Ieškoma kaltų dėl auksinių kiaurasamčių

Visi kraipo galvas dėl prieš porą metų kariuomenės pirktų virtuvės įrankių didžiulių kainų, bet kas kaltas dėl tokio neūkiškumo, dar nežinia.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas teigė pats pradėjęs aiškintis dėl įtartinų pirkinių.<br>T.Bauro nuotr.
Krašto apsaugos ministras J.Olekas teigė pats pradėjęs aiškintis dėl įtartinų pirkinių.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-08-31 06:35, atnaujinta 2017-05-14 10:58

Kiaurasamčius, kurių vienas rinkoje kainavo apie 9 eurus, kariškiai sugebėjo nupirkti po 70 eurų, o parduotuvėje 28 eurus kainuojanti pjaustymo lentelė kariuomenei atsiėjo po 180 eurų. Tai tik pora iš keliolikos prekių, už kurias Lietuvos kariuomenė aiškiai permokėjo.

Tačiau dėl galimo sukčiavimo kilusius įtarimus teisėsauga atmetė, o šių metų birželio 1-ąją Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Mantas Januškevičius nutraukė ikiteisminį tyrimą.

Bet vakar, tuoj po prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos, iškart sujudo generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, o Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pabrėžė, kad tie pirkimai jau seniai jam buvo sukėlę įtarimų, o prokurorų sprendimą nutraukti tyrimą pati ministerija anksčiau buvo apskundusi teismui.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Žukas vylėsi, kad virtuvės įrankius, už kuriuos esą buvo akivaizdžiai permokėta, pavyks sugrąžinti tiekėjams ir atgauti jau sumokėtus pinigus.

Kad pavyks atskleisti galimai nešvarų sandorį, tikėjosi ir J.Olekas: „Mes viską esame atidavę į teisėsaugos rankas.

Ne ministerija vykdo teisingumą, jį vykdo teismai. Mes įsigytos įrangos nenaudojame, ją laikome sandėlyje kaip galimo nusikaltimo įrodymą.“

Rinkosi iš vienintelio siūlymo

Tokia buvo politikų, teisėsaugos ir kariškių reakcija į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) paskelbtą skandalingą informaciją apie iš bendrovės „Nota bene“ maždaug aštuonis kartus brangiau nei rinkos kaina įsigytus lauko virtuvės įrankius.

Su šia bendrove 2014 metais buvo sudaryta preliminari pirkimo sutartis už maždaug 1,6 mln. eurų, tačiau kariškiai spėjo nupirkti tik dalį planuotų prekių – už kiek daugiau nei 173 tūkst. eurų.

„Nota bene“ yra viena iš dešimties didžiausių Lietuvos kariuomenės tiekėjų. Nuo 2006 metų ši bendrovė yra laimėjusi daugiau kaip penkiasdešimt skirtingos apimties skelbtų užsakymų už bendrą beveik 30 mln. eurų sumą.

Beveik prieš dvejus metus vykdytame virtuvės įrankių pirkime „Nota bene“ buvo vienintelė pateikusi pasiūlymą.

VPT vadovės Dianos Vilytės teigimu, stipri kariuomenė turi naudotis kokybiška lauko virtuvių įranga, bet šiuo atveju lojalumas senam tiekėjui esą nugalėjo racionalumą, kurį būtų pademonstravusi bet kuri samtį rankoje nors kartą laikiusi šeimininkė.

Prokurorai nieko neaptiko

Prieš keletą metų sudarytų sutarčių vertinimą VPT atliko prokuroro M.Januškevičiaus prašymu. Jis pranešė apie priimtą sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo nenustačius nusikalstamos veikos požymių.

Vis dėlto prokurorai prašė VPT patikrinti, ar vykdant pirkimą buvo laikytasi viešųjų pirkimų įstatymų.

Patikrinimą atlikusi VPT ne tik nustatė, jog už kai kurias prekes buvo permokėta, bet ir tai, kad sutartyje nurodytas visų prekių gamintojas yra „Karcher-Futuretech GmbH“, o iš tiesų buvo pristatytos ir kitų gamintojų prekės.

Lauko virtuvių atsarginėms detalėms ir agregatams įsigyti kariuomenė planavo paskirti iš viso 724 tūkst. eurų, bet „Nota bene“ pasiūlyta dvigubai didesnė – 1,622 mln. eurų – suma kariškiams pasirodė priimtina.

Lupikavimą įžvelgė ir patys

Tačiau kariuomenės vadas J.Žukas vakar aiškino, kad ne VPT, o patys kariškiai apsižiūrėjo, kad už prekes buvo permokėta, o pernai buvo kreiptasi į prokuratūrą, nes pastebėta, jog dalis pirkinių pristatyti ne tie, kurie turėjo būti pateikti pagal sutartį.

