Aiškėja kas lėmė didelę premjero bilietų į Rio de Žaneirą kainą

Didžiulė kaina tiko, pinigus sumokėjo

Aiškėja kas lėmė didelę Premjero bilietų į Rio de Žaneirą kainą.<br>Montažas
Aiškėja kas lėmė didelę Premjero bilietų į Rio de Žaneirą kainą.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2016, 2:35 PM, atnaujinta May 16, 2017, 5:14 AM

Pirkimo sąlygose buvo nurodyti konkrečios aviakompanijos ir skrydžių laikai. Premjero atstovė aiškina, kad kelionių agentūros galėjo nukrypti nuo pirkime nurodytų detalių sąlygų. Tačiau Viešųjų pirkimų tarnybos vadovės teigimu, vykdydami pirkimą paslaugų tiekėjai negali nukrypti nuo pirkimą vykdančios organizacijos reikalavimų.

Didžiulė kaina tiko, pinigus sumokėjo

Premjero kelionę į olimpines žaidynes organizavusiai Vyriausybės kanceliarijai pavasarį bilietų kaina neužkliuvo – du verslo klasės bilietai premjerui ir jo sutuoktinei buvo užsakyti ir nupirkti už beveik 26,5 tūkst. eurų. Dar keturi bilietai ekonomine klase premjerą lydinčiai delegacijai nupirkti už beveik 21,5 tūkst eurų.

Šių bilietų kaina Vyriausybės kanceliariją tenkino, pirkimo sutartis pasirašyta dar žiemą, pinigai sumokėti ir bilietai nupirkti balandį. Vyriausybės kanceliarija bilietus atšaukė tik šią savaitę, o už bilietų grąžinimą turės sumokėti beveik 2 tūkst. eurų bilietų grąžinimo baudą.

Premjero atstovai šiuo atveju buvo linkę piktintis netobula viešųjų pirkimų sistema, neužtikrinančia racionalaus lėšų naudojimo, bei kelionių organizatorių piktnaudžiavimu. Tačiau iš bilietų pirkimo dokumentų matyti, kad itin didelę kelionės kainą galėjo lemti viešųjų pirkimų taisyklių pažeidimai – konkrečius skrydžius buvo susiradę patys bilietų užsakovai, t. y. Vyriausybės kanceliarija.

Be to, paaiškėjo, kad pirkimą Vyriausybės kanceliarija atliko gavusi ne trijų apklaustų agentūrų pasiūlymus, kaip skelbė, o tik vienos, nes likusios dvi agentūros nepateikė jokių pasiūlymų pagal Vyriausybės kanceliarijos užklausą.

Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus BNS iš pradžių piktinosi kelionių agentūrų piktnaudžiavimu pasiūlant itin dideles bilietų kainas, tačiau susipažinęs su dokumentais jis pripažino, kad gali tekti aiškintis pačių Vyriausybės kanceliarijos darbuotojų atsakomybės klausimą.

Premjeras savo ruožtu pavedė atlikti tarnybinį patikrinimą Vyriausybės kanceliarijoje.

Vyriausybės užsakymas – reisų numeriai, aviakompanijų pavadinimai

Iš pirkimų dokumentų matyti, kad kelionių agentūroms dar vasarį išsiųstame Vyriausybės kanceliarijos užsakyme nurodytas šešių asmenų kelionės į Braziliją laikas valandų tikslumu. Be to, Vyriausybės kanceliarija nurodė tikslų maršrutą – per kuriuos miestus ir kurių aviakompanijų reisais turi būti skrendama.

Vyriausybės kanceliarija vasario 23 dieną išsiuntė užklausimą – pasiūlymą trims kelionių agentūroms, su kuriomis dar 2014 metais buvo pasirašiusi preliminarią sutartį dėl kelionių organizavimo.

Jame nurodyta, kad premjero ir dar penkių delegacijos narių skrydis turi vykti maršrutu Vilnius – Amsterdamas – Rio de Žaneiras.

Čia pat pateikiama detali informacija apie skrydžius. Pavyzdžiui, sąlygos atskiram skrydžiui į priekį buvo formuluojamos taip: „Vilnius-Amsterdamas (rugpjūčio 18 dieną išvyksta 07.40 val., atvyksta 09.40 val., KLM Royal Dutch Airlines Nr.2844 arba Air Baltic Airlines Nr. 609, skrydžio trukmė – 3 val.). Persėdimo laikas Amsterdame – 1 val. 20 min. Amsterdamas – Rio de Žaneiras (išvyksta 11.00 val., atvyksta 17.45 val., KLM Royal Dutch Airlines Nr.705, skrydžio trukmė – 11val. 45 min.). Bendra kelionės trukmė – 16 val. 05 min“.

Užklausime lygiai taip pat detaliai nurodytos ir grįžimo rugpjūčio 22 diną skrydžio sąlygos, be kita ko, pareiškiant, kad skrendama atgal jau bus kitos aviakompanijos reisu iš Rio de Žaneiro per San Paulą ir Frankfurtą.

