Ordinų rėtis: Prezidentūra negailestingai išbrokavo kandidatus

Iš devynių asmenų tinkamas vos vienas. Toks tankus yra prezidentės Dalios Grybauskaitės rėtis, atsijojęs kandidatus į apdovanojimus, kuriuos teikė Vyriausybė.

R.Danisevičiaus ir J.Stacevičiaus asociatyvios nuotr.
R.Danisevičiaus ir J.Stacevičiaus asociatyvios nuotr.
Tik vienas Vyriausybės teiktas kandidatas buvo apdovanotas. Jis gavo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalį.
Tik vienas Vyriausybės teiktas kandidatas buvo apdovanotas. Jis gavo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalį.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Jul 12, 2016, 6:45 AM, atnaujinta May 19, 2017, 4:28 AM

Kaip ir kasmet, šiemet Valstybės dienos proga prezidentė įvairaus lygio ordinais, taip pat medaliais Prezidentūroje pagerbė būrį Lietuvos ir užsienio valstybių piliečių.

Bet kriterijai, pagal kuriuos vieni asmenys nusipelno apdovanojimų, o kiti – ne, gana mįslingi. Tai liudija ir tai, kad Prezidentūra negailestingai išbrokavo kone visus Vyriausybės teiktus kandidatus.

D.Grybauskaitės vairuojamai Valstybės apdovanojimų tarybai netiko garsus dirigentas, Operos ir baleto teatro muzikos vadovas, Nacionalinės premijos laureatas Robertas Šervenikas, žymi fotomenininkė Valerija Dichavičienė, bendrovių „Šiaulių plentas“, „Kausta“ ir „Petro ofsetas“ vadovai Alfonsas Armalas, Kęstutis Vanagas ir Petras Kalibatas, Našlaičių brolijos įkūrėja Aldona Vaičiūnienė, taip pat du profesoriai – Martyno Mažvydo bibliotekos direktorius Renaldas Gutauskas ir ilgametis Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Prezidentūra pripažino tik Vyriausybės teiktą Egidijų Grigonį, kuris už aktyvią veiklą rūpinantis neįgaliaisiais buvo apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu.

Vyriausybės atstovų teigimu, tokia pat griežta atranka buvo ir pernai, nors neoficialiai jos atstovai neslėpė, jog tą griežtumą greičiausiai lėmė prasti abiejų institucijų santykiai.

Tuo metu Prezidentūros atstovai „Lietuvos rytą“ tikino, kad Valstybės apdovanojimų taryba yra visiškai savarankiška institucija – ji turi savo kriterijus, tačiau dėl jų neprivalo niekam aiškintis.

Vienas tokių kriterijų – kad galimi ordinų kavalieriai nebūtų apdovanoti per pastaruosius porą metų.

Bet Vyriausybės atstovai tvirtino, kad nė vienam jų siūlytam asmeniui iki šiol apskritai nebuvo skirtas valstybinis apdovanojimas.

„Prezidentė valstybės apdovanojimus paskiria vadovaudamasi Valstybės apdovanojimų įstatymu ir atsižvelgdama į Valstybės apdovanojimų tarybos siūlymus“, – tokią poziciją perdavė Prezidentūra.

Beje, praėjusią savaitę, be kitų, buvo apdovanota ir prezidentės vyriausioji patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais, Prezidentūros išreklamuoto Valstybės pažinimo centro kūrėja Rūta Kačkutė. Jai buvo įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.