Rudenį Vilniuje duris atvers Pusiaukelės namai nuteistiesiems

Artimiausiais mėnesiais

Rudenį Vilniuje duris atvers Pusiaukelės namai nuteistiesiems.<br>V. Balkūno nuotr.
Rudenį Vilniuje duris atvers Pusiaukelės namai nuteistiesiems.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2016, 10:44 AM, atnaujinta May 15, 2017, 7:47 AM

Projekto koordinatorius, Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Česlovas Jocius BNS sakė, jog Pusiaukelės namai veiks Sniego gatvėje, pataisos įstaigos teritorijos padalinyje. Sniego gatvėje iki šiol veikia vadinamieji nuteistų pareigūnų pataisos namai, kuriuose bausmę atlieka nusikaltimus įvykdę buvę pareigūnai. Prie keletą metų šie pataisos namai buvo prijungti prie Vilniaus pataisos namų Rasų gatvėje ir tapo jo padaliniu.

Po reorganizacijos administracinis padalinio pastatas padėtas naudoti prasižengusių nuteistųjų nubaudų atlikimui ir kitiems poreikiams. Jame ir nuspręsta įkurti Pusiaukelės namus. Iki 20-ties nuteistųjų gyvens dviejų aukštų 283 kvadratinių metrų pastate.

„Šiuo metu vyksta intensyvūs remonto darbai. Planuojama, kad po mėnesio jie bus pabaigti. Pertvarkomos patalpos, jų išdėstymas“ ,– BNS sakė Č.Jocius. Remonto darbus atlieka bendrovė „Ukmergės statyba“, remonto darbai kainuos 147 tūkst. eurų. Didžiąją dalį finansuoja Norvegija, likusią – Lietuva.

Sprendimus dėl nuteistųjų prašymų perkelti juos į Pusiaukelės namus priims pataisos įstaigos, kurioje veikia Pusiaukelės namai, Nuteistųjų perkėlimo į Pusiaukelės namus komisija. Ji veiks visuomeniniais pagrindais.

Pusiaukelės namuose negalės apsigyventi nuteisti už labai sunkius nusikaltimus ir kuriems paskirta laisvės atėmimo bausmė viršija dešimt metų, nuteisti už nusikaltimus žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, nuteisti už nusikaltimus, padarytus priklausius nusikalstamam susivienijimui arba nuteistieji, įtraukti į linkusiųjų pabėgti ar užpulti įskaitą.

Alytuje esantys pirmieji Lietuvoje pusiaukelės namai buvo atidaryti kovo mėnesį. Gegužės viduryje pusiaukelės namai atidaryti Marijampolėje.

„Mes norime, kad į Pusiaukelės namus pakliūtų tie, kurie tikrai ateityje daugiau nenusikals. Atranka bus griežta, mes neskubėsim užpildyti vietų“, – BNS sakė Č.Jocius.

Vilniaus pataisos namuose šiuo metu bausmę atlieka beveik 600 nuteistųjų. 30 iš jų kasdien eina į darbą įstaigos teritorijos ribų ir vakare grįžta atgal – jie rūšiuoja atliekas, dirba statybose, tvarko teritorijas.

Anksčiau buvo planuota, kad Pusiaukelės namai įsikurs Rasų gatvėje, tačiau tam pasipriešino vietos bendruomenė. Ji nuogąstavo, jog Pusiaukelės namai iškils prie pat gyvenamųjų namų, kur gyvena šeimos su mažais vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.