Abiturientų rezultatai pribloškia: nebemoka lietuviškai

Lietuvos jaunimas anglų kalba moka geriau nei gimtąją – lietuvių. Tai rodo valstybinių brandos egzaminų rezultatai. O ir patys abiturientai socialiniuose tinkluose juokauja, kad jei jau anglų kalbos rezultatai geresni nei lietuvių, tai gal reikia emigruoti?

Lietuvos jaunimas anglų kalba moka geriau nei gimtąją – lietuvių.<br>123rf.com nuotr.
Lietuvos jaunimas anglų kalba moka geriau nei gimtąją – lietuvių.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jul 20, 2016, 5:15 PM, atnaujinta May 18, 2017, 8:09 AM

Statistika liūdna

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą iš viso laikė 19 187 kandidatai, o anglų kalbos egzaminą laikė 20 250 kandidatų.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą šiemet išlaikė 89,77 proc. abiturientų. Tuo tarpu anglų kalbos rezultatai kur kas geresni – šį egzaminą išlaikė 97,93 proc. visų laikiusiųjų.

Maksimalius, šimto balų įvertinimus, iš lietuvių kalbos ir literatūros egzamino gavo 0,85 proc. abiturientų. Tuo tarpu šimtukais iš anglų kalbos gali pasidžiaugti 3,81 proc. visų kandidatų.

Lyginti neverta?

Tačiau Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorės pavaduotojas Pranas Gudynas teigė, kad nors anglų rezultatai ir geresni, šių egzaminų lyginti nereikėtų.

„Formaliai, tai anglų kalbos rezultatai yra geresni. Tačiau kažin ar šių egzaminų rezultatus prasminga lyginti. Skirtumai tarp jų akivaizdūs: lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas, o anglų – pasirenkamasis. Skiriasi ir egzaminų tikslai, struktūra, formatas. Anglų kalbos egzaminas būtinai turi derėti ir būti palygintas su kitų užsienio kalbų, kurių kalbinės situacijos Lietuvoje nevienodos“, – sakė P. Gudynas.

Rezultatai daug nekinta

Palyginus su praėjusiais keletu metų, matyti, kad lietuvių kalbos egzamino rezultatai prastesnį už anglų kalbos yra kasmet.

Štai, pernai lietuvių kalbos egzaminą išlaikė 89,79 proc. laikiusiųjų, o anglų beveik dviem procentais daugiau nei šiemet – 99,75 proc. Šimto balų įvertintas lietuvių egzamino užduotis atliko 1,11 proc. abiturientų, o anglų – 5,12 proc.

2014-aisiais anglų kalbos egzaminą išlaikė 99,18 proc. abiturientų. Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino rezultatai vėl buvo prastesnį. Šį egzaminą išlaikė – 88,09 proc. kandidatų. Šimto balų įvertinimą anglų egzmaine surinko 2,15 proc., o lietuvių 1,23 proc. laikiusiųjų.

„Esamus nedidelius pokyčius galima nesunkiai paaiškinti korekcijomis egzaminų programose, skirtingų abiturientų kartų ypatumais ir psichologiniai faktoriais. Minėdamas psichologiją, turiu omenyje ankstesnių metų VBE rezultatų poveiki vėlesnių metų abiturientų savęs vertinimui“, – sakė NEC direktorės pavaduotojas.

P. Gudynas mano, kad, pavyzdžiui, po labai gerų pernykščių anglų kalbos egzamino rezultatų, daugelis silpnesnių abiturientų nusprendė, kad šis egzaminas būsiąs labai lengvas ir jį rinktis – visiškai nepavojinga.

„Todėl šiais metais anglų kalbos egzaminą pasirinko didesnė dalis silpniau anglų kalbą mokančių mokinių ir todėl šiais metais didesnė procentinė dalis abiturientų anglų kalbos egzamino neišlaikė. Panašiai ir su gavusiais šimto balų įvertinimus“, – pasakojo Pranas Gudynas.

Anglų kalbos egzaminas sunkės

Jau ne kartą visuomenėje buvo viešai reiškiamas pasipiktinimas, kad egzaminų užduotis sunkėja. Tiesa, P. Gudynas sako, kad taip tikrai nėra:

„NEC pareiga yra išlaikyti jų sudėtingumą tam tikrame, egzamino programoje aprašytame, lygyje. Jeigu egzaminų rezultatai ir gerėja, tai labiau todėl, kad mokytojai ir mokiniai kasmet vis geriau perpranta egzaminų užduočių pobūdį ir geriau pasiruošia. Egzamino rezultatai paprastai pablogėja tais metais, kai egzamine atsiranda kokių nors didesnių naujovių.“

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) nuomone, anglų kalbos egzaminas ateityje turėtų sunkėti. Rugsėjo mėnesį NEC konsultavę užsienio ekspertai lygino ir vertino Lietuvoje vykdomą anglų kalbos egzaminą, su kitose šalyse vykdomais tokiais pat egzaminais ir nusistovėjusiais tarptautiniais užsienio kalbų vertinimo standartais.

„Jie, kaip Europos modernių kalbų centro ekspertai, patvirtino, kad mūsų vykdomas egzaminas atitinka B1 ir B2 lygio egzaminų reikalavimus. Vienintelė jų pastaba buvo, kad mūsų egzamino išlaikymo riba, nuo kurios taip pat priskiriamas ir B1 pasiekimų lygis, yra per žema.

Mažiausias taškų skaičius, už kurį reikėtų pradėti skirti B1 lygį turi būti ties 30 proc. užduoties taškų. Atlikę statistinį modeliavimą, supratome, kad taip pakoregavus anglų kalbos egzaminą, jo rezultatai būtų labai panašūs į lietuvių kalbos VBE rezultatus. Pavyzdžiui, egzamino neišlaikytų apie dešimtadalis abiturientų. Į ekspertų rekomendacijas numatoma atsižvelgti“, – teigė P. Gudynas.

Tokių atvejų, jau po 2 ar 4 metų anglų kalbos egzamino lygis turėtų būti panašus į lietuvių kalbos ir literatūros egzamino lygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.