Mūšiai dėl kastuvėlių – ne vaikų smėlio dėžėje

Pasiūlytus brangiausius kastuvėlius užsimoję pirkti kariškiai pateko į pirkimų prievaizdų nemalonę, bet atkirto negalintys už panašią kainą įsigyti vienkartinių įrankių, kurie lūžta vos įbedus juos į gruntą ir kurie tinkami tik paplūdimiui.

Lietuvos kariuomenės atstovai „Lietuvos rytui“ pademonstravo, kaip sulūžo vieno tiekėjų pasiūlytas kastuvėlis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos kariuomenės atstovai „Lietuvos rytui“ pademonstravo, kaip sulūžo vieno tiekėjų pasiūlytas kastuvėlis.<br>D.Umbraso nuotr.
Kariuomenės atstovai aiškino, kad kariškas kastuvėlis turi būti itin patvarus, nes juo gali prireikti kasti įvairų gruntą, kuriame gali pasitaikyti ir akmenų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Kariuomenės atstovai aiškino, kad kariškas kastuvėlis turi būti itin patvarus, nes juo gali prireikti kasti įvairų gruntą, kuriame gali pasitaikyti ir akmenų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 27, 2016, 8:34 AM, atnaujinta May 17, 2017, 5:00 PM

Skandalas Krašto apsaugos ministerijoje: kariuomenė vėl nutarė pamaloninti jos rengiamus viešuosius pirkimus nuolat laiminčią bendrovę, pasiūliusią pačius brangiausius kariškus kastuvėlius.

Tokią žinią neseniai pasiuntė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), nurodžiusi kariškiams panaikinti sprendimą dėl konkurso laimėtojo ir iš naujo svarstyti kitų tiekėjų pateiktus pasiūlymus.

Konkurse dalyvavo trys bendrovės. Jį laimėjo „Nota Bene“, kuri pasiūlė pirkti amerikietiškus „Gerber Legendary Blades“ kastuvėlius, o už vieną paprašė bemaž 34 eurų, kiti du tiekėjai – atitinkamai vienu ir dešimt eurų pigiau.

Tačiau, atmetus du iš trijų pasiūlytų įrankių, teko rinktis brangiausius – 45 tūkst. vienetų kastuvėlių „Nota Bene“ pasiūlė įsigyti už daugiau kaip 1,5 mln. eurų.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė, pripažinusi, kad stipriai kariuomenei ir šalies saugumui būtina kokybiška šiuolaikinė ekipuotė, vis dėlto mano, jog konkurencija garantuotų ne tik perkamų prekių kokybę, bet ir mažiausią kainą rinkoje.

VPT manymu, šiame pirkime konkurencijos buvo išvengta nepagrįstai, o poreikis didinti pirkimui numatytas lėšas esą buvo nulemtas neobjektyvių priežasčių.

Kuo rėmėsi tarnyba, išbrokavusi kariškių vykdytą pirkimą, ir kodėl pastarieji atmetė kitų tiekėjų siūlytus kastuvėlius?

Atsakydami į šį klausimą kariškiai ir tikrintojai pateikė skirtingas, viena kitai prieštaraujančias versijas.

Nagrinėjo reikalavimus

VPT išvadose nurodoma, jog kitų tiekėjų siūlymus kariškiai atmetė todėl, kad jie nepateikė dokumentų, įrodančių kastuvėlių atitiktį nustatytiems reikalavimams arba pasiūlyti įrankiai jų neatitiko.

Pavyzdžiui, vieno tiekėjo pateiktame kastuvėlio pavyzdyje nebuvo tarpiklio tarp rankenos ir įvorės. Kaip trūkumas nurodytas ir dėklas, pasiūtas iš netvirto audinio, – per bandymus jo šonai suplyšo.

Tačiau VPT nustatė, kad pagal kariškių pateiktus reikalavimus net nebuvo įmanoma nustatyti, jog kastuvėliai privalėjo turėti įvores.

Be to, tvirtumo bandymai su dėklais neturėjo būti atliekami, nes jie buvo perkami atskirai.

Reikia kasti ne tik smėlį

Tuo metu pirkimą organizavusio Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovas pulkininkas leitenantas Konstantinas Andrejevas „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad vieno tiekėjų pasiūlytas kastuvėlis sulūžo jau per pirmuosius bandymus juo kasti.

„Teko skaityti komentarus, kad galėjome nupirkti kastuvėlių po 5 eurus. Bet tai nėra paprastas sodininko kastuvėlis.

Jis turi būti labai patvarus, kasti įvairų gruntą – tiek purią žemę, tiek smėlį, kur gali pasitaikyti ir akmenų, taip pat kirsti iki septynių centimetrų skersmens šakas ir šaknis, prakirsti užšalusį gruntą.

Gal ir galima išvedžioti, kad bandymų metu buvo kasama netinkamai.

Bet kiekvienam kariui juk nepateiksi instrukcijos, kaip jam derėtų su tuo kastuvėliu elgtis, ar drausti kasti tam tikru kampu, nes jis gali sulūžti“, – kalbėjo pulkininkas leitenantas.

Karininko teigimu, nors per pirmąjį bandymą sulūžusio kastuvėlio kaina buvo patraukli, tokio pirkti negalima: „Mes negalime tikėtis, kad kariams kastuvėlius teks išsitraukti tiktai Palangos kopose.“

Reikšmingos ir smulkmenos

Departamento direktorius patvirtino, kad kitas pasiūlytas kastuvėlis buvo atmestas dėl mažmožio – neturėjo tarpiklio tarp rankenos ir įvorės.

