Ruošiatės grybauti? Netapkite kiaulių maro platintojais

Prasidėjus poilsiavimo, uogavimo ir grybavimo sezonui miškuose, kaip ir kasmet, netrūksta žmonių. Tačiau mūsų šalies neapleidžiant afrikinio kiaulių maro virusui išvykos į miškus šiemet gali atnešti labai liūdnų pasekmių. Visgi sąmoningas poilsiautojų elgesys gali padėti išvengti skaudžių nelaimių.

Vystant grybauti ar uogauti į užkrėstas teritorijas apskritai geriausia būtų su savimi pasiimti pakaitinius drabužius ir prieš važiuojant namo persirengti.<br>V.Balkūno nuotr.
Vystant grybauti ar uogauti į užkrėstas teritorijas apskritai geriausia būtų su savimi pasiimti pakaitinius drabužius ir prieš važiuojant namo persirengti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rytis Poderis

Aug 3, 2016, 10:37 AM, atnaujinta May 17, 2017, 1:01 AM

Liga užima vis naujus plotus

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus kaupiami ir analizuojami statistiniai duomenys apie sumedžiotus ir nugaišusius šernus bei afrikinio kiaulių maro protrūkius ūkininkų sodybose negailestingi – ši liga ne tik nesitraukia iš Lietuvos, bet ir užima vis naujus plotus.

Šiais metais afrikinis kiaulių maras jau diagnozuotas 200 nugaišusių ir 36 sumedžiotiems šernams. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį surasta dvigubai daugiau užsikrėtusių šernų gaišenų nei per 2014 ir 2015 metus kartu sudėjus. Be to, šiemet miškuose identifikuotos 144 naujos vietos, kuriose buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras.

Pasak VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo Pauliaus Bušausko, šernų gaišenų paieška suintensyvėjo, kai už kiekvieną surastą kritusį gyvūną imta mokėti 30 eurų mokestį. Kita vertus, tai tik įrodo, kokie yra afrikinio kiaulių maro paplitimo mastai. Tad kiekvienas miškų lankytojas, pats to visai nenorėdamas, gali tapti potencialiu užkrato platintoju.

Būtinos atsargumo priemonės

„Miškuose lankytis nedraudžiama, bet visi medžiotojai, grybautojai, uogautojai turėtų elgtis sąmoningai ir imtis visų atsargumo priemonių, kad ši liga neplistų ir nepasiektų ūkininkų auginamų kiaulių, nes tuomet pasekmės bus skaudžios“, – teigė P. Bušauskas.

Afrikinis kiaulių maras plinta ne tik tiesioginio šernų ir kiaulių kontakto metu. Užkratą lengvai gali pernešti ir žmonės drabužiais, avalyne ar transportu. Todėl labai svarbu grįžus iš miško nedelsiant persirengti, o drabužius, kuriuos vilkėjote gamtoje iškart išskalbti kuo šiltesniame vandenyje, nes kiaulių maro virusas žūsta aukštesnėje nei 70 laipsnių temperatūroje.

Vystant grybauti ar uogauti į užkrėstas teritorijas apskritai geriausia būtų su savimi pasiimti pakaitinius drabužius ir prieš važiuojant namo persirengti. Automobilius taip pat reikėtų palikti atokesnėse aikštelėse, o ne važiuoti jais į užkrėstos zonos miškus.

Pasak P. Bušausko, itin svarbus ir tinkamas maisto atliekų tvarkymas: „Draudžiama maisto atliekas palikti automobilių ar turistinėse aikštelėse, jas privalu išmesti į specialius uždarus, nuo laukinių gyvūnų apsaugotus konteinerius. Surinktus grybus taip pat vertėtų išvalyti dar miške, o jų atliekas užkasti.“

Svarbiausia – jokių būdu nesiartinti prie aptiktos laukinio gyvūno gaišenos. Apie tokį radinį būtina pranešti visą parą veikiančiu nemokamu VMVT telefono numeriu 8 800 40 403 arba bet kuriam privačiam veterinarijos gydytojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.