Kuždėjo nuodėmes kunigui – gavo bjaurią ligą?

Išpažintį bažnyčioje atlikusiai Ritai S. jau kitą dieną teko griebtis vaistų – ant lūpų atsirado pūslelinė. Moters teiginiai, kad bėda ištiko lūpomis prisilietus prie klausyklos grotelių, kunigui tiktai kelia juoką.

Nors vilnietė aiškino, kad Kalvarijos Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčioje klausyklos grotelės purvinos, lyg taukais išteptos, kunigas tikino, jog tai netiesa.<br>T.Bauro nuotr.
Nors vilnietė aiškino, kad Kalvarijos Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčioje klausyklos grotelės purvinos, lyg taukais išteptos, kunigas tikino, jog tai netiesa.<br>T.Bauro nuotr.
Po išpažinties liepos 13-ąją ant Ritos S. lūpos atsiradusi pūslelinė dar neišnyko.
Po išpažinties liepos 13-ąją ant Ritos S. lūpos atsiradusi pūslelinė dar neišnyko.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 6, 2016, 10:29 AM, atnaujinta May 16, 2017, 5:43 PM

Liepos viduryje buvo vilnietės Ritos S. motinos mirties metinės. Moteris su šeima užsakė mišias Vilniaus Kalvarijos Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčioje.

„Nuėjau išpažinties ir netyčia veidu prisiliečiau prie tų grotelių, kur išpažinties eina žmonės. Man buvo baisiai nemalonu“, – pasakojo Rita S.

Grotelės sukėlė šleikštulį

Ryte moteris atsibudo išberta lūpa. Liepos 13-ąją atsiradusi pūslelinė neišnyksta iki šiol, nors moteris ir bando gydytis visokiais vaistais.

„Po kelių dienų aplėkiau kelias bažnyčias ir pažiūrėjau, kad visos tos grotelės klausyklose purvinos, atrodo kaip juodais taukais išteptos, aplipusios muselėmis. Tiesiog šlykštu“, – baisėjosi moteris.

Ji nerimauja, kad tokiose vietose galima užsikrėsti ne tik pūsleline, bet ir rimtesnėmis ligomis.

„Iš užsienio žmonių atvažiuoja visokių ir mūsų seni žmonės eina su visokiomis savo ligomis. Baisiausia, kad per išpažintį galima ir tuberkulioze užsikrėsti“, – baisėjosi Rita S.

Kunigas sunkiai tramdė juoką

Vilniaus Kalvarijos Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčios kunigo Mareko Butkevičiaus nuomone, Ritos S. skundo rimtai priimti nereikėtų.

„Kviečiu vadovautis sveiku protu. Kaip ir kokią ligą pasigavo, aš nežinau. Manau, kad į tokius dalykus reikia žiūrėti pro pirštus. Pirmą kartą girdžiu tokį skundą. Man tai skamba juokingai, kaip anekdotas“, – sakė dvasininkas.

Jis patikino, kad valytoja beveik kiekvieną dieną valo bažnyčią – grindis, suolus.

Pasak M.Butkevičiaus, klausykla yra tokia vieta, kurioje lankosi daug žmonių, ir jei kas ir būtų nuo jos užsikrėtęs, tai pirmiausia – kunigai.

„Kažkada, kai buvo gripo epidemija, tikrai klausėme išpažinčių atsargiai, per atstumą, nes daug sergančių žmonių ateidavo.

Bet dabar tai tikrai juokinga“, – nesulaikydamas juoko kalbėjo kunigas M.Butkevičius.

Užsikrėsti nesunku

Tiek Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tiek Nacionalinis visuomenės sveikatos centras patikino, kad tvarkos ir higienos sostinės bažnyčiose jie netikrina.

Vilniaus odos ir veneros ligų centro gydytoja Almina Kirevičienė patvirtino, kad užsikrėsti pūsleline nuo prisilietimo įmanoma.

„Pūslelinė yra virusinė liga. Dažniausiai ja galima užsikrėsti oro lašeliniu būdu. Tačiau kontakto būdu taip pat yra galimybė užsikrėsti virusais“, – sakė gydytoja.

Tiesa, tam, kad pasakytų, ar Ritos S. pūslelinė tikrai galėjo atsirasti nuo prisilietimo prie grotelių, gydytojai reikėtų atlikti moters apžiūrą, tyrimus.

Virusas organizme lieka visam laikui

Herpetinė infekcija (pūslelinė, herpesas) – virusų sukelta liga.

Po pirminio užsikrėtimo virusas tam tikrą laiką išlieka neaktyvus, o vėliau pasireiškia pasikartojančiu pūsleliniu bėrimu, prastai gyjančiomis opelėmis odoje ir gleivinėse.

Pirmieji infekcijos požymiai – bloga savijauta, galvos skausmas, truputį padidėjusi temperatūra, lokalus niežėjimas, deginimas, paraudimas. Vėliau šioje vietoje atsiranda smulkių, skaidraus turinio prisipildžiusių pūslyčių grupės.

Subliūškusios, išopėjusios pūslelės džiūsta ir virsta šašais. Bėrimas užgyja nepalikdamas randų, tik kurį laiką išlieka paraudimas. Jeigu pūslelių atsiranda burnos ertmėje, tuomet labai skauda valgant, iš burnos sklinda nemalonus kvapas.

Užsikrėtus pūsleline virusas visam gyvenimui įsitvirtina žmogaus organizme. Virusas per nervines skaidulas nukeliauja iki nervinių mazgų ir ten tyliai tūno nesukeldamas jokių simptomų, vėliau, atsiradus provokuojančių veiksnių, jis tais pačiais keliais atkeliauja iki tos odos ar gleivinės vietos ir ten vėl atsinaujina infekcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.