Jono Miliaus kėdės tąsymas – lyg iš absurdo teatro

Šią savaitę iš krašto gerokai buvo išėję ir aukšti mūsų politikai – tik ne olimpinėje erdvėje, o savo kieme.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2016, 7:15 AM, atnaujinta May 16, 2017, 12:26 AM

Toliau tęsėsi absurdo teatrą vis labiau primenantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo J.Miliaus kėdės tąsymas, kuris prasidėjo kilus vadinamajam koldūnų skandalui.

Regis, į antrą planą jau seniai nustumta reikalo esmė: kiek tvirti teisėsaugos įtarimai, kad šis pareigūnas, veikiamas Seimo nario P.Gražulio, klastojo dokumentus ir piktnaudžiavo tarnyba.

Susidaro įspūdis, jog dabar bent daliai aukštų politikų ir prokurorams svarbiausia, kad J.Milius kuo greičiau būtų išmestas iš posto arba pats atsistatydintų.

Pati teisėsauga tam tikslui pasiekti net griebėsi keistokai atrodančio darbo – užsakė specialius „Judex“ produkcijos tyrimus, iš kurių paaiškėjo, kad bendrovės šaldyto maisto gaminiuose išties yra įvairių bakterijų.

Tačiau kokį tiesioginį ir teisiškai aiškų ryšį su šia konkrečia byla ir pareikštais įtarimais turi prokurorų užsakyti koldūnų tikrinimai, taip ir liko neaišku.

Gal tam, kad padėtis bakterijų prievaizdų valdose atrodytų dar baisesnė, šią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnyba paskelbė savo įžvalgas, kuriose teigiama, jog Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veikloje yra įvairių „spragų“ ar net landų galimai korupcijai.

Atrodo, jog tokiu būdu desperatiškai ieškoma bet kokio pagrindo, kad premjeras A.Butkevičius, žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė ir visa Vyriausybė galėtų J.Milių atleisti iš darbo.

Mat tarp įstatymuose surašytų tokio lygio atleidimo pagrindų nėra įtarimų galima korupcija, o tik įsiteisėjęs teismo nuosprendis. Pats iš kėdės stumiamas tarnybos vadovas tvirtina esą nekaltas, o siekdamas netrukdyti ikiteisminiam tyrimui išėjo atostogų.

Tačiau premjeras ir ministrė toliau atkakliai, bet nesėkmingai mėgina šį pareigūną iškrapštyti iš posto, atrodydami gana bejėgiškai.

Kaip ir reikėjo tikėtis, savo žodį net porą kartų ištarė ir prezidentė D.Grybauskaitė. Ji kategoriškai paskelbė, jog J.Milius turėjo seniai atsistatydinti, o šis skandalas esą vėl rodo, kaip greitai korupcija pažeidžia tuos, kuriems negalioja valdininkų rotacijos principas. Tiesa, šalies vadovė galbūt nepasižiūrėjo, kad J.Milius teisėtai direktoriauja tik antrąją kadenciją.

Žinoma, kol kas sunku pasakyti, kiek iš tikrųjų nuodėmingas dabar prie kryžiaus kalamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas. Jau vien tai, kad prokurorai nesikreipė į teismą su prašymu nušalinti J.Milių nuo pareigų, gali kelti įvairių abejonių.

Taigi kas bus, jei agentų pradėta byla, kaip jau ne kartą buvo, sprogs, o valdininkas jau dabar teisiamas aukščiausiu politiniu lygiu?

Kaip apskritai tuomet reikės vertinti tai, kas vyksta dabar: kaip įvykdytą simbolinį teisingumą ir skaidrumą ar tik kaip šių principų imitavimą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.