V. Baltraitienė: „Mano sūnus ir vyras nieko nevalgė“

Garsioji vakarienė su medžiokle jau tampa panaši į komediją. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė priversta teisintis, kodėl kartu su Latvijos ministru vakarienėje dalyvavo ne tik keli verslininkai, bet ir jos vyras ir sūnus.

Garsioji vakarienė su medžiokle jau tampa panaši į komediją.<br>T.Bauro nuotr.
Garsioji vakarienė su medžiokle jau tampa panaši į komediją.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Aug 31, 2016, 8:13 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:57 AM

Girdint vakarienės dalyvių pasakojimus jau sunku suprasti, kas ką kvietė, kaip kas valgė ir už ką mokėjo. Pati ministrė net kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydama ištirti, ar skandalingoji vakarienė nebuvo viešų ir privačių interesų supainiojimas.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir V. Baltraitienės pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Ministre, labai painiojatės, kai kalbate apie medžioklę su vakariene. Buvo kalba, kad galbūt Latvijos ministro iniciatyva pakviesti verslininkai, kad J. Milius pakvietė, po to atsirado versija, kad „Dojus Agro“ bendrovės vadovas pakvietė. Kaip buvo iš tiesų?

– Ką kartojau nuo pradžių, nė karto nesumelavau ir lygiai tą patį pasakysiu, ko manęs klausė, nesvarbu, kurios televizijos, radijo ar laikraščio žurnalistai. Kur vyko vakarienė? Panevėžio rajone, patvirtinta oficialioje vizito darbotvarkėje: pasitinkame Panevėžyje, prie Panevėžio ribos ir važiuojame vakarieniauti į Panevėžio raj. Krekenavos miškų urėdijos svečių namus „Stumbrynė“. Ar mano vyras dalyvavo? Taip, dalyvavo. Ar Latvijos žemės ūkio ministras dalyvavo. Taip, dalyvavo. Vakarienę derino Žemės ūkio ministerijos specialistai kartu su Veterinarijos tarnybos vadovu J. Miliumi. Buvo suderinta, kad ten vyks neformali vakarienė – tai, kas yra įprasta daugelyje šalių. Kiti klausimai buvo susiję su medžiokle, kas organizavo. Iš pirmo karto pasakiau, kad J. Milius, nes jis mane informavo, kad bus medžioklė, pasiūlė pasikviesti ir vyrą, tai buvo suderinta. Kai jo paklausiau po keleto dienų, ar tikrai jis pats organizavo, jis pasakė, kad tarėsi su verslininku P. Dailide, kuris yra jo kaimynas, ir paprašė jo padėti suorganizuoti medžioklę. Medžioklėje dalyvavo Latvijos žemės ūkio ministras, ar medžiojo, ar ne – nežinau. Pati medžioklėje nebuvau, nes ten buvo ir daugiau žmonių, kurie stebėjo medžioklę. Buvo iš Latvijos dvi moterys ir mūsų ministerijos viena mergina, kurios po vakarienės iš karto išvažiavo į Vilnių. Aš, kaip ministrė, laukiau grįžtančio ministro. Sulaukus jo dar pakalbėjom ir aš išvykau. Mane į šią vakarienę su savo mašina atvežė sūnus ir parvežė naktį, jam pasiūliau, kadangi jis yra medžiotojas. Sakiau: pasiimk ginklą, jei priims tave į medžioklę, galėsi sudalyvauti ir medžioklėje. Taip ir buvo. Už medžioklę susimokėjo kiekvienas, kuris dalyvavo, yra kvitai, visi dokumentai. Išvažiuodama iš vakarienės J. Miliui pasakiau, kad sąskaitą, kiek reikia primokėti, tai yra pagrinde cepelinai, nes negaliu pasakyti, kiek sumuštinių kas atsinešė, kiek ten padaryta, kiek įeina į medžioklės paslaugą, pateiktų ministerijai, ir apmokėsiu iš savo reprezentacinių lėšų.

– Jūs iš savo reprezentacinių lėšų apmokėsite Latvijos ministro, kitų verslininkų, taip pat savo sūnaus ir vyro vakarienę?

