Lietuviška politinė olimpiada – Seimo rinkimai – vis arčiau

Rio de Žaneire prasidėjusi olimpiada olimpine dvasia užkrėtė milijonus ar net milijardus pasaulio žmonių, tad nieko keista, kad tarp tų milijardų atsidūrė ir tolokai nuo Brazilijos esančios Lietuvos pirmieji asmenys.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2016, 8:00 AM, atnaujinta May 16, 2017, 4:03 PM

Dar olimpiados išvakarėse įsiplieskė rimta kova dėl to, kas labiausiai saugo vis dar nesubalansuoto šalies biudžeto auksą ir dėl to, suprask, yra arčiau paprastų Lietuvos žmonių.

Startinį šūvį iššovė „darbietė“ Seimo pirmininkė L.Graužinienė, šią savaitę priminusi, jog nevyks į Rio tiesiogiai stebėti olimpiados, o liks dirbti namie „įprastu režimu“.

Tačiau dar garsiau driokstelėjo socialdemokratų lyderis premjeras A.Butkevičius, kuris paskelbė, jog jei ir vyks į olimpiadą, tai tik kaip privatus asmuo. Mat politikas ką tik sužinojęs, kad jo ir dar trijų jį lydinčių asmenų kelionė į Rio kainuotų 44 tūkst. eurų, o tai yra nepadoriai brangu.

Akivaizdu, kad toks A.Butkevičiaus praregėjimas – ne tik dėl rinkėjų, bet ir dėl prezidentės D.Grybauskaitės, kuri nuolat demonstruoja buitinį asketiškumą, o kitus valdžios pareigūnus kaltina išlaidavimu.

Mat šalies vadovė jau užvakar išvyko stebėti žaidynių, o vakar paskelbė, jog trijų asmenų kelionė kainuos 15 tūkst. eurų.

Sunku pasakyti, kokį įspūdį šios trijulės veiksmai padarys plačiosioms masėms, bet tai neabejotinai liudija, jog lietuviška politinė olimpiada – Seimo rinkimai – vis arčiau.

Tai šią savaitę priminė ir kai kurių kitų politikų posūkiai.

Antai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis V.Tomaševskis paskelbė, jog nedalyvaus Seimo rinkimuose.

Likti Briuselyje nusprendęs politikas rezgė, esą taip siekia išsaugoti partijai europarlamentaro mandatą, kuris, jam jo atsisakius, tektų arba tiems bendražygiams, kurie tokios garbės nenori, arba tiems, kurie tam ne visai tinkami.

Bet labiau tikėtina, jog tikrieji V.Tomaševskio motyvai – tokie pat kaip ir neseniai tą patį manevrą atlikusio Darbo partijos vadovo europarlamentaro V.Mazuronio.

Kam palikti sočią ir šiltą Briuselio užuovėją dėl lietuviškų rinkimų rizikos – juk kas bus, jei partija nepateks į valdžią ir reikės likti tik eiliniu Seimo nariu, gal net opozicijoje?

Juolab kad LLRA-KŠS, nors ji pastaruoju metu ne tik ilgino pavadinimą, bet ir tvirtino pozicijas, perspektyvos patekti į valdžią – dar miglotesnės nei „darbiečių“.

Tuo metu tie, kurie nori Seime būti nors eiliniais nariais, bando iš anksto apsidrausti nuo kliūčių. Toks barjeras daug kam yra buvęs policijos vadas ir vidaus reikalų ministras S.Skvernelis, tapęs „žaliųjų valstiečių“ vedliu.

Naujoji lietuviškos politikos kometa ilgai rinkosi vienmandatę apygardą, kol galiausiai sušvito sostinės Karoliniškėse. Tai nuskambėjo kaip pavojaus signalas ten kandidatuojantiems kitiems politikams. O tarp jų esantis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vedlys A.Zuokas tiesiog mandagiai iš ten iškulniavo į Senamiestį.

Tiesa, buvęs Vilniaus meras paskelbė, kad taip užleido vietą buvusiam vidaus reikalų ministrui R.Šukiui, kuris dega noru susikauti būtent su S.Skverneliu.

Tai, kad abu eksministrai ne itin mėgsta vienas kito, buvo galima įsitikinti iš jų apsižodžiavimo. R.Šukys paskelbė, kad S.Skverneliui visuomet buvo svarbu tik karjera ir postai, pastarasis atsikirto, kad R.Šukys buvo sistemoje klestėjusios girtuoklystės patronas.

Visa tai išgirdus bent iš dalies nuoširdūs gali pasirodyti ir A.Zuoko aiškinimai, kodėl jo neliko Karoliniškėse.

Manevrus tęsė ir beveik prieš kiekvienus rinkimus nenustygstanti teisėsauga. Naujausias jos žygdarbis – kaip visada griausmingai ir įspūdingai pričiuptas Seimo „tvarkietis“ P.Gražulis. Teigiama, kad jis kartu su savo globojama bendrove „Judex“ papirko Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovą J.Milių, kad šis leistų bendrovei prekiauti listerijos bakterija esą užkrėstais koldūnais.

Tiesa, apie listeriją pranešė Rusija, tad grėsmingais teisėsaugos įtarimais buvo galima ir suabejoti.

Bet užvakar prokurorai paskelbė, kad pasitelkę nepriklausomus ekspertus jie ir patys sėkmingai medžiojo bakterijas – tik „Judex“ šaldytuose maisto produktuose buvo aptikta ne listerijų, o žarnyno lazdelių ir salmonelių. Nors, kaip sakoma, ropė ne geriau už ridiką.

Vis dėlto buvo nelabai aišku, koks šio fakto ryšys su anksčiau pradėtu tyrimu ir kokią jis turi įrodomąją vertę. Kita vertus, naujas skandalo pliūpsnis teisėsaugos pozicijas sustiprino – bent netiesiogiai.

Natūralu, jog vakar jau nebuvo girdėti P.Gražulio šmaikštavimų kaip savaitės pradžioje, o „Judex“ apskritai turėjo apimti pakasynų nuotaikos – bendrovės produkcijos akimirksniu atsisakė didieji šalies prekybos tinklai, bendrovės reputacijai smogtas triuškinamas smūgis.

Dėl šio skandalo įsisiūbavo ir politikų kova. Dar aukščiau karjeros laiptais pakilti siekiantis jaunasis socialdemokratų sveikatos apsaugos ministras J.Požela ėmė pliekti žemės ūkio ministrę „darbietę“ V.Baltraitienę, kad neneša atostogaujančio J.Miliaus galvos atostogaujančiam premjerui, o pastarasis irgi neskuba bausti šio pareigūno.

Teisuolio vaidmenyje pasijutęs J.Požela netgi paviešino jam J.Miliaus atsiųstą SMS žinutę, kurioje nuogąstaujama, kad skandalas, kurį kursto ir sveikatos apsaugos ministras, gali smarkiai pakenkti Lietuvos eksporto rinkoms.

Dabar lieka laukti, kaip toliau plėtosis ši garsi istorija. Panašių jau patirta: greitai nukertamos kelios galvos, sugriaunama reputacija, o galutinis teisinis rezultatas būna ne didesnis už listeriją arba salmonelę. Gal šįkart bus kitaip?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.