Dėl skvero kovojantiems kauniečiams urbanistai turi blogų žinių

Žaliąją zoną Laisvės alėjos, Trakų ir Krėvos gatvių sankirtoje siekiantys išsaugoti gyventojai švenčia pirmą nedidelę pergalę. Tačiau miesto valdžios atstovai perspėjo – netrukus šioje vietoje prasidės didelės statybos, kurių niekas nesustabdys.

Laisvės alėjos, Trakų ir Krėvos gatvių gyventojai nepaliauja kovoti, kad šioje žaliojoje erdvėje neiškiltų statiniai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laisvės alėjos, Trakų ir Krėvos gatvių gyventojai nepaliauja kovoti, kad šioje žaliojoje erdvėje neiškiltų statiniai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Sep 1, 2016, 10:20 PM, atnaujinta May 14, 2017, 6:24 AM

Tuščiame žemės sklype, pažymėtame Krėvos gatvės 2-uoju numeriu, planuojama įkurdinti Kauno sporto medicinos centrą, kuris dabar veikia D.Poškos gatvėje. Įstaigos patalpos apgailėtinos būklės, todėl jų remontuoti neverta.

Vos sužinoję apie miesto valdžios planus kauniečiai pakilo į kovą už žaliąjį kampelį, kuriame vietos gyventojai mėgsta vedžioti augintinius, eina pasivaikščioti su vaikais, o kartais net prigula norėdami pasikaitinti saulėje.

Laisvės alėjos prieigose pastatyta daili skulptūra, sklype auga dideli medžiai, krūmai. Šiemet pavasarį gyventojai pasodino dar kelis medelius. Jų nuomone, sunaikinti šią atgaivos oazę būtų tiesiog nusikaltimas, o dėl automobilių spūsčių bus neįmanoma prasibrauti iki namų.

Mato visai kitokį vaizdą

Kauno savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius mano, kad šios erdvės negalima pavadinti skveru. Bent jau dalis vietovės jam labiau primena girtuoklių susibūrimo vietą.

Pasak N.Valatkevičiaus, projektui priešinasi vos pora žmonių, o vietos gyventojams savivaldybės atstovas taip pat negailėjo priekaištų – jie esą net nepasirūpino suformuoti žemės sklypų aplink savo gyvenamuosius namus.

Pati savivaldybė taip pat nori suformuoti žemės sklypą ir nusprendė parengti detalųjį planą. Šis darbas patikėtas savivaldybės įmonei „Kauno planas“.

N.Valatkevičius neabejojo, kad sumanymas šioje vietoje statyti trijų aukštų su mansarda medicinos įstaigą nenusižengia jokiems teisėms aktams, o skveras nebus sunaikintas, mat statinys su automobilių stovėjimo aikštele užims tik menką sklypo dalį.

Savivaldybės atstovas stebėjosi, jog gyventojai priešinasi medicinos centro statybai žinodami, kad visai greta bręsta gerokai didesnės statybos. Farmacijos bendrovės sandėlių vietoje planuojama pastatyti apie 10 gyvenamųjų namų, kurių kiekvienas bus 3–5 aukštų.

„Šios vietovės vaizdas netrukus smarkiai pasikeis“, – perspėjo N.Valatkevičius.

Stebisi naujais reikalavimais

Įmonės „Kauno planas“ projektų vadovas Vilius Paipalas pranešė, kad teritorijos detaliojo plano rengimas laikinai sustojo, mat Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai paprašė poveikio visuomenės sveikatai vertinimo. Gyventojai reiškė pretenzijas dėl galimos taršos, sklindančio triukšmo.

„Kokią taršą gali skleisti medicinos įstaiga? Tai ne gamykla ir ne atliekų deginimo įmonė“, – stebėjosi „Kauno plano“ atstovas.

Vis dėlto jis pripažino, kad projektuotojai šiuo atveju negali nepaisyti numatytų procedūrų – jie privalo vykdyti reikalavimus ir neturi galių paveikti žmonių nuomonės.

„Aplinkinių namų gyventojai turbūt norėtų, kad nieko nebūtų statoma ir nevyktų jokie pokyčiai“, – svarstė V.Paipalas.

Tyrimų rezultatų dar neturi

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento direktoriaus pavaduotoja Ona Gedgaudienė tikino žinanti apie gyventojų susirūpinimą dėl būsimos įstaigos, tačiau prašomi tyrimų duomenys nėra išskirtiniai – jie visada atliekami tokiais atvejais.

„Būtina įvertinti taršos ir triukšmo pokyčius, įvyksiančius dėl naujo statinio atsiradimo“, – aiškino O.Gedgaudienė. Vėliau rezultatus įvertins visuomenės sveikatos specialistai ir pateiks savo išvadas.

Prašymas atlikti tyrimus buvo nusiųstas Kauno merui ir savivaldybės administracijos direktoriui. Miesto vadovai gerokai supyko, kad šio projekto svarstymas stringa ir reikalaujama papildomų dokumentų.

O.Gedgaudienė tikino nenorinti spėlioti, kokių galima tikėtis rezultatų ir kokį poveikį jie gali turėti projektui.

Dėl netoliese planuojamų statyti daugiabučių tyrimai taip pat buvo atliekami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.