Kai neveikia vaizdo kameros, chuliganus tenka gainiotis

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 13, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 16, 2017, 2:07 AM

Tokia sostinės policijos darbo kasdienybė. Taip, kasdienybė, nes gaudynių būna kone kiekvieną savaitę. Štai ketvirtadienio naktį vydamiesi 15 metų neblaivų pažeidėją policijos pareigūnai apgadino du tarnybinius automobilius, panaudojo tarnybinį ginklą.

Gaudynės prasidėjo Dzūkų gatvėje, kai policininkams nestojo automobilis „Fiat Bravo“. Persekiodami bėglį pareigūnai apgadino tarnybinius automobilius „Škoda Jetty“ ir „Nissan NV 200“. Nestojęs automobilis sustabdytas Subačiaus ir Sukilėlių gatvių sankryžoje.

Automobilio „Fiat Bravo“ vairuotojas bandė pabėgti, tačiau patruliui iššovus iš tarnybinio ginklo du kartus į viršų jis buvo sulaikytas. Paaiškėjo, kad automobilį vairavo jaunuolis, kuriam nustatytas 1,38 promilės girtumas.

Vieną liepos pabaigos naktį Vilnius taip pat aidėjo nuo policijos sirenų kauksmo. Nestojusį automobilį vaikėsi net aštuoni policijos ekipažai, aidėjo šūviai, per incidentą nukentėjo policininkas, apdaužytos dvi policijos transporto priemonės.

Ir vėl policininkai pranešime kruopščiai vardijo gatves, kuriomis vijosi bėglį. Kaip ir po kabrioleto gaudynių tą pačią naktį. Laimė, jos baigėsi be nuostolių policijos automobilių ūkiui.

Gaudynių vaizdai, kuriais mėgsta girtis policija, įspūdingi, bet pareigūnams nė motais, kad juos stebi ir būsimieji bėgliai. Juk seniai žinomas posakis, kad blogas pavyzdys užkrečia. Kodėl tokios gaudynės pasipylė po to, kai policija pradėjo rodyti jų įrašus?

Atsiranda vis daugiau nesusitupėjusių jaunuolių, siekiančių bent kelias minutes pabūti ereliais. O kas gatvėse bus po poros savaičių, kai prieš mokslo metų pradžią į Vilnių suvažiuos jaunimas iš provincijos?

Tuo metu ugniagesiams nė į galvą nešauna girtis, kaip, tarkim, iš gaisro gelbėjamas senolis, bet pasitikėjimas šia profesija dėl to nė kiek nemažėja. Neduokdie, jei gaisrininkai pradėtų dalintis gaisrų vaizdo įrašais – padegimų tikrai neišvengtume.

Gaudynes policininkai pradeda ir dėl to, kad kitokių priemonių sučiupti pažeidėją ar bėglį paprasčiausiai nėra. Ir čia jau ne pareigūnų kaltė.

Kur šimtai vaizdo kamerų, apie kurias sostinės valdžia seniai suokia? Ji turėtų raudonuoti, nes elektroninės akys ne tik nebepadeda kelių gaidelių tramdyti. Net po Vyriausybės rūmų langais benamiai geria pigų vyną, čia pat ant suolo numinga, nes žino, kad vaizdo kameros V.Kudirkos aikštėje seniai neveikia.

Apskritai apie kokį saugumą mieste galima kalbėti, jei sostinėje veikia viso labo šešios kameros? Bet čia ir vėl prasideda kasdienybė: skelbiami konkursai vaizdo kameroms įdiegti, jie sužlunga, po to vyksta kiti, jie apskundžiami.

Tas pat ir dėl greičio matuoklių: apmusiję, išterlioti dažais jie seniai nebetramdo pažeidėjų. Tad kai nėra kitų priemonių, pareigūnams tenka demonstruoti jėgą. Tik ar verta tuo girtis?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.