Nepaskandinamas prokuroras skandina savo viršininką

Generalinės prokuratūros prokuroras Irmantas Mikelionis, reikalaujantis, kad apie jį rašantiems žurnalistams būtų keliamos bylos, nustebino dar kartą – teismui apskundė generalinį prokurorą Evaldą Pašilį.

Įtakingo posto atkakliai siekiantis I.Mikelionis (nuotr. kairėje) nusprendė bylinėtis ir su šiuo metu atostogaujančiu generaliniu prokuroru E.Pašiliu.<br>Montažas
Įtakingo posto atkakliai siekiantis I.Mikelionis (nuotr. kairėje) nusprendė bylinėtis ir su šiuo metu atostogaujančiu generaliniu prokuroru E.Pašiliu.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 12, 2016, 10:37 AM, atnaujinta May 16, 2017, 3:47 AM

Kova dėl Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) departamento vyriausiojo prokuroro kėdės persikelia į teismus.

Generalinio prokuroro E.Pašilio į šį postą nepaskirtas I.Mikelionis kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Jis prašo panaikinti E.Pašilio sprendimą skelbti papildomą atranką užimti ONKT departamento vadovo postą.

Nors sprendimas nė vieno pretendentų neskirti į departamento vadovo postą buvo priimtas dar birželį, skundą teismui I.Mikelionis įteikė tik rugpjūtį, pasinaudojęs proga, kai generalinis prokuroras E.Pašilis atostogauja.

Neigia kovojantis dėl kėdės

„Manau, kad papildoma atranka nėra numatyta įstatymuose, tad generalinis prokuroras turi vadovautis atrankos komisijos išvadomis ir pasirinkti jos pateiktus kandidatus arba motyvuoti, kodėl jie netinka“, – vakar savo sprendimą kreiptis į teismą „Lietuvos rytui“ aiškino I.Mikelionis.

Į skandalus įklimpęs prokuroras teigė, kad jo skundas teismui nereiškia jo begalinio noro dar penkeriems metams sugrįžti į gerai apmokamą ONKT departamento vyriausiojo prokuroro vietą.

Jis esą neprieštarautų, kad šį postą užimtų atrankoje po jo antras likęs prokuroras Julius Rėksnys. Esą tada įstatymai nebūtų pažeisti ir atrankos komisijos valia būtų įvykdyta.

Konkursas gali įstrigti

„Mano prašymas yra priimti motyvuotą sprendimą – arba atsižvelgiama į atrankos komisijos išvadas, arba neatsižvelgiama, tačiau konkrečiai paaiškinama, kodėl visi atrankoje dalyvavę kandidatai jam netinka.

Generalinio prokuroro motyvai, kad visi kandidatai geri, bet reikia dar geresnio, neatitinka įstatymų reikalavimo“, – kalbėjo I.Mikelionis.

Vilniaus apygardos teismas I.Mikelionio skundą priėmė ir jį nagrinės.

Teismas jau pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė pakartotinę atranką į ONKT departamento vyriausiojo prokuroro vietą.

Prokuratūra su tokia I.Mikelionio pozicija nesutinka. Laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Žydrūnas Radišauskas aukštesniam teismui apskundė konkurso sustabdymą.

Tačiau konkursas vis dėlto gali įstrigti, kol bus išnagrinėtas I.Mikelionio skundas.

Nė vienas kandidatas netiko

I.Mikelionis ONKT departamentui vadovavo penkerius metus ir, kaip teigiama, kartu su tuomečiu jos vadovu Dariumi Valiu įnešė nemažai sumaišties į prokuratūros darbą.

I.Mikelionio, kaip ONKT departamento vyriausiojo prokuroro, kadencija baigėsi šių metų balandžio 5 dieną.

Kovą surengus atranką į šias pareigas komisija iš penkių konkurse panorusių dalyvauti kandidatų išskyrė du – I.Mikelionį ir J.Rėksnį.

I.Mikelionis surinko 85,4 balo, o prokurorų profesinės sąjungos lyderis J.Rėksnys – 77,6 balo.

Tačiau E.Pašilis nepasirinko nė vieno kandidato.

„Vis geriau pažindamas prokuratūroje dirbančius žmones manau, kad ne vienas jų turėtų drąsiau ir aktyviau siekti pokyčių savo karjeroje ir tuo prisidėti prie teigiamų pokyčių visoje prokuratūros sistemoje, kurių iš mūsų tikisi visuomenė. To ir siekiu tęsdamas šią atranką“, – tada kalbėjo E.Pašilis.

