Yla išlindo iš maišo: pabėgėlis Basiras apgavo Lietuvą?

Lietuvai priglaudus afganistanietį Abdulą Basirą Yoususį ir išskėstomis rankomis pasitikus jo žmoną su dukrele, netikėtai paaiškėjo, kad jaunas vyras visiems apdūmė akis. Prašydamas Lietuvos pagalbos pabėgėlis vis kartojo esąs katalikas ir todėl jam tekę bėgti nuo talibų persekiojimo, tačiau vėliau Basiras pripažino, kad yra musulmonas.

A.B.Yoususi pripažino, kad jis ir jo šeima yra yra musulmonai.<br>lrytas.lt nuotr.
A.B.Yoususi pripažino, kad jis ir jo šeima yra yra musulmonai.<br>lrytas.lt nuotr.
A.B.Yoususi pripažino, kad yra musulmonas.<br>lrytas.lt nuotr.
A.B.Yoususi pripažino, kad yra musulmonas.<br>lrytas.lt nuotr.
Į Lietuvą atvykęs A.B.Yoususi kartojo esąs katalikas.<br>M.Kulbio nuotr.
Į Lietuvą atvykęs A.B.Yoususi kartojo esąs katalikas.<br>M.Kulbio nuotr.
A.B.Yoususi pripažino, kad yra musulmonas.<br>M.Kulbio nuotr.
A.B.Yoususi pripažino, kad yra musulmonas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 2:38 PM, atnaujinta May 18, 2017, 1:02 PM

Liepos pradžioje afganistanietis savo feisbuko profilyje įsidėjo nuotrauką su kitais savo tautiečiais ir po ja parašė, kad švenčia. Ar tai ramadano pabaigos šventė?

„Taip, aš esu musulmonas. Vieną dieną buvome susitikę su draugais iš Afganistano Vilniuje. Jie gyvena apie dvylika metų Lietuvoje, turi pilietybę ir pakvietė mane atšvęsti“, – portalui lrytas.lt praėjusią savaitę pripažino A.B.Yoususi.

Musulmonų tikėjimą išpažįstantis atvykėlis visą ramadano laikotarpį – nuo birželio pradžios iki liepos pradžios – pasninkavo, nevalgė, negėrė ir daug meldėsi. „Man nėra skirtumo, kur melstis. Galiu pasimelsti čia, darbe, kambarėlyje. Meldžiuosi po valandą“, – sakė pašnekovas.

Dabar A.B.Yoususi dirba ir gyvena Trakų rajone Anupriškėse, restorane „Tony Resort“. „Padedu čia gaminti maistą: tai mėsainius kepu, tai dar kažką. Juodų darbų man čia nereikia dirbti. Lietuva labai man patinka, gera čia gyventi“, – aiškino jaunas vyras.

Kelis kartus pakartojo: „Esu katalikas“

Anksčiau A.B.Yoususi visiems net keletą kartų kartojo, kad yra katalikas, todėl buvo priverstas bėgti nuo teroristų persekiojimo.

„Talibai man sakė „tu esi katalikas, tu dirbai su lietuviais, tu geri degtinę, tu geri vyną, tu valgai kiaulieną, tu nesi musulmonas“, – prieš skrisdamas į Lietuvą, kovo pabaigoje, aiškino Basiras.

Tik atvykęs į Lietuvą A.B.Yoususi lrytas.lt korespondentams rodė bauginamus laiškus (originalus ir išverstus į anglų kalbą), kuriuos esą parašė teroristai, priklausantys radikaliam musulmonų Talibano judėjimui.

Už bendradarbiavimą su taikos palaikymo misijos kariais iš Lietuvos jis esą buvo apkaltintas pagalba JAV, todėl su savo šeimos nariais būsiąs pakartas. Pabėgėlis rodė, kaip partizaninį karą vedantys talibai ant laiškų buvo uždėję ir savo antspaudus.

Vyras aiškino, kad po trečio laiško jis nusprendė bėgti. „Artimieji patarė man skubiai slėptis, juolab kad esu katalikas“, – vėl pakartojo A.B.Yoususi.

Iš Goro provincijos sostinės Čagčarano pabėgęs vyras aiškino, kad ten ramybės neliko ir jo žmonai su dukrele, todėl jos taip pat turėjo bėgti nuo persekiojimų ir grasinimų iš Afganistano į Lietuvą.

Lietuvos kariuomenės jungtinio štabo Civilių ir karių bendradarbiavimo valdybos atstovas Eugenijus Vaicekauskas balandžio pradžioje žiniasklaidoje taip pat pasisakė apie gerai pažįstamą A.B.Yoususi:

„Jis bendravo su lietuviais, Lietuvos kultūra jam nesvetima. Jis bent jau turi supratimą, suvokimą apie mūsų tradicijas. Netgi tada, kai šventėme Kūčias, jis budėjo ir kartu su mumis valgė, laužė kalėdaitį.“

Dėl nesusipratimo kaltas kalbos barjeras

„Į Kūčių vakarą pakvietėme visus, kas buvo stovykloje, nepaisydami to, ar jis katalikas ar ne. Tarp mūsų buvo ir budistų, ir kitų žmonių, ir filipiniečių.

Tas pasakymas, kad jis katalikas – čia ir yra nesusipratimas. Jį jo žmonos tėvai, broliai ir dalis kaimynų kaltina, kad dirbo su lietuviais, tapo kataliku ir nori išvažiuoti į Lietuvą. Kai išvažiavo, tuomet žmonai ėmė prikaišioti esą jis katalikas ir išvažiavo pas katalikus, jis nebe musulmonas“, – portalui lrytas.lt aiškino E.Vaicekauskas.

Pasak jo, A.B.Yoususi yra praktikuojantis musulmonas. Afganistano stovykloje jis savo akimis matė, kaip atėjus laikui Basiras melsdavosi.

Tačiau pats A.B.Yoususi kelis kartus žiniasklaidai pakartojo, kad yra katalikas. Kaip yra iš tiesų?

„Manyčiau, kad čia yra kalbos barjeras. Jam patarė slėptis, nes kaltino, kad yra katalikas, bet jis tikrai nėra katalikas. Net negirdėjau, kad jį būtų kažkas atvertę į katalikus, krikštiję kataliku. Tampant kataliku yra tam tikrų apribojimų, tapti kataliku jis galėtų tik su vyskupo leidimu. To tikrai nebuvo“, – sakė E.Vaicekauskas.

Manyčiau, kad čia yra kalbos barjeras. Jam patarė slėptis, nes kaltino, kad yra katalikas, bet jis tikrai nėra katalikas

Eugenijus Vaicekauskas

Afganistanietis prisiminė E.Vaicekausko žodžius, kurie buvo ištarti laužiant kalėdaitį: „Kiekvienas, su kuriuo mes laužiame kalėdaitį, yra mums kaip brolis. Tu man esi kaip brolis“, – prisiminė Lietuvos kariuomenės jungtinio štabo atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.