Pareigūnų mirtys: skubant į pagalbą ir nuo nusikaltėlių rankų

Minia uniformuotų pareigūnų, jūra baltų gėlių žiedų ir netylantis klausimas: „Kodėl?“ Toks buvo pirmadienis Telšiuose. Ten į amžiną poilsį palydėtas 36-erių Liudas Šimkus – policijos pareigūnas, penktadienį tarnybos metu žuvęs nuo užpuoliko rankos.

Prie Kryžių kalno žuvęs Tomas Naumovas.<br>lrytas.lt nuotr.
Prie Kryžių kalno žuvęs Tomas Naumovas.<br>lrytas.lt nuotr.
Iš 33 žuvusiųjų – keturios merginos, kurių amžius nuo 20-ies iki 23-ų metų. Visi likę – vyrai, kurių jauniausiam buvo vos 19, o vyriausiam 45-eri metai.<br>A. Vaitkevičiaus nuotr.
Iš 33 žuvusiųjų – keturios merginos, kurių amžius nuo 20-ies iki 23-ų metų. Visi likę – vyrai, kurių jauniausiam buvo vos 19, o vyriausiam 45-eri metai.<br>A. Vaitkevičiaus nuotr.
Juvelyrinę parduotuvę norėję apvogti užpuolikai sunkiai sužalojo pareigūną Z. Renkę, kuris vėliau ligoninėje mirė.<br>lrytas.lt nuotr.
Juvelyrinę parduotuvę norėję apvogti užpuolikai sunkiai sužalojo pareigūną Z. Renkę, kuris vėliau ligoninėje mirė.<br>lrytas.lt nuotr.
Sunkiai sužeisto Z. Renkės artimieji ilgai laukė, kol baigsis pareigūno operacija.<br>lrytas.lt nuotr.
Sunkiai sužeisto Z. Renkės artimieji ilgai laukė, kol baigsis pareigūno operacija.<br>lrytas.lt nuotr.
Ligita Baniulytė žuvo budėdama kelyje.<br>lrytas.lt nuotr.
Ligita Baniulytė žuvo budėdama kelyje.<br>lrytas.lt nuotr.
Pirmadienį į paskutinę kelionę palydėtas tarnybos metu žuvęs Liudas Šimkus.<br>lrytas.lt nuotr.
Pirmadienį į paskutinę kelionę palydėtas tarnybos metu žuvęs Liudas Šimkus.<br>lrytas.lt nuotr.
Liudo Šimkaus laidotuvės.<br>lrytas.lt nuotr.
Liudo Šimkaus laidotuvės.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 18, 2016, 7:14 PM, atnaujinta May 15, 2017, 12:34 PM

Po pareigūno žūties paskelbta liūdna statistika – nuo Nepriklausomybės atkūrimo atlikdami savo pareigą žuvo 33 policijos pareigūnai. Daugelis jų – jauni, kupini vilčių ir svajonių, kai kurie tik pradėję kurti šeimas.

Iš 33 žuvusiųjų – keturios merginos, kurių amžius nuo 20 iki 23 metų. Visi kiti – vyrai. Jauniausiam buvo vos 19, o vyriausiam 45 metai.

Žuvo budėdama kelyje

Turbūt daugelis dar pamena Ligitos Baniulytės istoriją. Vos 20 metų pareigūnė naktį budėdama Radviliškio kelyje buvo partrenkta vilkiko, kurį vairavo girtas vairuotojas. Pareigūnė priesaiką buvo davusi vos prieš mėnesį.

Patrulių ekipažas netoli sankryžos su Žalgirio gatve sustabdė automobilį „Audi“, kurio techninės apžiūros galiojimo terminas jau buvo pasibaigęs. „Audi“ vairuotojo buvo paprašyta automobilį palikti kelkraštyje, o pačiam ateiti į taip pat kelkraštyje stovintį patrulių automobilį – reikėjo surašyti pažeidimo protokolą.

Kol buvo rašomas protokolas, L.Baniulytė dokumentams patikrinti sustabdė dar vieną lengvąjį automobilį – „Ford Mondeo“. Nelaimė įvyko tuo metu, kai pareigūnė tikrino šio automobilio vairuotojo dokumentus.

Kelkraštyje stovintį automobilį taranavęs ir policininkę partrenkęs vilkiko vairuotojas nesustojo ir nuskriejo tolyn. Kartu su L.Baniulyte budėję du pareigūnai patyrė šoką, tačiau puolė vytis pažeidėją ir už kilometro jį sustabdė.

Vairuoją sulaikę patruliai šioje vietoje rado ir sumaitotą kolegės kūną – vilkikas parblokštą pareigūnę vilko dar apie kilometrą.

Girtas vilkiką vairavęs ir kelyje budėjusią policijos pareigūnę 20 metų Ligitą Baniulytę mirtinai sužalojęs Pakruojo rajono gyventojas 39 metų Gintaras Badauskas laisvės neteko penkeriems metams.