Kelionių agentūra „Estravel“ pagal šias sąlygas pateikė pasiūlymą, kurį Vyriausybės kanceliarija priėmė, pasirašė sutartį ir sumokėjo daugiau nei 55 tūkst. eurų už šešis bilietus į Braziliją ir atgal.

Likusios dvi agentūros – „Aviaekspresas“ ir „BPC Travel“ – pagal formuluotą užklausą pasiūlymų nepateikė. „Aviakespreso“ atstovai BNS teigė, kad pagal pateiktą užklausą nebuvo laisvų skrydžio vietų.

„2016 metų vasario 23 dieną buvo gautas Vyriausybės kanceliarijos užklausimas kelionei į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Kiek mums žinoma, šis užklausimas buvo pateiktas 3 tiekėjams, tačiau „Estravel“ yra tik vienas iš trijų tiekėjų, dalyvavusių šiame pirkime, bei vienintelis, sugebėjęs 2016 metų vasario 26 dieną pateikti pasiūlymą, išpildantį visus perkančiosios organizacijos pageidavimus (datas, maršrutą, laikus, skrydžių klases). 2016 metų rugpjūčio 9 dieną buvo gautas pranešimas apie šios kelionės atšaukimą“, – teigiama agentūros „Estravel“ atsiųstame komentare.

VPT vadovė įžvelgia pažeidimų

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė sakė, kad toks bilietų pirkimas nėra racionalus būdas įsigyti pigesnę kelionę, nes daugybė konkrečių reikalavimų susiaurino galimų pasiūlymų amplitudę.

„Pasiūlymų gausa, be abejo, daro įtaką kainai. Galima pirkti popieriaus lapą, bet galima tam popieriaus lapui priskirti labai daug techninių savybių, kaip lengvumas, plonumas ar storumas, ir nuo to priklausys kaina“, – BNS sakė D.Vilytė.

Ji teigė, kad sprendimas pirkimo sąlygose nurodyti konkrečią aviakompaniją pažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymą.

„Jeigu tikslas yra būti tą dieną (išvykti) ir kada grįžti, tai visai nesvarbu, kokios kompanijos nuskraidins. O visos kitos sąlygos nėra geros“, – sakė D.Vilytė.

„Na, yra pomėgio dalykas. Jeigu perki sau, tai gali nurodyti tą aviakompaniją, bet jeigu perki už viešus finansus, tai tie dalykai vadinami prisirišimu prie prekės ženklo, kas yra Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimas“, – pridūrė ji.

Vicekancleris nepastebėjo pirkimo sąlygų

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė šią savaitę Žinių radijui sakė, kad bilietų kainą galėjo pabranginti sąlyga, jog bilietai gali būti grąžinami, ir tai, kad bilietai pirkti ne į abi puses iš karto, o atskirai – skrydis iš Vilniaus į Rio de Žaneirą ir kelionė iš Rio de Žaneiro per San Paulą į Vilnių.

Vyriausybės vicekancleris R.Vaitkus BNS taip pat tikino, kad būtent agentūros esą pasiūliusios kai kurias kelionę gerokai branginti galėjusias sąlygas. Tačiau pirkimo dokumentai atskleidžia, jog kelionę gerokai pabranginti galėjusios sąlygos buvo nurodytos pačių užsakovų – Vyriausybės kanceliarijos.

R.Vaitkus BNS iš pradžių primygtinai teigė, kad dar žiemą planuojant premjero kelionę į Braziliją kelionių agentūroms pateiktos tik kelios pirkimo sąlygos – nurodytas kelionės laikas rugpjūčio 18 – 22 dienomis ir galimas persėdimų skaičius.

„Pasižiūrėjome tą susirašinėjimą, taip ir buvo, kanceliarijos darbuotojai iš tikrųjų užklausė agentūrų, kaip nuskristi į tą vietą ir parskristi atgal. Štai ir viskas. Tai akivaizdus gudravimas agentūrų. Nebuvo konkrečiai dėl kainų ir taip toliau... Mes tikrinsimės, ir jei paaiškės, kad yra iš tų agentūrų piktnaudžiavimo, tai yra teisiniai veiksmai tam tikri“, – trečiadienį sakė R.Vaitkus.

Paklaustas, ar kanceliarija nebuvo nurodžiusi konkretaus skrydžio maršruto, R.Vaitkus darkart tai paneigė: „Ne, ne tokio tai tikrai nebuvo. Aš tikras dėl to, aš žiūrėjau susirašinėjimą. Buvo kalba tik apie persėdimų skaičių, kad nebūtų daugiau nei vienas persėdimas.“

R.Vaitkus taip pat tikino, kad būtent agentūros buvo pasiūliusios skristi ne vienu skrydžiu į abi puses, o perkant du atskirus skrydžius, kas kelis kartus gali pabranginti bilietų kainą.

