Jungtinėje Karalystėje užpulta lietuvė: „Man liepė vykti namo“

Neapykanta kitataučiams, kilusi Jungtinėje Karalystėje po vadinamojo „Brexit“ balsavimo, palietė ir mūsų tautiečius. 31-erių metų Laura Gudauskienė teigė, kad ji tapo tokios neapykantos auka.

31-erių metų Laura Gudauskienė teigė, kad ji tapo tautinės neapykantos auka.
31-erių metų Laura Gudauskienė teigė, kad ji tapo tautinės neapykantos auka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2016, 5:27 PM, atnaujinta May 18, 2017, 11:41 PM

Moteris portalui „Cambridge News“ pasakojo, kad nemalonus incidentas įvyko jai stovint eilėje pašte. Netoliese stovėjo vyras, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, buvo Lenkijos pilietis, o jį koneveikė kitas marškinėlius su Anglijos vėliava vilkėjęs vyriškis.

Laura bandė lenką užsipuolusį vyrą raminti, tačiau šis atsisuko ir moteriai atkirto: „Tiesiog važiuok namo. Mes nubalsavome, kad jūs turite išvykti. Jūs visi greitai turėsite palikti šią šalį.“

Lietuvė pasakojo pradėjusi verkti ir pagrasinusi, kad iškvies policiją, bet kitataučius užsipuolęs vyras tik išrėkė moteriai: „Skambinkit kam tik norite. Čia mūsų šalis, mūsų įstatymai.“ Tada jis pastūmė moterį ir išlėkė lauk pro duris.

Moteris greitai pasekė paskui užpuoliką ir nufotografavo jo mašinos numerius. Ši nuotrauka pareigūnams padėjo jį rasti ir suimti.

„Aš aiškiai atsidūriau netinkamu laiku, netinkamoje vietoje. Aš turiu čia daug draugų ir mylių šią šalį, bet dabar man tiesiog baisu. Mes planavome susilaukti vaikų, bet dabar tiesiog nebežinau. Kyla daug klausimų, mes nežinome, ko tikėtis, kas nutiks“, – guodėsi L. Gudauskienė.

Moteris Jungtinėje Karalystėje gyvena kartu su vyru Žygimantu. Ji ketina pateikti oficialų skundą dėl pašto darbuotojų elgesio, nes šie matė, kaip buvo elgiamasi su moterimi ir kokį stresą ji patyrė, tačiau nei vienas nepriėjo ir nesistengė nei ją paguosti, nei nuraminti užpuoliką.

„Aš buvau nusiminusi, verkiau, bet nei vienas pašto darbuotojas nepriėjo prie manęs paklausti ar man viskas gerai arba pasakyti vyrui, kad nesielgtų agresyviai“, – sakė užsipulta lietuvė.

Vietinė policija praneša, kad 47-ių metų vyriškis buvo sulaikytas. Jam pareikšti įtarimai dėl užpuolimo. Jis sulaikytas iki rugpjūčio 15-os dienos, kol vyks įvykio tyrimas.

Po birželio pabaigoje vykusio referendumo, kuriame britai nusprendė pasitraukti iš Europos Sąjungos, išaugo pranešimų skaičius apie išpuolius etniniu pagrindu prieš imigrantus iš Vidurio ir Rytų Europos.

Reaguodamas į tai užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius išsiuntė laišką Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorei Theresai May, reikšdamas nerimą dėl šios informacijos.

 Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė žino „apie dešimt“ teisėsaugos vykdomų tyrimų dėl išpuolių prieš JK lietuvius etniniu pagrindu.

Ji teigė, kad ambasada skatina lietuvius informuoti britų teisėsaugą apie išpuolius.

„Manau, kad lietuvių bendruomenė turėtų netylėti. Savo ruožtu gavome užtikrinimą iš Jungtinės Karalystės atsakingų institucijų, kad nei vienas toks nusikaltimas nebus toleruojamas ir kiekvienas bus atidžiai ištirtas“, – kalbėjo ambasadorė.

Diplomatė teigė, kad kitą savaitę į Jungtinę Karalystę vyks užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius, kuris susitiks su imigracijos sekretoriumi Jamesu Brokenshire'u ir lietuvių bendruomenės atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.