Anot generolo, tuometis kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovas Valdas Dambrauskas buvo nušalintas. Tiesa, pastarasis, perkeltas į kitas pareigas Jungtiniame štabe, gynėsi esąs nekaltas ir baksnojo į esą neatsakingai dirbusius vadybininkus.

O kariuomenės Teisės departamento direktorius pulkininkas Teisutis Jasulionis sakė, kad net kilus įtarimų dėl galimo verslininkų sukčiavimo pašalinti jų iš kitų skelbiamų konkursų nėra galimybės.

Teisininko tvirtinimu, tai būtų įmanoma tik tokiu atveju, jei teismas patenkintų kariškių skundą dėl prokurorų sprendimo nutraukti ikiteisminį tyrimą, o teisėsauga pripažintų, kad verslininkai vis dėlto sukčiavo.

Ministras jaučiasi nekaltas

Tuo metu J.Olekas vakar teigė dedantis daug pastangų siekdamas išsiaiškinti kaltuosius virtuvės įrankių pirkimo istorijoje.

Ministras tvirtino apie brangius pirkinius negalėjęs pranešti viešai, nes informacija buvusi ikiteisminio tyrimo medžiaga.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ vakar J.Olekas sakė, kad sutartis nebuvo nutraukta, nes buvo įvykdyta: „Kai mūsų žmonės atėjo į sandėlius, jau pamatė faktą – prekės pristatytos, pinigai sumokėti.“

Ministras teigė, kad pirmiausia atsakomybė už tai krinta konkrečiam kariuomenės padaliniui, vykdžiusiam šį pirkimą, bet nesiėmė spręsti, ar buvo padaryta vagystė: „Tai turėtų pasakyti teismas.“

Apie D.Grybauskaitės reikalavimą prisiimti asmeninę atsakomybę J.Olekas nedaugžodžiavo: „Galbūt prezidentė ne viską žino. Aš esu tas žmogus, kuris pradėjo neteisingo pirkimo išsiaiškinimo procedūrą.“

Paklaustas, ar konkursas nebuvo pritaikytas vienai konkrečiai bendrovei, ministerijos vadovas aiškino, kad tai turėtų nustatyti prokuratūros tyrimas.

„Kariuomenė turėjo virtuvės įrenginių, bet perkant jiems atsargines dalis buvo pridėta ir kai kurių įrankių, kurie mums sukėlė įtarimų, specifikacija. Jų išvis ten turėjo nebūti, galėjo būti nupirkti atskiru pirkimu. Kai išsiaiškinsime, ar buvo kriminalinė veika, galėsime atsakyti, kas tie žmonės“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo J.Olekas.

Pirštu rodo į gamintojus

Bendrovės „Nota bene“ direktorius Andrius Jazgevičius vakar pripažino, kad ir jam kai kurių virtuvės įrankių kaina atrodo nenormali.

– Tad kodėl taip brangiai tuos įrankius pardavėte kariuomenei? – „Lietuvos ryto“ korespondentė Audrė Srėbalienė paklausė A.Jazgevičiaus.

– Tame pirkinių sąraše buvo apie 200 prekių: pradedant lauko virtuvėms skirtos įrangos degikliais, baigiant šaukštais, lentelėmis, stalo įrankiais.

Kai kurios prekės yra paprastos, jų galima nusipirkti bet kokioje parduotuvėje. Tačiau dauguma jų buvo specifinės. Viešųjų pirkimų tarnyba iš tų 200 prekių ištraukė vos keletą.

Įmonė, kuriai atstovaujame, yra Vokietijoje. Tai „Karcher-Futuretech GmbH“, kuri gamina lauko virtuvių įrangą, bet kai kurias detales nusiperka iš savo partnerių.

Tikėtina, kad partneriai – tų įrankių tiekėjai – užsideda antkainius ir taip atsiriekia savo maržą. Tą patį padaro ir „Karcher-Futuretech“. Bet įrankių kainos nebuvo slaptos.

– Vis dėlto kodėl, tarkime, už kiaurasamtį kariuomenė mokėjo 70 eurų? Akivaizdu, kad tai milžiniška kaina.

– Tai nebuvo katė maiše. Pasiūlymą gavome iš „Karcher-Futuretech“ ir prekių kainas pateikėme Lietuvos kariuomenei. Ji jas užsakė, mes užsakymą perdavėme gamintojui ir gavome prekes.

Kariuomenė tuo metu nesiginčijo dėl kainų – ginčai prasidėjo vėliau, kai jau buvo įvykdytas užsakymas.

Buvo sudaryta preliminari 4 metų sutartis, kurioje kainas reikėjo fiksuoti iki 2018-ųjų. Kariuomenė neįsipareigojo nupirkti įrangos būtent už tokią sumą. Ji paprastai viską perka pagal poreikį.