– Apmokėsime vakarienę, kuri buvo organizuota ministro garbei. Mano šeimos nariai dalyvavo, mano sūnus nevalgė cepelinų, kaip ir daugelis kitų, nes buvo pakankamai vėlu. Tai, kas įeina į medžioklės aptarnavimą, mano vyras ir sūnus susimokėjo. Mes paprašėm, kad būtų paskaičiuota oficiali delegacija – iš mūsų pusės 4 žmonės, iš Latvijos – 4 ir vienas vairuotojas ir jiems apmokam.

– Kas nustatys procentą, kurį mokėsit už vieną ar kitą žmogų?

– Matysim, kokia bus kaina. Šią savaitę turim gauti sąskaitą, kuri, pasirodo buvo seniai. J. Milius turėjo atvežti, kitą dieną žinot, kas įvyko, Veterinarijos tarnyboje kratos, J. Milius išėjo atostogų ir tampėsi su ta sąskaita, kol patys išsiaiškinom, kodėl jos nėra. Manau, kad rytoj ją turėsime.

– Kodėl sakote, kad mokėsite iš reprezentacinių? Jei ten dalyvavo Jūsų šeimos nariai, tai mokėkit iš savo kišenės.

– Už savo šeimos narius nemoku. Galiu sumokėti, jei nepradėsit aiškintis, kodėl moku iš savo, o ne kitų. Toms formalioms ir neformalioms vakarienėms yra numatytos reprezentacinės, kurių beveik niekada neišnaudoju.

– Aiškinamės juokingas smulkmenas, bet iš jų atsiranda keisti dalykai. Jūsų nuomonės keitimas, sakėte, kad Latvijos ministras susikvietė verslininkus. Ar čia bandymas kažką nuslėpti?

– Nekomentuosiu Latvijos ministro pasisakymo, nes nuo pat pradžių sakiau, kad jis vakarieniavo Panevėžio raj., dalyvavo medžioklėje ir, mano žiniomis, yra gerai pažįstamas su šiais verslininkais. J. Milius pasakė, kad jis per P. Dailidę pakvietė ir V. Kantauską.

– Latvijos ministras leido suprasti, kad lyg apsimelavote ar jį apšmeižėte.

– Nekomentuosiu jo pasisakymo. Galiu atvirai visiems pasakyti, kad nemelavau, nemeluoju ir nemeluosiu. Pasakiau viską, ką žinojau.

– O prezidentės išsakyta nuomonė, kad ši situacija, susijusi su nelemta medžiokle-vakariene, kenkia diplomatiniams santykiams?

– Manau, nekenkia. Šiandien perskaičiau Latvijos premjero pasisakymą, kad komunikuota buvo ne taip. Mūsų santykiams su Latvijos ministru nepakenks, toliau bendraujame ir bendrausime. Medžioklė buvo komercinė, už ją visi susimokėjo ir nematau jokių pažeidimų ar interesų.

– Kokiu tikslu važiavote į vakarienę?

– Į vakarienę važiuojam dėl to, kad žmonės atvyksta. Ar aš nuvažiuoju į užsienį, ar kas kitas, visada pirmąjį vakarą nebūna oficialių vakarienių, būna neformalios ar paliekamas laisvas vakaras.

– Žinojote su kuo vakarieniausite be Latvijos ministro?

– Nežinojau. Prieš dieną sužinojau, kad bus V. Kantauskas.

– Dažnai važiuojate į vakarienes, kuriose nežinote, kas dalyvaus?

– Derinam oficialiai, jeigu kažkas pakvietė, nematau čia nieko blogo. Ką, mums bėgti iš patalpos, sakyti, kad negaliu sėsti prie vieno stalo? Mūsų ministerijos žmonės irgi nežinojo, kad bus P. Dailidė. Jį pamatėme ten nuvykę.

– Tai J. Milius savo iniciatyva sukvietė tai, ką norėjo matyti prie stalo ir Jus dar pakvietė?

– Kartu derinome oficialias delegacijas, kurioje vietoje bus vakarienė. Nebuvome informuoti, kad bus pakviesta verslininkų.

– Tai Jus J. Milius išdūrė?

