Skandalo purtomas J.Milius lieka LSMU tarybos pirmininku

Senato vadovas: kodėl turime būti kaip Turkijos prezidentas?

Skandalo purtomas J.Milius lieka LSMU tarybos pirmininku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skandalo purtomas J.Milius lieka LSMU tarybos pirmininku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2016, 10:39 AM, atnaujinta May 17, 2017, 1:01 AM

Universiteto senato pirmininkas Vilius Jonas Grabauskas BNS sakė, kad iki rudens senatas neturėtų posėdžiauti, tad ir šio klausimo bent iki tol spręsti neketinama.

Pats J.Milius BNS atsisakė komentuoti situaciją dėl jo pareigų LSMU taryboje.

Senato vadovas: kodėl turime būti kaip Turkijos prezidentas?

„Ar jūs gerbiate nekaltumo prezumpciją? Aš manau, kad jeigu tai pasitvirtintų, jis negali (eiti pareigų), bet aš netikiu, kad taip galėtų būti“, – teigė V.J.Grabauskas.

„Kaip čia atrodytų, jeigu imtume doroti žmogų, kurio kaltė neįrodyta? Jis pajuokavo, kad visi kaltinimai – vienas juokas, tai ką aš žinau. Kodėl mes turime būti kaip Turkijos prezidentas?“ – Senato pirmininkas.

Kitame teisėsaugos tyrime įtarimų dėl kyšininkavimo sulaukęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis taip pat buvo LSMU tarybos nariu. Iš jos R.Kurlianskis birželį pasitraukė pats ir Senato kolegija nutarė atsistatydinimo prašymą tenkinti.

„Mes priėmėme sprendimą, kuriuo tenkiname tarybos nario Raimondo Kurlianskio atsistatydinimą (...). Mes sakome, kad čia labai geras variantas“, – R.Kurlianskio pasitraukimą iš universiteto tarybos tąkart BNS komentavo V.J.Grabauskas.

LSMU tarybai vadovaujantis J.Milius birželį vertindamas situaciją dėl R.Kurlianskio apeliavo į paties verslininko savivoką.

„Aš tikiu, kad jis žmogus viską supranta, jeigu jis jausis, kad tikrai kaltas, jis pats tas priemones priims“, – birželį BNS sakė J.Milius.

V.J.Grabauskas: J.Miliaus ir R.Kurlianskio situacijos skirtingos

V.J.Grabauskas tvirtino, kad J.Miliaus ir R.Kurlianskio situacijos – skirtingos.

„Ten buvo žmogus ir izoliuotas, ir jis pats suprato, kad akademinėje institucijoje tai garbės nedaro. Jei šiuo atveju taip klostytųsi įvykiai, docentas J.Milius yra garbingas žmogus ir jisai priims tą sprendimą“, – sakė jis.

LSMU statutas numato, kad „tarybos nariu turi būti nepriekaištingos reputacijos asmuo, ėjęs ar einantis atsakingas pareigas švietimo, mokslo, kultūros, viešosios veiklos ar verslo srityje (...) ir turintis žinių bei gebėjimų, padedančių siekti universiteto tikslų ir įgyvendinti universiteto misiją“.

Klausiamas, ar šiuo metu J.Milius atitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimą, universiteto Senato vadovas atsisakė tai vertinti: „Niekaip nevertinu, nes neturiu jokių argumentų, kaip vertinti“.

„Šio atveju aš nei ginu, nei ką. Aš, kaip dar iki rugsėjo 1-osios Senato pirmininkas, universiteto bendruomenės ir Senato vardu galiu jums tik paaiškinti, kad jokių sprendimų mes dabar priimti nebegalime. Sprendimų negali būti, nes mes turime sulaukti, kol susirinks akademinė bendruomenė, Senatas, per tą laiką tikriausiai paaiškės kas nors, tada bus ir kalba rimtesnė. Dabar buriama vandeny šakėmis“, – pridūrė V.J.Grabauskas.

Praėjusią savaitę teisėsauga Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui J.Miliui pateikė įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iki rugpjūčio 7 dienos, uždrausta bendrauti su tam tikrais asmenimis.

Teisėsauga įtaria, kad „Judex“ bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengų nuobaudų, kurios paprastai taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams padaryti poveikį.

Teisėsauga šiame tyrime atliko kratas J.Miliaus bei Seimo nario Petro Gražulio darbo vietose. Procesiniai veiksmai taip pat atlikti bendrovės „Judex“ vadovų darbo vietose, gamybos patalpose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.