Duota laiko iki rudens

Birželio pabaigoje buvo surengta dar viena atranka. Tuomet dokumentus pateikė vienintelis naujas kandidatas – Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimvydas Valentukevičius, tačiau tarp tinkamiausių pretendentų jis nepateko.

Atrankos komisija generaliniam prokurorui ONKT departamento vadovu vėl rekomendavo skirti I.Mikelionį arba J.Rėksnį.

Birželio 23 dieną E.Pašilis pranešė nutaręs dar kartą pratęsti atranką į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas.

Naujiems pretendentams buvo duotas laikas dokumentus pateikti iki rugsėjo 16 dienos.

Ir atkalbinėjo, ir gąsdino

Niekam ne paslaptis, kad I.Mikelionis prokuratūroje ir už jos ribų turi įtakingų užtarėjų.

Tie veikėjai jį palaikė ir konkursuose. Kiti kandidatai buvo atkalbinėjami, jiems patarta geriau rinktis Baudžiamojo persekiojimo departamentą.

Būta net įspėjimų, kad pabandę konkuruoti su I.Mikelioniu užsitrauks Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Kriminalinės policijos biuro nemalonę.

Kalbama, jog tokios didelės pajėgos padėti I.Mikelioniui metamos dėl to, kad šis pareigūnas – klusnus užsakymų vykdytojas, padedantis susidoroti su neįtinkančiais politikais, verslininkais ar žurnalistais.

Įvardyti sutrukdė mirtis

Vienas svarbiausių užsakymų, kurių vykdymu įtariamas I.Mikelionis, – dar 2008 metais be jokio pagrindo trims Ūkio ministerijos valdininkams, apkaltintiems tarnavimu koncernui „Achema“, iškelta baudžiamoji byla.

Dėl šios iš piršto laužtos bylos Lietuva patyrė milžiniškų nuostolių, nes keleriems metams buvo sustabdyta Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statyba.

Kad ši byla yra užsakomoji, viešai buvo prabilęs ir „Achemos“ prezidentas Bronislovas Lubys.

Jis tvirtino žinantis užsakovų ir vykdytojų pavardes.

Bet jų įvardyti taip ir nespėjo – netrukus po to, kai prabilo, jis netikėtai mirė.

Pagerėjo finansinė situacija

Prieš pradedant ikiteisminį tyrimą prieš Ūkio ministerijos valdininkus I.Mikelionio finansinė padėtis buvo bloga – jis iš SEB banko ir kelių fizinių asmenų buvo pasiskolinęs apie 700 tūkstančių litų.

Tačiau jau 2010 metų pradžioje, kai tapo galutinai aišku, kad artimiausiu metu terminalas nebus pastatytas, prokuroro finansinė situacija gerokai pasitaisė – jis ne tik grąžino dvi dideles (apie 400 tūkstančių litų) paskolas, bet ir į asmeninę sąskaitą įnešė dar beveik 100 tūkstančių litų indėlį.

Skandalai – nė motais

Netrukus po šios Lietuvą nuskurdinusios bylos I.Mikelioniui pavyko gauti ir išsvajotą Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovą vietą, kurioje ilgą laiką tvirtai sėdėjo Algimantas Kliunka.

Karjeros šuoliui nesutrukdė ir tai, kad dirbdamas prokuroru I.Mikelionis vertėsi ir nelegalia individualia veikla – namų statyba bei pardavimu ir, kaip manoma, nuslėpė daugiau kaip 300 tūkstančių litų mokesčių.

Be to, prokuroras nuslėpė ir informaciją, kad jo brolis Rimvydas yra oficialiai įtariamas pasisavinęs apie 3 milijonus litų mokesčių.

Piktnaudžiauja savo padėtimi

Atskleidus šiuos I.Mikelionio biografijos faktus prokuroras pakilo į kovą su „Lietuvos ryto“ žurnalistu Arvydu Lekavičiumi, kuris ne kartą aprašė prokuroro tirtų bylų metodą.

Tai I.Mikelioniui nepatiko. Jis pasiskundė savo kolegoms, esą yra šmeižiamas, o jo kolegos suskubo padėti auka pasijutusiam prokurorui.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Arūnas Verenius nurodė A.Lekavičiaus atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą, nors bylos dėl šmeižto yra keliamos privataus kaltinimo tvarka, o kad tyrimą būtų sunkiau kontroliuoti, jį atlikti pavedė Panevėžio apylinkės prokuratūrai.

Žurnalistas dėl I.Mikelionio piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi taip pat kreipėsi į prokuratūrą, bet ji atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl savo darbuotojo veiksmų.

Ar tyrimas bus pradėtas, turėtų paaiškėti netrukus, nes prokuratūros atsisakymas buvo apskųstas teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?