– Nežinau, ar išdūrė, ar ne. Nematau jokio nusikaltimo. Tuo labiau, P. Dailidė užsiima technikos pardavimu, didysis verslas yra Latvijoje, daug didesnis, nei Lietuvoje.

– O Jūs tai žinojote prieš sėsdama prie stalo.

– Nežinojau. Iš karto net nepastebėjau, kad yra P. Dailidė.

– Jis kaip ir suinteresuotas vakarieniauti su Latvijos ministru, bet kai sėdi ir Lietuvos žemės ūkio ministrė, svoris yra.

– Absoliučiai per vakarienę nebuvo kalbos apie verslą. Iki medžioklės tęsėsi gal 1,5 val. „Stumbrynėje“, apžiūrėjome, nuvažiavome į vietą, vyrai išvyko į medžioklę, o grįžus atsisveikinau ir už pusvalandžio išvažiavau.

– Vakarienėje dalyvavo „Biovelos“ vadovas V. Kantauskas. Jums žinoma, kodėl būtent šis verslininkas buvo pakviestas?

– Nežinau. Reiktų klausti J. Miliaus. Jo iniciatyva buvo pakviestas P. Dailidė, o P. Dailidė paklausė, ar gali daugiau verslininkų pakviesti.

– Jums žinoma, kiek „Biovelos“ įmonė yra laimėjusi viešųjų konkursų, kuriuos skelbia su Žemės ūkio ministerija susijusios įmonės?

– Ne, neįsivaizduoju, kokiuose konkursuose galėtų dalyvauti.

– Nuo 2012 metų „Biovela“ dalyvauja Valstybės įmonės Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros ir kituose paskelbtuose konkursuose.

– Dalyvauja dėl viešinimo, dėl parodų.

– Labiausiai nepasiturintiems asmenims skirtų maisto produktų pirkimo konkursas 2012m., „Biovela“ yra laimėtoja. Akivaizdu, kad ta įmonė yra suinteresuota turėti kontaktą su Žemės ūkio ministerija.

– Gali būti, bet ne tada, kai valgai cepelinus. 2012m. ministru buvo K. Starkevičius. Nežinau, ar toliau jie yra dalyvavę. Žinau, kad paskutiniuose konkursuose jie nedalyvavo pastaruosius 3 metus.

– Jūs kreipėtės į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad ji pradėtų tyrimą dėl vakarienės-medžioklės. Kokio sprendimo tikitės?

– Teisingo.

– Pati surašėte raštą, turbūt nurodėte savo poziciją.

– O tai ką daryti? Ne, ne savo poziciją. Kreipiausi, kilo didelis ažiotažas dėl mano dalyvavimo vakarienėje, kurioje dalyvavo Latvijos ministras ir verslininkai iš Lietuvos, noriu, kad ištirtų, ar nebuvo privačių ir viešų interesų konflikto. Džiaugiuosi, kad pradėjo tyrimą ir, manau, viską išsiaiškins.

– Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovą R. Valentukevičių į pareigas pasiūlė Jūsų kolegė darbietė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Abejonių dėl nešališkumo priimant sprendimus kyla. Prezidentės patarėjo pasakyti žodžiai irgi abejonės įneša.

– Jeigu pats kreipiesi, reiškia, darai kažkokią įtaką? Man atrodo labai keista pozicija. Jei noriu, kad išsiaiškintų, turiu pati kreiptis, o ne laukti, kol kitas ar pati komisija pradės tyrimą, kaip pradėjo dėl J. Miliaus. Esu už tai, kad pateiktų visas išvadas, viskas būtų skaidru ir aišku. Nemanau, kad esu padariusi kažkokį nusikaltimą, kad yra interesų konfliktas. Kai dalyvavo pirkimuose nedirbau, neturėjau sąsajų su „Biovela“, išskyrus, jei su V. Kantausku susitikdavome parodose, gal Kinijoje, Izraelyje ar Japonijoje esame buvę. Daugiau neturėjome jokių bendrų sąsajų, diskusijų ar susitikimų.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

Išsamesnės informacijos prašome kreiptis: Dalia Meškauskaitė „Lietuvos ryto“ televizijos atstovė spaudai Tel. (8 5) 265 7323 El. paštas dalia.meskauskaite@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.