Atnaujintas „Anapilis“ Palangoje nušvito tarytum deimantas

Iš pagrindų restauruota istorinė Palangos kurorto vila J. Basanavičiaus gatvės pašonėje esantį pajūrio pušyną papuošė lyg nupoliruotas deimantas.

Restauravus „Anapilį“ atkurta pirminė vilos fasado spalva.<br>E. Kazlaučiūnaitės nuotr.
Restauravus „Anapilį“ atkurta pirminė vilos fasado spalva.<br>E. Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2016, 1:32 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:38 PM

Ryškiomis fasado spalvomis nušvito vilos pastatas, žvilga naujas skardinis stogas, akį traukia gausūs ažūriniai raižiniai, bokšteliai, atnaujintas cokolinio aukšto mūras.

Vilos restauravimo darbus atlikusios uostamiesčio bendrovės „Pamario restauratorius“ direktoriaus pavaduotojas Algimantas Zokaitis tvirtina, kad dabar vilos išorė atgavo pirminį vaizdą.

Atkūrė tarpukario vaizdą

Net vilos fasado spalvos yra tokios, kuriomis pastato sienos buvo nudažytos jį pastačius 1898 metais.

Ir laiptai į „Anapilio“ rytinę verandą dabar yra į apačią platėjantys – tokie, kokie buvo tuo metu.

Nuo tarpukario laikų „Anapilio“ fasadas skiriasi tik tuo, kad restauratoriai paliko vakarinėje pusėje sovietmečiu pristatytą salę.

Ji buvo įrengta paplatinus ir po stogu pakišus šioje vietoje buvusią lauko verandą.

Atstatytas ir po karo nuo pastato stogo dingęs viršutinis bokštelis.

Pašalinus visas sovietmečiu atsiradusias pertvaras vilos viduje atkurtas prieš karą buvęs pastato vidaus planavimas, kai apie 1922 metus „Anapilį“ nusipirkę broliai bankininkai Vailokaičiai rytinėje ir vakarinėje pusėje pristatė antrąjį aukštą.

Tiesa, dabar restauratoriams teko paaukoti per du aukštus pietinėje pusėje buvusius kambarius, nes vietoj jų iš rūsio į antrąjį aukštą buvo įrengta papildoma laiptinė ir liftas neįgaliesiems.

Pastatui sugrąžintos buvusios durys.

Paliktos net tos, už kurių dabar yra siena, – už šių durų buvusio kambario vietoje dabar pastatyta nauja laiptinė ir įrengtas liftas.

Išliko daug autentiškų detalių

Restauratorių džiaugsmui, beveik prieš 120 metų statytos medinės vilos būklė buvo visai pakenčiama, nes Palangos savivaldybei priklausantis pastatas vis tiek buvo prižiūrimas ir šildomas.

Todėl išliko nemažai autentiškų interjero detalių, jas užteko tik restauruoti. Pavyzdžiui, buvo atkurta tik apie 40 proc. gausios medinės raižybos. Likusius visai neblogai išsilaikiusius raižinius užteko tik restauruoti.

Viloje tebėra ikikariniai laiptų turėklai, autentiškas medinis rūbinės barjeras, kai kur išliko senieji langų uždarymo mechanizmai.

Tiesa, dalis sienojų pietinėje pusėje jau buvo sutrūniję. Juos teko keisti. Vietomis kiauras buvo ir stogas. Reikėjo perstatyti visus vilos balkonus, nes iki restauravimo į juos įžengti jau buvo nesaugu.

Kaip senovėje vila buvo statyta, lankytojai gali suprasti iš pirmajame aukšte salės sienoje paliktų senųjų sienojų fragmentų. Vienas kvadratas yra su įžambiai apkaltomis medinėmis juostelėmis, kurių reikėjo, kad laikytųsi tinkas.

Restauracijos metu buvo atkurtos ir apie 20 centimetrų pagilintos pastato rūsio patalpos, įrengti sraigtiniai laiptai į vilos bokštelyje esančią patalpą su balkonu, kuri anksčiau buvo nenaudojama. Dabar šis bokštelis su jį juosiančiu balkonu bus kaip apžvalgos aikštelė.

Rūsyje išliko dar XIX amžiaus pabaigoje sumontuotos metalinės sijos ir jas laikančios ketaus kolonos.

Istorinė vila pritaikyta šiandienos reikalavimams. Abiejuose pastato aukštuose atsirado moterims, vyrams ir neįgaliesiems skirti tualetai, vila pritaikyta šildyti dujomis, įrengta moderni vėsinimo ir vėdinimo sistema.

Viloje įsikurs kurorto muziejus

Visuomenei duris atvėrusi atnaujinta vila atiduota prieš keletą metų įsteigtam Palangos kurorto muziejui.

Pirmojo aukšto erdvės numatytos besikeičiančioms parodoms. Muziejaus ekspozicinės salės įsikurs antrajame aukšte. Iki šiol Palanga savo muziejaus neturėjo. Jo atidarymas naujose patalpose numatytas rugsėjo pabaigoje.

Iki spalio planuojama sutvarkyti „Anapilio“ aplinką. Į pastatą bus nutiestas dujotiekis, atnaujintos kitos komunikacijos.

Už savivaldybės lėšas bus tvarkoma aplinka: išgrįsti takeliai, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, atnaujintas apšvietimas, suoliukai ir želdynai.

Istorinis statinys

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus atkreipė dėmesį, kad su atgimusiu „Anapiliu“ kurortas praturtėjo – jame atsirado ne tik dar vienas restauruotas kultūros paveldo objektas, bet ir nauja erdvė, kur, įkūrus Kurorto muziejų, bus eksponuojami miesto gyventojų sunešti vertingi eksponatai, palangiškiai galės visiems pristatyti savo tradicijas bei istoriją.

„Kartu ši istorinė vila bus ir kaip dar viena kultūrinė erdvė, kurioje bus galima rengti renginius, koncertus, atgaivinti „Anapilį“ garsinusius festivalius.

Už tai, kad istorinė Palangos vila atgimė, esame dėkingi Kultūros ministerijai ir asmeniškai Kultūros paveldo departamento direktorei Dianai Varnaitei „, – sakė Š.Vaitkus.

Finansavo užsienio šalys ir savivaldybė

– Darbus finansavo Europos ekonominės erdvės finansinis mechanizmas ir Palangos miesto savivaldybė.

– Kiek daugiau nei 1000 kvadratinių metrų ploto dviejų aukštų vilos su mansarda restauravimas kainavo apie 875 tūkst. eurų.

– Didžioji dalis – 80 proc. lėšų – skirta iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo.

– Likusias lėšas vilai restauruoti skyrė Palangos savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?