Sekretorės klasta žmones pavertė Liberalų sąjūdžio rėmėjais

Žmonės aukojo pinigus gimnazijai, bet suktos sekretorės dėka nenorom tapo ir Liberalų sąjūdžio rėmėjais. Tokią istoriją ketvirtadienį nesėkmingai atversti pabandė Šiaulių apylinkės teismas.

A.Incienė kaltę pripažįsta, bet tikina, kad veikė be gimnazijos direktoriaus žinios.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Incienė kaltę pripažįsta, bet tikina, kad veikė be gimnazijos direktoriaus žinios.<br>G.Šiupario nuotr.
Gimnazijos bendruomenės nariai neteko amo, sužinoję, kad teismo posėdis neįvyks.<br>G.Šiupario nuotr.
Gimnazijos bendruomenės nariai neteko amo, sužinoję, kad teismo posėdis neįvyks.<br>G.Šiupario nuotr.
„Ta šutvė ir Rugsėjo 1-ąją sugebėjo paversti košmaru“, – piktinosi I.Tiknienė.<br>G.Šiupario nuotr.
„Ta šutvė ir Rugsėjo 1-ąją sugebėjo paversti košmaru“, – piktinosi I.Tiknienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 1, 2016, 4:00 PM, atnaujinta May 14, 2017, 7:17 AM

Už rankos pričiupta Meškuičių (Šiaulių r.) gimnazijos sekretorė 56 metų Aldeivina Incienė kaltę pripažįsta visiškai, bet teismas negalėjo pradėjo nagrinėti bylos, nes į posėdį neatvyko teisiamosios advokatė.

Teismo posėdžių salę užplūdę nukentėjusieji neslėpė įtūžio, nes be reikalo sugaišo pusdienį. „Ta šutvė ir Rugsėjo 1-ąją sugebėjo mums paversti košmaru, – piktinosi gimnazijos profesinės sąjungos lyderė Ilona Tiknienė. – Kol kiti bendruomenės nariai švenčia Mokslo ir žinių dieną, mes stumdomės teisme“.

Istorija prasidėjo prieš kelerius metus, kai keli Meškučių gimnazijos bendruomenės nariai patikrino Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktas savo pajamų deklaracijas. Jie nemaloniai nustebo, nes paaiškėjo, kad dalį metinių pajamų mokesčio paaukojo ne tik gimnazijai, bet ir Liberalų sąjūdžio Šiaulių rajono skyrių.

Kaltų toli ieškoti nereikėjo, nes žmones paremti Meškučių gimnaziją įkalbinėdavo įstaigos sekretorė A.Incienė. Ji siūlydavo specialioje anketoje įrašyti tik vardą, pavardę ir dokumentą pasirašyti, o kitus duomenis pažadėdavo užpildyti pati.

Likusi viena A.Incienė užpildydavo dokumentus taip, kad patys to nežinodami žmonės tapdavo ir partijos rėmėjai.

Ne tik gimnazijoje, bet ir Liberalų sąjūdžio Šiaulių rajono skyriuje sekretore dirbusi A.Incienė iš pradžių tikino, kad vykdė įstaigos vadovo Algio Mačiulio nurodymu. Tačiau per oficialią apklausą ji parodymus pakeitė ir iki pat šiol tikina, kad šią nusikalstamą schemą sumanė pati.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai gimnazijos direktorių A.Mačiulį buvo apklausę specialiuoju liudytoju, bet vėliau jam suteikė paprasto liudytojo statusą. Valstybės kaltinimą palaikanti prokurorė sakė, kad nepavyko rasti įrodymų, jog A.Mačiulis dalyvavo šioje aferoje.

„Tai – neįmanoma. Niekas įstaigose nevyksta be direktoriaus žinios. Juolab kad A.Mačiulis buvo ir Liberalų sąjūdžio Šiaulių skyriaus pirmininkas“, – stebėjosi I.Tiknienė.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinta 20 žmonių. Jie teismui yra pateikę beveik 30 tūkstančių eurų ieškinį. Dar 43 bendruomenės nariai apklausti liudytojais.

Beje, A.Mačiulis figūravo dar viename ikiteisminiame tyrime aplaidaus buhalterinės apskaitos dėl Meškučių gimnazijoje tvarkymo. Liberalui nuo baudžiamosios atsakomybės pavyko išsisukti – buvo atleistas pagal laidavimą. Gimnazijos direktorius atsipirko 15 MGL bauda į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą.

Tokie teisaugininkų sprendimai leido A.Mačiuliui kopti karjeros laiptais – pernai pavasarį liberalas tapo Šiaulių rajono mero pavaduotoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.