Dėl mirties kalti nusikaltėliai

Dar vienas žuvęs pareigūnas – 45-erių Jonas Dačkauskas. Iš Akmenės rajono kilęs vyras 1991 metais pradėjo dirbti Plungės rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus Profilaktikos poskyrio nepilnamečių reikalų inspekcijos inspektoriumi. 1995-ųjų spalio 3-iąją J. Dačkauskas dalyvavo pavojingų nusikaltėlių sulaikymo operacijoje Mažeikių rajone, Sugaudžių kaime. Sulaikant nusikaltėlius pareigūnas buvo sunkiai sužeistas. Po poros savaičių vyras mirė Plungės ligoninėje.

Bandė kovoti

1995-aisiais žuvo vos 22 metų pareigūnas Tomas Naumovas. Šiaulių rajono policijos komisariate dirbęs T. Naumovas rugsėjo 26-ąją budėjo netoli Šiaulių esančiame Kryžių kalne.

Jo žudikas pasislėpęs žolėse laukė, kol pareigūnas išeis iš budėtojo patalpos. Nesulaukęs jis pravėrė duris ir pamatė miegantį pareigūną. Nusikaltėliui atsistojus tarpduryje, pareigūnas prabudo ir čiupo šalia stovėjusį automatą.

Žudikas paragino pareigūną mesti ginklą, tačiau šis nesutiko to padaryti. Policininkas bandė nuspausti gaiduką, bet to padaryti nespėjo ir net peršautas ginklo nepaleido iš rankų. Nusikaltėlis trenkė jam ginklu per galvą, išplėšė automatą iš pareigūno rankų ir pabėgo.

Sužeistas T. Naumovas iš pradžių mėgino eiti, tačiau paskui šliaužė, kol jo gyvybė užgeso. Jo kūnas rastas apie 6 val. ryto maždaug 50 metrų nuo budėjimo posto. Žuvimo vietoje pastatytas kryžius.

Saugojo svetimą turtą

Tais pačiais metais tarnybos metu žuvo 45-erių Zigmas Renkė. Pareigūnas budėjo Klaipėdos centre buvusioje juvelyrinėje parduotuvėje „Deimantas“, kai į ją įsiveržė plėšikai.

Įžengę į šią parduotuvę du vyrai pardavėjos paprašė parodyti auksinį žiedą, o paskui smogė jai į galvą. Užpuolimo metu nužudyta pardavėja, o užpuolikus sustabdyti bandęs Z. Renkė buvo sunkiai sužeistas. Vagys nespėjo pagrobti juvelyrinių dirbinių.

Po užpuolimo praėjus minutei, apsaugos policija gavo pavojaus signalą ir netrukus jau buvo įvykio vietoje. Parduotuvės prieangyje jie rado krauju paplūdusį Z. Renkę. Užpuolikai į pareigūną šovė penkis kartus, trys kulkos pataikė į krūtinę, po vieną – į pilvą ir šlaunį.

Jam buvo atlikta sudėtinga operacija, tačiau praėjus dviem dienoms po apiplėšimo, kovo 25-ąją, Z.Renkė mirė ligoninėje.

Paaiškėjo, jog kruviną išpuolį surengė policijos budėtoju dirbęs Aleksejus Poškus ir buvęs policininkas Sigitas Norkus. Žudikai buvo suimti, bet S. Norkus sugebėjo pabėgti iš Klaipėdos areštinės. Buvęs viršila A. Poškus nuteistas kalėti 9 metus sustiprintojo režimo pataisos namuose, o S. Norkus ilgai nerastas.

Paradoksalu, tačiau žuvusio pareigūno sūnus ne kartą buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį: buvo kaltinamas mašinų vagystėmis, reketu ir šaudmenų kontrabanda.

Gelbėjo skęstančius

2009-ųjų rugpjūčio pirmąją Palangoje Baltijos jūroje nuskendo  Mažeikių rajono policijos komisariato viešosios policijos pareigūnas 35 metų Vidmantas Sova.

Tą dieną pareigūnas pamatė skęstančius poilsiautojus. Nedvejodamas puolė jų gelbėti. Tačiau pareigūnui išgelbėti skęstančiųjų nepavyko, jūra pasiglemžė jo paties gyvybę.

Į pagalbą atskubėję gelbėtojai dar bandė pareigūną gaivinti, tačiau jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Žuvo eismo įvykiuose

Didelė dalis žuvusių pareigūnų gyvenimus baigė eismo įvykiuose, skubėdami padėti kitiems.

2000-ųjų lapkričio 30-ąją 41-erių pareigūnas Petras Daučys ir 27-erių Darius Ūselis vyko į netoli nuo Šilutės esančią Kintų gyvenvietę tirti vagystės. Automobilyje tuo metu važiavo penki pareigūnai. Automobilį vairavęs pareigūnas jo nesuvaldė ir nelygaus kelio posūkyje nulėkęs nuo kelio trenkėsi į medį.

2009-ųjų sausio 7-ąją, apie vidurdienį, iš Vilniaus į Šiaulius vyko du komandiruoti Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos tyrėjai – 31-erių Laimis Zakarka ir 32-ejų Žilvinas Beržanskas.

Panevėžio aplinkkelyje pasitaikė be galo slidi kelio danga, ir pareigūnų automobilis tiesiog išlėkė į priešpriešinę eismo juostą. Ten jie kaktomuša susidūrė su kitu automobiliu, abu pareigūnai žuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.