J. Požela: „Pardavimas nuo 20 metų neišspręstų problemos“

Sveikatos apsaugos ministras J.Požela.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras J.Požela.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-14 08:40, atnaujinta 2017-05-18 22:56

„Turiu tyrimus, pagal kuriuos matau, kad trečdalis vaikų, paauglių penkiolikos metų pastoviai vartoja alkoholinius gėrimus. Tai tada aš labai natūraliai klausiu – jei yra trys metai iki tada, kai tu gali įsigyti alkoholinius gėrimus, bet mes matome statistiką, kur pastoviai yra vartojami alkoholiniai gėrimai, pastoviai reiškia kiekvieną dieną – ir alus, sidras, kokteiliai vadinamieji, ir taip toliau. Tai yra absoliučiai baisu, tai yra tragedija“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė J.Požela.

„Kai matau tokius skaičius, klausiu, kodėl neveikia kontrolės mechanizmas, kuris yra dabar ir klausiu natūraliai, ar geriau bus, jei turėsime pardavimus nuo 20 metų?

Mes turėsime nesprendžiamą problemą, kur bus penki metai skirtumas nuo tada, kai tu gali įsigyti alkoholinius gėrimus, bet jie pastoviai vartojami. Manau, kad turėtumėme žymiai didesnę kontrolę ir atsakomybę įvedinėti už tai, kaip vaikai tuos alkoholinius gėrimus gauna“, – pridūrė jis.

Priklausomybės centrai – paskutinės stotelės

Sveikatos apsaugos ministras prakalbo apie Lietuvą naikinančią alkoholizmo problemą. Ministras žadėjo keisti gydymo strategiją ir nelaukti, kol žmogus prieis paskutinę stotelę – priklausomybės centrą.

Žinių radijo klausytojas ketvirtadienio rytą pastebėjo, kad Kauno miesto priklausomybės centre vos dešimt lovų, kuriuos būtų gydomi asmenys nuo alkoholizmo.

„Į priklausomybės centrus patenka žmonės, kurie pažengę jau labai toli. Mes sukoncentruosime pinigus, kad pagauti asmenį ankstyvoje stadijoje. Priklausomybės centrai yra paskutinės stotelės.

Turi būti visiškai kitokios priemonės ir visiškai kitaip turi būti dirbama su prevencija ir nepriklausomybės mažinimu“, – atsakė sveikatos apsaugos ministras J.Požela.

Lietuva pirmauja pagal vyrų mirtingumą

Gyventojų nykimas Lietuvoje vienas sparčiausių visoje Europos Sąjungoje. Tai lemia emigracija ir aukštas gyventojų mirtingumas, o ypač vyrų pusėje. Ką galima pakeisti?

„Mes išsiskiriame tarp kitų ES valstybių su vyrų gyvenimo trukme. Vyrai miršta žymiai anksčiau nei moterys. Tas skirtumas, ko gero, pats didžiausia tarp visų ES valstybių. Tai lemia alkoholio vartojimas ir kitos problemos. Širdies ligos yra pirmoji mirties priežastis“, – sakė ministras.

Pasak jo, turime investuoti žymiai daugiau į prevenciją. „Neinvestuoti į tuščias sienas ir brangius diagnostinius aparatus, kurie stovi nenaudojimai. Turime daugiau lėšų skirti prevencijai.

Pasigendu Švietimo ir mokslo ministerijos pozicijos. Kai kurios žinybos ne viską atlieka. Pavyzdžiui, jei paklaustume mokyklų vadovų, ar jų mokiniai geria, tai jie sakytų, kad tai ne jų mokyklos problema“, – palygino pašnekovas.

Visi su dokumentais

Norėdami nusipirkti alkoholio, nuo rudens dokumentus pardavėjoms privalės rodyti net pensininkai. Didžiausi prekybos centrai ir maždaug 500 kaimo parduotuvių pasirašė susitarimą, kuris numato, kad alkoholis nebebus parduodamas, jei žmogus su savimi neturės asmens dokumento. Esą, tai vienintelis būdas mažinti svaigalų prieinamumą, kol Seimas neįvedė griežtesnių alkoholio pardavimo ribojimų.

„Ministerija pasirašė memorandumą, kuriame labai daug susitarimų, kartu su prekybininkais. Noriu priminti, kad jie išėjo su savo iniciatyva, tai nėra įstatymas. Tame dokumente yra ir kiti punktai, kaip bendradarbiavimas su prekybos tinklais ir prekybininkais.

Jei norime išspręsti problemą, tai prie vieno stalo turime sėsti visi. Tik kartu ieškodami sprendimų galima rasti geriausius“, – ragino ministras.

J.Požela aiškino, kad ministerija jokiais būdais nepasiduoda verslo ar kitiems interesams. „Turime suprasti, kad verslas nėra suinteresuotas nugirdyti tautą. Jie puikia supranta, kas bus jei jie išmirs ir išsižudys“, – sakė jis.

Medicinos paslaugos brangsta

„Sveikatos sistemoje yra daug problemų ir niekas jų nesiruošė spręsti. Reikėtų vizijos dėl sveikatos ateities gairių. Tai leistų nesiblaškyti atėjusiems naujiems ministrams ir išlaikyti tą kelią“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, pirmiausia reikėtų numatyti fondą sveikatos apsaugos sistemai. „Lietuva turi vis didėjančią dalį nedirbančių asmenų, vyresnio amžiaus žmonių, vaikų ir neįgaliųjų. Brangsta medicinos paslaugos ir visoms šalims reikės daugiau pinigų“, – sakė jis.

Reikėtų peržiūrėti, ar sistema visiškai efektyvi ir investuojame pinigus, kaip turime investuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.