Priėmimas į aukštąsias mokyklas: baimės pasitvirtino

Iki antradienio vidurdienio buvo galima pateikti prašymus studijuoti aukštosiose mokyklose. Dalis jaunuolių susigriebė paskutinę akimirką. Kaip sakė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMABPO) vadovas Pranas Žiliukas, baimės, kad šiemet stojančiųjų gretos bus retesnės, pasitvirtino.

Šiemet bendrajame priėmime panoro dalyvauti apie 16 tūkst. šių metų abiturientų, pernai tais metais baigusių bendrojo lavinimo mokyklas buvo apie 20 tūkst.<br>123rf nuotr.
Šiemet bendrajame priėmime panoro dalyvauti apie 16 tūkst. šių metų abiturientų, pernai tais metais baigusių bendrojo lavinimo mokyklas buvo apie 20 tūkst.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jul 19, 2016, 1:12 PM, atnaujinta May 18, 2017, 10:58 AM

„Buvo tam tikrų baimių, kad dalyvaujančiųjų bendrajame priėmime bus kur kas mažiau nei ankstesniais metais. Ir jos pasitvirtino“, – sakė P.Žiliukas.

Pirminiais duomenimis, šiemet LAMABPO sistemoje registravosi 33 598 jaunuoliai. Kai kurie tempė iki paskutinės akimirkos – antradienio 12 valandos.

Tačiau registruotis nelygu dalyvauti priėmime. Savo konkrečius pageidavimus studijuoti nurodė 29,7 tūkst. žmonių. Dar mažiau – 27,6 tūkst. – yra tokių, kurie tenkina visas priėmimo sąlygas ir galės dalyvauti priėmime. Pernai tokių jaunuolių buvo daugiau – 31 217 žmonės.

„Skaičiai dar gali keistis keliais šimtais, tačiau akivaizdu, kad šiemet priėmimo pirmajame etape dalyvaus apie pusketvirto tūkstančio mažiau nei prieš metus. Tačiau ir abiturientų šiemet apie 5 tūkst. mažiau nei prieš metus“, – kalbėjo P.Žiliukas.

Šiemet bendrajame priėmime panoro dalyvauti apie 16 tūkst. šių metų abiturientų, pernai tais metais baigusių bendrojo lavinimo mokyklas buvo apie 20 tūkst.

P.Žiliukas pasidžiaugė, kad, kaip ir kelerius pastaruosius metus, šiemet daugiau tų, kurie renkasi technologijų ir fizinius mokslus. Techninius mokslus pirmuoju pasirinkimu nurodė 15,4 proc. stojančiųjų, 10,8 proc. į pirmąją vietą įrašė fizinius mokslus.

37,5 proc. pirmiausia rinkosi socialinius mokslus, pernai tokių buvo apie 39 proc.

„Tačiau prieš šešerius septynerius metus ši grupė artėjo prie 60 proc.“, – pabrėžė P.Žiliukas.

Populiariausios studijų programos šiemet panašios į ankstesnių metų – medicina, teisė, ekonomika. Gerokai išpopuliarėjusios informacinės technologijos.

Apie du trečdalius stojančiųjų renkasi universitetus, likusi dalis – kolegijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.