Premjeras dar nemeta J. Miliaus per bortą: kreipsis į prokurorus

[[ge:lrytas:lrytas:252716]]

Premjeras su žemės ūkio ministre tariasi dėl Veterinarijos tarnybos ir jos vadovo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras su žemės ūkio ministre tariasi dėl Veterinarijos tarnybos ir jos vadovo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras su žemės ūkio ministre tariasi dėl Veterinarijos tarnybos ir jos vadovo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras su žemės ūkio ministre tariasi dėl Veterinarijos tarnybos ir jos vadovo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 7:03 AM, atnaujinta May 16, 2017, 8:41 AM

„Ketiname kreiptis į prokuratūrą, kad pateiktų papildomos informacijos, kuri leistų Vyriausybės posėdyje svarstyti dėl galimo nušalinimo arba nušalinimo ikiteisminio tyrimo metu, nes pagal teisininkų išvadas, mes neturime tokios galimybės, pagal Vyriausybės įstatymo 29 straipsnio 9 punktą ir pagal Darbo kodekso 123 straipsnio 2 punktą“, – po susitikimo su žemės ūkio ministre trečiadienį ryte žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius. 

Jo teigimu, įstatymuose yra numatyta, kuriais atvejais galima nušalinimą nuo pareigų įtraukti į Vyriausybės posėdžio darbotvarkę, o papildoma informacija iš prokuratūros leistų nuspręsti, ar šis klausimas gali būti svarstomas posėdyje. 

„Šiandien taip pat gavome Vyriausybės kanceliarijos ir kitų teisininkų išvadas. Su jais konsultavomės dėl viešoje erdvėje diskutuojamo J.Miliaus atitikimo eiti pareigas toliau“, – kalbėjo premjeras. 

Vyriausybės vadovas teigė, kad pastaruoju metu negali susisiekti su J.Miliumi, tačiau nori su juo pasikalbėti akis į akį. 

„Tiesioginio pokalbio su juo neturėjau šiomis dienomis. Aš negalėjau su juo susisiekti. Tikiuos, kad kažkurią dieną pavyks susisiekti. Gal ir šiandien pavyks užmegzti pokalbį. Aš noriu pasikalbėti akis į akį. Aš esu su juo kalbėjęs sekančią dieną po kratų. Jis labai trumpai atsakė, kad negali komentuoti, nes yra pasirašęs apklausos metu STT“, – kalbėjo premjeras. 

A.Butkevičiaus žodžiais, šiuo metu didelį nerimą kelia, jog visos viešoje erdvėje išsakytos nuomonės ir diskusijos dėl J.Miliaus pasiekia ir užsienio valstybes. 

„Tarptautinėje aplinkoje yra didelė reakcija. Turime kai kurių valstybių gautą informaciją, kur yra rašoma, kas vyksta Lietuvoje, nes šia valstybe buvo didžiulis pasitikėjimas tarptautiniame lygyje ir mes turime 170 eksporto šalių“, – tvirtino premjeras. 

Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė savo ruožtu po susitikimo kalbėjo, jog prokurorams pasakius, kad nėra priežasties J.Milių šalinti nuo pareigų, būtų svarstoma Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovą išleisti ilgoms atostogoms. 

„Ponas Milius išreiškė pageidavimą, kad jis norėtų visas atostogas pasiimti ir nesikišti į darbą. Tai būtų savotiškas nusišalinimas, jeigu prokuratūra nesikreips į teismą dėl nušalinimo. Jei nebus tokio kreipimosi, tai jis nenori trukdyti ikiteisminiam tyrimui ir dalyvauti darbe, kai vyksta patikrinimai. Jis turi 100 dienų atostogų. Jeigu prokuratūra pasakys, kad nėra būtinybės jį nušalinti, tai mes turbūt spręsime dėl atostogų suteikimo ilgesniam laikui“, – teigė ministrė. 

Jos teigimu, J.Milius tokią nuomonę išsakė su ministre susitikęs pirmadienį vakare. 

„Mes kalbėjomės pirmadienį. Aš pasakiau, jog siūlau jam atsistatydinti. Vakare pirmadienį mes buvome susitikę. Vakare jis man paskambino ir paklausė, ar gali atvykti ir maždaug pusę šešių buvome ministerijoje susitikę. Jis išdėstė savo poziciją. Tie įtarimai, kurie yra pareikšti, jis sako, kad tokių veikų nėra atlikęs. Jo nuomone, jis nesiruošia atsistatydinti ir jis yra įsitikinęs, kad yra teisus“, – tvirtino V.Baltraitienė. 

Pirmadienį BNS klausiama apie neskelbtą susitikimą po darbo su J.Milium V.Baltraitienė tuomet atsisakė tai komentuoti. 

Pagal Veterinarijos tarnybos nuostatus, tarnybos direktorius yra atsakingas ir atskaitingas Vyriausybei ir žemės ūkio ministrui. Žemės ūkio ministras taip pat teikia tarnybos vadovo kandidatūrą Vyriausybei ir tvirtina tarnybos strateginį veiklos planą. Nuostatuose numatyta, kad tarnybos direktorius už savo veiklą turi atsiskaityti Vyriausybės arba žemės ūkio ministro reikalavimu. 

Tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekanti teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad J.Miliaus vadovaujama Maisto ir veterinarijos tarnyba galėjo nuslėpti bakterijos užkratą šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produktuose ir nesiėmė reikiamų veiksmų. Šiame tyrime įtarimai be J.Miliaus pateikti dar penkiems asmenims. Su bendrove „Judex“ siejamas Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis apklaustas specialiuoju liudytoju. 

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra ir Specialių tyrimų tarnyba pranešė, kad patikrinus „Judex“ produkciją nepriklausomoje laboratorijoje nustatytas kelių bakterijų užkratas bendrovės šaldytuose gaminiuose. Maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė „Judex“ veiklą ir atlieka savą tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.