Pagal šią sutartį buvo tik vienas pirkimas – 2014-aisiais. Tada iš mūsų kariuomenė virtuvės įrangos nupirko už 173,6 tūkst. eurų.

Daugiau nebuvo jokio pirkimo.

– Aiškinama, jog sutartyje nurodžius, kad visų prekių gamintojas yra „Karcher-Futuretech“, išties buvo atgabenta kitų įmonių prekių, o klijavote lipdukus su garsios bendrovės pavadinimu?

– Tai – minėtoji situacija, kai detales ar priedus gamintojas įsigyja iš savo partnerių.

Bet prekėms kodus suteikė pati „Karcher-Futuretech“.

Prezidentė mato tamsių šešėlių virš ministro

* „Tokie Krašto apsaugos ministerijos pirkiniai yra įstatymiškai neleistini, tuo labiau kad įstatymai nenumato galimybės vogti – atvirkščiai. O kai produktas arba prekė kainuoja aštuonis kartus brangiau per viešuosius pirkimus nei parduotuvėje, tai yra atviras Lietuvos žmonių apvaginėjimas“, – vakar pareiškė prezidentė D.Grybauskaitė.

* Šalies vadovė atkreipė dėmesį, kad viešuosius pirkimus vykdo ne kariuomenė, kuri tik formuluoja užduotis, o Krašto apsaugos ministerija, todėl atsakomybę prisiimti turi ministerija ir konkrečiai ministras J.Olekas.

* Pasak D.Grybauskaitės, nuo 2014-ųjų vykdomi viešieji pirkimai kelia labai daug klausimų, pradedant nuo politinės atsakomybės iki teisinės.

* „Man labai gaila konstatuoti, kad po pirmojo ministravimo buvo kilę tam tikrų šešėlių šio ministro atžvilgiu. Dabar atrodo, kad tie šešėliai tik tamsėja ir jie nėra išsklaidyti. Todėl manau, kad jei ministras nesugebės susitvarkyti ir šį kartą, kokių nors rimtesnių pozicijų ateityje tikrai neturėtų tikėtis“, – kalbėjo prezidentė.

Atsikirto D.Grybauskaitei ir kitiems kritikams

* Socialdemokratų vadovybė vakar pareiškė pasitikinti krašto apsaugos ministru J.Oleku, kuris atsakingai elgėsi ir netoleravo kariuomenėje galimų korupcijos apraiškų.

* Socialdemokratai pabrėžė, kad J.Oleko vadovaujama ministerija jau prieš dvejus metus inicijavo tyrimą dėl nupirktų pernelyg brangių virtuvės įrankių. Prokuratūrai nustačius, kad ministerijos pareigūnų veiksmuose nėra nusikaltimo požymių, buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, po kurio už šį įsigijimą atsakingam karininkui buvo skirta tarnybinė nuobauda.

* „Prezidentė, kaltindama protekcijomis ar korupcija, nesivadovauja teisiniais argumentais, o vakarietiški standartai, apie kuriuos kalbama, neatsispindi pačios D.Grybauskaitės kuruojamose srityse“, – pareiškė socialdemokratai.

* Partija priminė, kad generalinio prokuroro pavaduotoju buvo pasiūlytas prezidentės patarėją D.Ulbinaitę sėkmingai teismuose gynęs advokatas G.Danėlius.

* Įžvelgę, jog artėjant rinkimams, opozicinės politinės jėgos konkuruoja pačios su savimi, ieškodamos galimybių mesti šešėlius ant valdančiosios koalicijos, socialdemokratai paragino visus laikytis korektiškos rinkimų kampanijos.

Vidutiniškai permokėjo aštuonis kartus

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, už įprastus virtuvės įrankius kariškiai sumokėjo neįprastą kainą, pavyzdžiui:

* Pjaustymo lentelė kariškiams kainavo 180 eurų, o parduotuvėje tokia pati kainavo 28 eurus.

* Duonriekis peilis – atitinkamai 142 ir 13 eurų.

* Peilis mėsai kapoti – 250 ir 44,42 euro.

* Peilių galąstuvas – 103 ir 11 eurų.

* Vartyti skirta mentelė – 75 ir 10 eurų.

* Virtuvinis sietelis – 161 ir 20 eurų.

* Kiaurasamtis – 70 ir 9,20 euro.

* Skylėtas aptarnavimo šaukštas – 69 ir 9,20 euro.

* Platus keptuvės peilis – 74 ir 9,33 euro.

* Kirvelis – 250 ir 44,42 euro.

* Plaktuvas – 27 ir 6 eurai.

* Tankus sietas – 161 ir 20,51 euro.

* Virtuvinė šakutė – 184 ir 7,47 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.