Egzaminų apeliacijos: tik penktadalis gerai argumentuotos

Dalyje Lietuvos mokyklų abiturientai jau atšoko išleistuves, o iš karto prieš jas buvo paskelbti valstybinių brandos egzaminų apeliacijų rezultatai. Apeliacijas galėjo pateikti egzaminus laikę abiturientai, kurie buvo nepatenkinti pirmuoju gautu balu.

Apie penktadalis visų apeliacijų jau gerai argumentuotos ir galinčios priversti specialistus susimąstyti.<br>123rf.com nuotr.
Apie penktadalis visų apeliacijų jau gerai argumentuotos ir galinčios priversti specialistus susimąstyti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

2016-07-18 16:28, atnaujinta 2017-05-18 12:46

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) paskelbė fizikos, geografijos, anglų kalbos, biologijos, chemijos, informacinių technologijų, istorijos, lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos valstybinių brandos egzaminų apeliacijų rezultatus.

Šiais metais buvo pateiktos 14 fizikos, 5 geografijos, 117 anglų kalbos, 135 biologijos, 50 chemijos, 25 informacinių technologijų, 68 istorijos, 1112 lietuvių kalbos ir literatūros bei 254 matematikos valstybinių brandos egzaminų apeliacijos.

Prieš teikdami apeliacijas mokiniai elektroninėje rezultatų skelbimo sistemoje galėjo susipažinti su savo nevertinto darbo elektronine kopija.

Kaip ir pernai, mokiniams buvo sudaryta galimybė, rašant prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, nurodyti ir savo apeliacijos teikimo argumentus, taip pat jie galėjo susipažinti ir su skelbiamomis valstybinių brandos egzaminų užduočių vertinimo instrukcijomis.

Iš viso šiemet buvo pateikta 1780 apeliacijų.

Didžioji dalis sulaukė geresnių įvertinimų

Kaip praneša NEC, pagal Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkoje apibrėžtas procedūras išnagrinėjus apeliacijai pateiktus biologijos, chemijos, informacinių technologijų, istorijos, lietuvių kalbos ir literatūros ir matematikos egzaminų darbus, buvo pakeisti beveik ketvirtadalio darbų įvertinimai: iš jų 75,43 proc. darbų įvertinimai buvo padidinti, 24,57 proc. darbų įvertinimai buvo sumažinti.

Išnagrinėjus apeliacijai pateiktus fizikos, geografijos ir anglų kalbos egzaminų darbus, buvo pakeisti 10 darbų įvertinimai – visi buvo padidinti.

Biologijos, chemijos, istorijos, informacinių technologijų, lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos valstybinių brandos egzaminų ir pakartotinės sesijos VBE apeliacijų rezultatai bus paskelbti iki liepos 18 dienos.

Darbų vertinimas apipintas mitais

Nacionalinio egzaminų centro direktorės pavaduotojas Pranas Gudynas sakė, kad visuomenėje gajus mitas, kad mokinių valstybiniai brandos egzaminai peržiūrimi vieno vertintojo ir tai daroma su išankstine nuostata nieko nekeisti.

„Susirinkti patikimą informaciją apie kiekvieno valstybinių brandos egzaminų vertintojo darbo kokybę labai suinteresuotas ir pats NEC. Vertintojų darbas ir klaidos statistiškai analizuojamos ir vertintojai skirstomi į kategorijas pagal patikimumą“, – pasakojo P. Gudynas.

Abituriento darbą vertina mažiausiai trys vertintojai. Jie ir nusprendžia, koks bus galutinis įvertinimas.

„Stengiamasi nepakenkti mokiniui, taigi įvertinimas mažinamas tik tuo atveju, jeigu ankstesni vertintojai darbą akivaizdžiai įvertino pernelyg gerai. Probleminiais atvejais su darbu gali susipažinti iki dešimties ir daugiau vertintojų ir gali būti priimtas kolegialus sprendimas. Tokių atvejų, pavyzdžiui, buvo vertinant lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino darbus“, – sakė NEC direktorės pavaduotojas.

Apeliacijų pateikiama daugiau

P. Gudynas teigė, kad kandidatai darbus pradėjo apeliuoti gerokai dažniau nei anksčiau. Šiemet abiturientai pateikė 1112 lietuvių kalbos ir literatūros apeliacijų, kai tuo tarpu pernai jų buvo gerokai mažiau – vos 642. Matematikos egzamino rezultatus šiemet apeliavo 254 dvyliktokai, o 2015-aisiais – penkis kartus mažiau, vos 48.

„Viena iš svarbiausių to priežasčių – kandidatai dabar turi daug daugiau argumentuotam apeliavimui reikalingos informacijos. Nuo 2014-ųjų kandidatai gali NEC sistemoje KELTAS susipažinti ir nusikopijuoti savo visų dalykų valstybinių egzaminų darbus.

Jie gali juos parodyti mokytojams, ekspertams, tėvams. Nuo pernai, kartu su egzaminų rezultatais, skelbiamos ir visų užduočių vertinimo instrukcijos“, – pasakojo P. Gudynas.

NEC direktorės pavaduotojas pasakojo, kad smarkiai kito ir bendras pateiktų apeliacijų skaičius. Šiais metais viso pateikta 1780 apeliacijų, tačiau pernai, kaip sakė P. Gudynas, buvo tam tikras apeliacijų atoslūgis – buvo pateiktos 805 apeliacijos.

„Deja, dauguma mokinių apeliacijų vis dar labai emocionalios, nepagrįstos rimtais argumentais. Tačiau apie penktadalis visų apeliacijų jau gerai argumentuotos ir galinčios priversti specialistus susimąstyti.

Palaipsniui atsiranda ir tobulėja apeliavimo kultūra ir tai labai pozityvus reiškinys. Gerai parengtos apeliacijos kartais priverčia susimąstyti ir visą dalykininkų bendruomenę pergalvoti savo nuostatas ir gali pakeisti mokyklos veidą“, – kalbėjo P. Gudynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.