Vytautas Gapšys atsisakė Seimo nario mandato

Seimo narys „darbietis“ Vytautas Gapšys Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė prašymą nutraukti jo, kaip parlamentaro, įgaliojimus. 

Nors V. Gapšys atsisako Seimo nario mandato, jis su Darbo partija dalyvaus Seimo rinkimuose, yra partijos rinkimų štabo pirmininkas.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Nors V. Gapšys atsisako Seimo nario mandato, jis su Darbo partija dalyvaus Seimo rinkimuose, yra partijos rinkimų štabo pirmininkas.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2016, 10:42 AM, atnaujinta May 17, 2017, 5:40 AM

Gavus prašymą jis bus svarstomas artimiausiame VRK posėdyje. Pagal procedūras, posėdyje turėtų dalyvauti ir pats V. Gapšys. 

Kaip žurnalistams sakė V. Gapšys, jis prašo, kad Seimo nario mandatas būtų panaikintas nuo trečiadienio, VRK į posėdį rinksis antradienį. 

„Aš tame posėdyje prašysiu, kad nuo kitos dienos to mandato ir nebeliktų“, – sakė jis. 

V. Gapšys teigė informavęs VRK pirmininką Zenoną Vaigauską, kad taip pat atsisakysiąs teisinio imuniteto, kurį įgyja kandidatai į Seimą. 

Atsisakęs Seimo nario mandato, politikas žadėjo užsiimti rinkimų kampanija. V. Gapšys tikino, kad sprendimas atsisakyti parlamentaro mandato buvęs jo asmeninis, o ne partijos, tai padaręs būtent šiuo metu, nes „norėjo parodyti, kad šitoje vietoje nėra kur pasislėpti“, partijoje esą tik diskutuota, kokiu būdu tai padaryti. 

„Jeigu tu nori parodyti, kad neturi jokių problemų, gali atsakyti į tuos klausimus, tai aš dėl to ir norėjau... Tiesą sakant, diskusijos dar buvo partijos viduje, kad aš sulaukčiau rugsėjo, kol baigtų darbą komisija, bet galutinai buvo išdiskutuota, kai pats pasakiau, kad vienu ar kitu atveju padarysiu sprendimą. Buvo nuspręsta, kad mes dabar turime koncentruotis į kitus svarbesnius klausimus, o ne vien į šitą temą, kur kalbėsime kiekvieną savaitę su kiekvienu įvykiu vis apie tą patį ir tą patį. Daugiau pasakyti aš nelabai turiu ką, nes su medžiaga man neleidžia susipažinti. Galbūt dabar, pasikeitus aplinkybėms, atsiras galimybė susipažinti su ta medžiaga – tada aš galėsiu daugiau pasakyti ir tuo pačiu apsiginti“, – teigė V. Gapšys ir paneigė, kad mandato atsisakymas reiškia, jog vis dėlto turi bėdų su teisėsauga arba atsisakyti Seimo nario mandato privertė prokurorų ketinimai paviešinti telefoninių pokalbių įrašus. 

VRK pirmininkas Z. Vaigauskas informavo, kad VRK posėdis, kuriame bus formaliai panaikintas V. Gapšio Seimo nario mandatas, vyks antradienį 16 val. Pasak Z. Vaigausko, galimybė netenkinti V. Gapšio prašymo yra tik tuo atveju, jei jis neatvyks į posėdį, persigalvos ar praneš kitas aplinkybes. 

V. Gapšiui atsisakius Seimo nario mandato, jo vietą Seime pretenduoja užimti Alytaus politikas Aurimas Truncė, bet, kaip žinoma VRK, A. Truncė dar nėra tikras, ar to norėtų. 

„Mes planuojame rytoj, vėliausiai kitą savaitę, pripažinti, kad jisai yra išrinktas Seimo narys, ir jam reikės laukti rugsėjo 10-osios, kada Seimas susirinks į pirmąjį posėdį, ir ten paskelbti savo valią – ar jisai duoda priesaiką kaip Seimo narys, ar Seimas priima nutarimą, kadangi jis nenori būti Seimo nariu“. Tuomet mes kitą asmenį iš to paties sąrašo pripažinsime Seimo nariu. Įstatyme nėra numatyta kokio nors termino, kad galėtų būti sustabdomas tas procesas“, – kalbėjo Z. Vaigauskas. 

Tokiu atveju naujasis Seimo narys šias pareigas eitų mėnesį ar dar trumpiau. 

V. Gapšys vėl teisinę neliečiamybę įgis, kai bus įregistruotas kandidatu į Seimą. Pasak VRK vadovo, tai turėtų būti ne vėliau kaip rugsėjo 9 d. Tačiau politikas šios neliečiamybės taip pat ketina atsisakyti, bet, Z. Vaigausko teigimu, tam būtinas prokurorų prašymas. 

V. Gapšys apie sprendimą trauktis iš Seimo pranešė prieš savaitę, liepos 25-ąją vykusiame Darbo partijos tarybos posėdyje. Teisėsauga įtaria politiką paėmus 25 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. V. Gapšys jam metamus kaltinimus neigia. 

Nors V. Gapšys atsisako Seimo nario mandato, jis su Darbo partija dalyvaus Seimo rinkimuose, yra partijos rinkimų štabo pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.