Kam jis reikalingas ir ar apskritai būtinas, niekas nežino.

„Taip, tai atrodo smulkmena.

Bet jei būtų pasirinktas šis variantas, kiti pirkimo dalyviai galėtų priekaištauti, kad pasiūlymas neatitinka techninės specifikacijos, ir laimėtų teismą.

Pavyzdžiui, jei nurodyta, kad kastuvėlis turi būti juodas, jis negali būti kitoks, nors visi suprantame, jog nuo to jo funkcionalumas nepriklauso“, – aiškino K.Andrejevas.

Kalbėdamas apie VPT pastabas dėl kastuvėlių dėklų, kurie bandymų metu suplyšo, pulkininkas leitenantas pripažino, kad pastarieji perkami atskirai, tačiau kariams šis argumentas rūpi mažiausiai – turi būti patikima visa ekipuotės sistema.

Įrankių pirko ir pernai

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje jau naudojami „Gerber“ kastuvėliai, kurie buvo nupirkti praėjusiais metais.

Tada už vienetą sumokėta po kiek daugiau nei 42 eurus.

Todėl K.Andrejevas mano, kad dabar tiekėjų siūloma kaina (beveik 34 eurai) yra ypač priimtina.

Tačiau, VPT tvirtinimu, negalima lyginti pernykščio pirkinio kainos ir naujai pateikto siūlymo.

Mat pernai buvo perkama tik 4,5 tūkst. kastuvėlių, o dabar užsimota nupirkti dešimteriopai daugiau.

Atmetė priekaištus

Pulkininkas leitenantas nesutiko su VPT išsakytais priekaištais, kad kastuvėliams ketinama išleisti daugiau pinigų, nei buvo numatyta: „Nesuprantu, kodėl manoma, kad turime išleisti 1,5 mln. eurų?

Ketiname pirkti tiek kastuvėlių, kiek tam buvo numatyta lėšų, – 1,3 mln. eurų.

Didinti šių lėšų niekas neketina. Žinoma, prieš tai teks pašalinti tam tikrus VPT nurodytus trūkumus, kurie galbūt ir tikslingi.

Pavyzdžiui, šis pirkimas parodė, jog vis dėlto reikia detaliau aprašyti su kastuvėliais atliekamus bandymus, kad kitą kartą kiltų mažiau abejonių.“

Materialinių resursų departamento vadovas taip pat atmetė VPT pareikštus įtarimus, kad konkursą laimėjusiai bendrovei „Nota Bene“ kariškiai yra sudarę šiltnamio sąlygas: „Tokio lygio pareigūnai neturėtų mėtytis niekuo nepagrįstais kaltinimais.

Šiai bendrovei niekada nebuvo sudaryta jokių išskirtinių sąlygų.

Konkursas buvo atviras, jame galėjo dalyvauti kompanijos iš viso pasaulio, bet mes negalime jų priversti teikti siūlymus.“

Tiekėjas įleidęs šaknis ministerijoje

* VPT pranešė, kad bendrovė „Nota Bene“ nuo 2006-ųjų yra laimėjusi daugiau kaip 50 skirtingos apimties kariuomenės skelbtų viešųjų pirkimų, bendra jų vertė – beveik 30 mln. eurų.

* Ši bendrovė esą yra viena iš dešimties didžiausių Lietuvos kariuomenės tiekėjų.

* Pasak VPT vadovės D.Vilytės, du kastuvėlių tiekėjai buvo atmesti be jokio pagrindo.

* „Konkursą laimėjo Krašto apsaugos ministerijoje šaknis jau įleidęs, įsišaknijęs tiekėjas. Matome, kad yra patogus įdirbis su vienu tiekėju, kuris laimi daug konkursų, tiekia įvairias prekes. Gal tai patogu ministerijai? Mes turime įžvalgų, kodėl taip yra, bet šių dalykų netiriame“, – įtarimais viešai dalijosi VPT direktorė.

Pralaimėtojai dar neketina sudėti ginklų

Rimvydas Snudaitis

Bendrovės „Deftools“ vadovas

„Mums pirkėjas pranešė, kad per bandymus mūsų pateiktas pavyzdys sulūžo, bet į aplinkybes, kaip vyko kastuvėlio testavimas, tuomet detaliai nesigilinome ir į ginčus nutarėme nesivelti.

Bet po Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimo ketiname tai aiškintis. Užsakėme naujų kastuvėlių pavyzdžių, bandysime už savo lėšas atlikti bandymus arba gauti jų rezultatus, jei tokie bandymai buvo atliekami anksčiau.

Mums yra žinoma, kad tokius pat kastuvėlius estų kompanija yra tiekusi Estijos kariams ir jie sėkmingai juos naudoja. Jie net buvo testuojami, tik negaliu pasakyti, kokiomis sąlygomis.

Taigi tai nėra visiškai naujas gaminys rinkoje, kuris staiga sulūžo. Gal „Gerber“ kastuvėliai už mūsiškius kuo nors ir pranašesni, bet vis dėlto kyla įtarimų, kai atmetamas beveik 400 tūkst. eurų pigesnis siūlymas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.