę skatinančios kalbos pasakytos ir „Tautiška giesmė“ sugiedota, tačiau kalbos apie kai kuriuos tos dienos įvykius nerimsta iki šiol.

Stop kadras iš vaizdo įrašo Mykolo Majausko „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Stop kadras iš vaizdo įrašo Mykolo Majausko „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Mykolas Majauskas sako nenorėjęs nei įžeisti, nei pasityčioti.<br>D.Umbraso nuotr.
Mykolas Majauskas sako nenorėjęs nei įžeisti, nei pasityčioti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modesta Gaučaitė

Jul 11, 2016, 2:26 PM, atnaujinta May 19, 2017, 5:20 AM

„Tautišką giesmę“ giedojo prie konteinerių

Mindaugo karūnavimo dieną Vilniaus miesto savivaldos politikas, TS – LKD partijos narys Mykolas Majauskas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino vaizdo įrašu, kuriame jis gieda pirmąsias Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ eilutes, o už jo – šiukšlių konteineriuose knisasi žmogus.

„Himną giedojau Vokiečių gatvės kieme. Nes man valstybė prasideda nuo mano namų ir kiemo, kuriame gyvenu. Labai tikiuosi ir stengsiuosi, kad ji būtų tvarkinga ir graži“, – prie vaizdo įrašo parašė M. Majauskas.

Iš tiesų, vaizdas už himną giedančio politiko – liūdnokas. Prie puslankiu išstatytų konteinerių gausu primėtytų šiukšlių. Neaišku, ar jas čia numetė maišo į konteinerį nepataikę įmesti aplinkinių namų gyventojai, ar tas besiknisantis žmogelis.

Mano, kad tai – himno niekinimas

Tačiau ne visiems toks Mykolo Majausko himno giedojimas pasirodė tautiškas ir gražus. Asociacija „Nacionalinis interesas“ tokiame politiko poelgyje įžvelgė patyčių elementų.

Jų nuomone tai, kad kadre matosi šiukšlių konteineriai ir juose besiknisantis žmogus, galimai parodo, kad M. Majausko atliekama himno ištrauka sąmoningai sugretinama su netvarka, nešvara ir asocialiu elgesiu.

Asociacijos atstovai pranešime spaudai rašė, kad jie mano, jog tokiu būdu politikas šiurkščiai paniekino Lietuvos Respublikos valstybės himną. Jie taip pat mano, kad jis tyčia bandė išjuokti valstybės simbolį.

„Blogiausia yra tai, kad politikas, paviešinęs patyčių iš Lietuvos himno aktą, savo sekėjams parodo, kad toks nepagarbus elgesys su Tėvynės simboliais yra priimtinas. Ypatingai skaudu, kad tokį elgesį gali kopijuoti jaunimas, kuris, dėl gyvenimiškos patirties stokos ir noro išgarsėti, gali imtis kur kas pavojingesnių veiksmų nukreiptų prieš Lietuvą“, – savo pranešime rašė asociacijos „Nacionalinis interesas“ atstovai.

Gresia bausmė

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos skyriaus specialisto Pauliaus Radvilavičiaus teigimu, valstybės himno arba tautinės simbolikos niekinimo atvejų pasitaiko labai retai.

„Tai vienetiniai atsitikimai. Minint liepos 6-ąją užfiksuotas tik vienas atvejis, kai Vilniuje, Siesikų g. vėliava buvo neteisingai iškabinta, bet ne išniekinta. Ją neteisingai iškėlęs asmuo buvo įspėtas ir tuojau savo klaidą ištaisė“, – pasakojo P. Radvilavičius.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tas, kas išniekino vėliavą arba viešai pasityčiojo iš Lietuvos valstybės himno, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dviejų metų.

Įžeisti nenorėjo

Pats politikas sako, kad jokių blogų ketinimų savo namo kieme giedodamas „Tautišką giesmę“ neturėjo.

„Noriu atkreipti dėmesį, jog valstybė prasideda nuo namų ir kiekvieno iš mūsų kiemo. Deja, nemaža dalis Vilniaus Senamiesčio atrodo, taip, kaip atrodo kiemas, kuriame ir aš su šeima gyvenu.

Neturėjau tikslo įžeisti ir atsiprašau, jei kažkam liepos 6-ąją sukėliau neigiamus jausmus. Tačiau esu tikras, jog negalime užmerkti akių ir nematyti, kaip kartais atrodo mums visiems brangi Lietuva“, – apie susidariusią situaciją kalbėjo Mykolas Majauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.