Š. Birutis: „Rusų sąmonėje Baltijos šalys – priešai“

„Aš labai nenoriu, kad reiktų tokias užtvaras statyti. Mums reikia mokytis būti stipresniais. Kultūros ministerijos pozicija yra, kad reikia stiprinti savo vertybes, savo tautą“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Ministras pasakojo, kad apsilankius Rusijoje teko pamatyti, kad šalis tarsi pasidalinusi į kelias puses.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Ministras pasakojo, kad apsilankius Rusijoje teko pamatyti, kad šalis tarsi pasidalinusi į kelias puses.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Žinių radijas“

Aug 23, 2016, 8:36 AM, atnaujinta May 15, 2017, 3:55 AM

Džiaugiasi praleidęs atostogas Sibire

Šią vasarą kultūros ministras prisidėjo prie į Sibirą išremtų tautiečių kapų tvarkymo.

„Tai yra ypatinga kelionė, čia neparduodami kelialapiai. Ypatinga pamatyti tas vietas, iš pirmo žvilgsnio atrodančias atšiaurias, bet vasarą stebinančias savo vešlumu, savo didybe, pajusti, bent mažyte dalele tai, ką pajuto mūsų tautiečiai, tūkstančiais ištremti į tas platybes, be jokio komforto, be gerų sąlygų.

Pradedi suprasti, ką jie turėjo išgyventi, bet nesupranti, už ką, už ką reikėjo išgyventi tą varginantį darbą, tas siaubingas sąlygas“, – kalbėjo Š. Birutis.

Jis sako, kad pamačius taigos viduryje kapines apima daug jausmų, tačiau džiaugiasi, kad savo vasaros atostogas paskyrė būtent tautiečių kapams tvarkyti.

Rusija turi kelias puses

Ministras pasakojo, kad apsilankius Rusijoje teko pamatyti, kad šalis tarsi pasidalijusi į kelias puses.

„Maskva, per kurią teko važiuoti, atrodo labai gražiai, tas fasadas labai gražus. Krasnojarskas irgi. Tačiau kaimas koks buvo apleistas, toks ir liko“, – sakė Š. Birutis.

Kultūros ministras sakė, kad labiausiai nustebino esminiai pokyčiai žmonių sąmonėje: „Yra tokia zombinimo politika, kuri veikia labai stipriai. Aš maniau, kad tik pavieniai žmonės yra susikūrę stereotipus apie Baltijos šalis, JAV ar kitas Vakarų šalis, tačiau tai yra masinis reiškinys.“

Jis teigė, kad jei Rusijoje nori susipykti su žmonėmis, reikia pradėti kalbėti apie politiką. Taip pat pasakojo, kad į Lietuvą atvykusiems rusams reikia aiškinti, kad niekas jų čia nenori sumušti. Jų sąmonėje – Baltijos šalys yra priešai, o visi gyventojai nusiteikę prieš rusus ir jų reikia saugotis.

„Jiems sąmonėje yra įskiepyta, kad visi yra priešai, kad visi nori juos sunaikinti, tai ir mes prie tų priešų“, – sakė Š. Birutis.

Nereikia statyti sienų

Paklaustas apie tai, ką mano, kad rusų atlikėjas Olegas Gazmanovas nebuvo įleistas į Lietuvą, ministras sakė: „Yra labai sunku paveikti tą masinį sąmoningą Rusijos piliečių nukreipimą prieš kitas šalis. Tokie atlikėjai taip pat yra įrankiai.

Mes turime tą žinoti, suprasti ir pastatyti užtvarą, nors aš labai nenoriu, kad reikėtų tą užtvarą statyti. Mums reikia mokytis būti stipresniems“, – kalbėjo kultūros ministras Š.Birutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.