Tačiau BNS pacitavus dokumentą, vicekancleris pripažino nepastebėjęs, kad detalios maršruto sąlygos vis dėlto buvo nurodytos.

„Maršrutas buvo nurodytas matau. (...) Tikrai, dabar matau, dabar pamačiau tikrai, jo, tiksliai...Tai dabar aiškinsiuos iš tikrųjų, kodėl yra konkretus siūlymas ir ar jo reikėjo, juk mums buvo svarbi išvykimo ir grįžimo diena, logiškai žiūrint. Jei tai yra mūsų žmonės kalti, tai jie atitinkamai turės ir baudas atitinkamas“, – galiausiai pripažino R.Vaitkus.

„Techninė specialistų klaida buvo, kad nebuvo parodyta politikams, kai bilietai labai brangūs“, – svarstė Vyriausybės vicekancleris R.Vaitkus.

Bilietai atpigo atsisakius didelių reikalavimų

Praėjusią savaitę Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad premjeras Algirdas Butkevičius atsisako vykti į olimpines žaidynes Rio de Žaneire, nes pagal Viešųjų pirkimų įstatymą pirkti kelionės lėktuvu bilietai – pernelyg brangūs.

Antradienį Vyriausybės spaudos tarnyba paskelbė, kad A.Butkevičius rado bilietų ekonomine klase už konkurencingą kainą ir už juos sumokėjo asmeninėmis lėšomis.

Kaip teigiama pranešime, ministro pirmininko bilietai kainavo apie 2200 eurų. Atsisakiusi vykti pagal senąją viešųjų pirkimų sutartį ir ieškodama bilietų iš naujo Vyriausybės kanceliarija už dviejų patarėjų kelionės išlaidas sumokėjo apie 4,5 tūkst. eurų.

Birželį kanceliarija pasirašė naują vienerių metų kelionių organizavimo sutartį su turizmo centru „Delta“. Prieš kelias dienas minėta agentūra, gavusi Vyriausybės kanceliarijos užsakymą, nupirko kelis kartus pigesnius bilietus premjero kelionei į Rio de Žaneirą.

BNS žiniomis, atliekant naują pirkimą praėjusią savaitę Vyriausybės kanceliarija pakeitė reikalavimus – neprašyta bilietų verslo klase, keitėsi skrydžio datos.

„Mums kėlė reikalavimus, kiek žinau, kuo pigiau. Rezultatas buvo toks, kad nebuvo ypatingai gera kaina. Rankiojomės iš paskutinių bilietų, o kas buvo vasario mėnesį nežinau“, – BNS teigė agentūros atstovas, nenorėjęs būti įvardytu.

Premjeras pavedė atlikti tarnybinį patikrinimą

Anot premjero atstovės spaudai E.Butkutės-Lazdauskienės, Vyriausybės kanceliarijos darbuotojai pirko išankstinius bilietus pagal Viešųjų pirkimų įstatymą. Juo vadovaujantis visoms trims agentūroms išsiųstos preliminarios sąlygos: datos, koks turi būti skrydis, per kokius taškus pageidaujama skristi, kokios avialinijos pageidaujamos, „kad nebūtų gausybė persėdimų, ir kelionė premjerui būtų patogesnė“.

„Tačiau tame pačiame dokumente – pirminiame reikalavime yra ir pastaba, pagal kurią, nesant galimybei, agentūra gali pasiūlyti ir kitas skrydžio datas, laikus, persėdimo vietas – taigi, jos gali keistis“, – teigė premjero atstovė.

Tačiau Viešųjų pirkimų tarnybos vadovės D.Vilytės teigimu, tokia pastaba anaiptol neatveria didesnės manevro laisvės pirkimo dalyviams, nes yra prieštaraujanti preliminariai sutarčiai, kurią su trimis agentūromis 2014 metais buvo pasirašiusi Vyriausybės kanceliarija. Minėta sutartis numatė, jog pirkimo dalyvių pasiūlymai turi atitikti užsakovo reikalavimus, nes priešingu atveju pasiūlymas bus atmetamas.

Premjero atstovė pripažįsta, kad kanceliarijos darbuotojai turėjo pagalvoti ir patikrinti, ar kaina tikrai konkurencinga.

„Galbūt galėjo iš anksto paklausti premjero nuomonės apie skrydį ir jo išlaidas. Deja, premjeras apie kelionės detales sužinojo atostogaudamas. (...) Premjeras įpareigojo Vyriausybės kanceliariją atlikti tarnybinį patikrinimą, ar nebuvo permokama, perkant bilietus kitoms komandiruotėms. Kas galėjo išauginti, kainas, ar to galėjo išvengti kanceliarijos darbuotojai. Gavę patikrinimo išvadas, galėsime spręsti, kodėl nustatyta viešųjų pirkimų tvarka negarantuoja konkurencingos bilietų kainos, ir kaip tą tvarką būtų galima tobulinti, ar nebuvo specialiai daromų pažeidimų“, – teigė E.Butkutė-Lazdauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.