Šalies vadovai linki išsaugoti Baltijos kelyje parodytą vienybę

Lietuvos vadovai, sveikindami su

Šalies vadovai linki išsaugoti Baltijos kelyje parodytą vienybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šalies vadovai linki išsaugoti Baltijos kelyje parodytą vienybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2016, 12:07 PM, atnaujinta May 15, 2017, 3:22 AM

„Šiandien, rugpjūčio 23-iąją, minime Europos dieną stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio dieną. Tai – tikrasis mūsų kelias, kuriuo einame jau beveik tris dešimtmečius, brangindami atkovotą Lietuvos laisvę, susigrąžintas europietiškas vertybes ir trokšdami jas išsaugoti būsimoms kartoms“, – savo sveikinime rašo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, sveikindama Lietuvos žmones, sako, kad Baltijos kelias papildė ne tik Lietuvos, Latvijos ir Estijos, bet ir „visos Europos bei viso pasaulio istorinę atmintį ir veda mus pirmyn“.

„Baltijos kelias padėjo suprasti, kad mūsų tautų stiprybės versmė niekada neišseko. Baltijos kelias įkvėpė nebijoti ateities ir drąsiai priimti iššūkius. Baltijos kelias dovanojo mums Dabartį. Mes užaugome, subrendome ir esame visaverčiai demokratiškos Europos šeimos nariai“, – sako Seimo vadovė.

Ji ragina kartu su artimaisiais prisiminti Baltijos kelio prasmę: „Pasidalinkime savo vidine stiprybe, vienybe ir tikėjimu laisve vieni su kitais ir toliau drąsiai, atsakingai bei išmintingai kartu kurkime savo tautos ir valstybės ateitį“.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad rugpjūčio 23-iąją Baltijos valstybės prisimena ir tragiškas pasekmes atnešusį Molotovo-Ribentropo paktas, kuriuo stalininė Sovietų Sąjunga ir nacistinė Vokietija neteisėtai pasidalijo Europą ir panaikino Baltijos šalių nepriklausomybę, tačiau šiandien galime džiaugtis prieš 27-erius metus išreikštu laisvės ir demokratijos reiklavimu.

„Istorija akivaizdžiai paliudijo, kad mūsų pasirinktas kelias teisingas. Tai laisvės, kūrybos, meilės Tėvynei ir tikėjimo savo šalimi pažymėtas gyvenimas“, – teigia vyriausybės vadovas. – Neleiskime sutrūkinėti mūsų vienybės grandinei su Baltijos šalimis, su partneriais NATO ir Europos Sąjungoje, su demokratiniu pasauliu. Susiimkime rankomis ir būkime stiprūs. Kaip tada, prieš daugiau kaip ketvirtį amžiaus kurdami savo valstybę“.

Rugpjūčio 23-iąją Lietuvoje minima Juodojo kaspino ir Baltijos kelio diena Lietuvoje, prisimenant 1939 metų rugpjūčio 23 dieną Vokietijos ir Sovietų Sąjungos pasirašytą nepuolimo sutartį – vadinamąjį Molotovo-Ribentropo paktą – ir slaptuosius protokolus. Jais Vokietija ir Sovietų Sąjunga pasidalijo Rytų Europą.

1989 metų rugpjūčio 23 dieną, minint 50-ąsias pakto pasirašymo sukaktuves, per protesto akciją, pavadintą Baltijos keliu, apie du milijonai lietuvių, latvių ir estų susikibo rankomis sudarydami gyvą daugiau kaip 650 kilometrų ilgio žmonių grandinę nuo Gedimino bokšto Vilniuje iki Hermano bokšto Taline.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.