Tarp į Seimą besiveržiančiųjų – ir su nuodėminga praeitimi

Vagystės, narkotikų laikymas, fizinio skausmo sukėlimas, grasinimas nužudyti, aplaidus dokumentų tvarkymas. Tuo yra pasižymėję keliasdešimt kandidatų į Seimą, bet ne visi suskato tai nurodyti. Ir nukentėjo.

Aštuoni išmesti iš rinkimų, nes mėgino nuslėpti, jog buvo teisti, vienas – už tai, kad nesumokėjo teismo paskirtos baudos, dar 37 turės rinkėjams viešai skelbti, kad buvo teisti, ir nurodyti, už ką. Tokį į Seimą besiveržiančių politikų su nuodėminga praeitimi derlių jau nuraškė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).<br>D.Umbraso nuotr.
Aštuoni išmesti iš rinkimų, nes mėgino nuslėpti, jog buvo teisti, vienas – už tai, kad nesumokėjo teismo paskirtos baudos, dar 37 turės rinkėjams viešai skelbti, kad buvo teisti, ir nurodyti, už ką. Tokį į Seimą besiveržiančių politikų su nuodėminga praeitimi derlių jau nuraškė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Sep 2, 2016, 6:33 AM, atnaujinta May 14, 2017, 6:14 AM

Aštuoni išmesti iš rinkimų, nes mėgino nuslėpti, jog buvo teisti, vienas – už tai, kad nesumokėjo teismo paskirtos baudos, dar 37 turės rinkėjams viešai skelbti, kad buvo teisti, ir nurodyti, už ką.

Tokį į Seimą besiveržiančių politikų su nuodėminga praeitimi derlių jau nuraškė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Tiesa, prieš pastaruosius savivaldos rinkimus VRK iš sąrašų išbraukė net 200 teistumą bandžiusių nuslėpti kandidatų. Pasak VRK narių, šiemet ir nusikaltimai lengvesni.

Kliuvo ir kairei, ir dešinei

Iš kandidatų į Seimą sąrašų dėl nenurodyto teistumo jau pašalinti „tvarkiečiai“ Irena Bartušienė ir Tomas Geležinis, „darbietis“ Gintautas Sodaitis, socialdemokratas Jonas Talmontas, Lietuvos pensininkų partijos atstovė Monika Dainauskienė, Lietuvos centro partijos kandidatė Aurelija Jukonytė, tautininkas Tadas Kurtkus, partijos „Jaunoji Lietuva“ kandidatas Gediminas Palaima.

Išbrauktas ir opozicinių konservatorių sąraše buvęs Dobilas Kurtinaitis, kuris anketoje nurodė teistumą, tačiau nebuvo sumokėjęs teismo paskirtos baudos.

Įstatymas įpareigoja kandidatą į Seimo narius viešai paskelbti, jeigu po 1990 metų kovo 11-osios Lietuvos teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu jis buvo pripažintas kaltu.

Taip pat kandidatai turi skelbti apie savo ankstesnį teistumą, jei jie bet kada buvo pripažinti kaltais padarę sunkų ar labai sunkų nusikaltimą.

Aiškino, kad pasitaisė

„Darbietis“ G.Sodaitis teisinosi, jog teistumo nenurodė per klaidą, – esą jis anketą paprašė užpildyti kolegės, kuri ir neįrašė jo teistumo.

Nors anketa buvo pataisyta, Vyriausioji rinkimų komisija buvo negailestinga.

J.Talmontas ir jo atstovai aiškino, kad jam buvo paskelbtas švelniausias nuosprendis dėl civilinio proceso sprendimo nevykdymo, be to, vėliau taip pat pataisė savo anketą. Tačiau buvo išbrauktas ir jis.

Neatmestina, kad ir šie, ir kiti išbrauktieji pasinaudos dar jiems likusia galimybe apskųsti VRK sprendimus teismui.

Tie likę 37 kandidatai, kurie turės rinkėjams skelbti, jog buvo nuteisti, pasklidę beveik po visas partijas, o daugiausia nuodėmingųjų – net šešis – turi „Drąsos kelias“.

Žmogžudžių šįkart nėra

Kokie nusikaltimai tų, kurie panoro būti tautos atstovais Seime?

Tie devyni, kurie buvo išmesti iš rinkimų, mėgino nuslėpti, jog buvo nuteisti už Kelių eismo taisyklių ar saugumo pažeidimus, dokumentų klastojimą, fizinio skausmo sukėlimą, teismo sprendimo nevykdymą, vagystę, pasikėsinimą pavogti, aplaidų apskaitos tvarkymą, narkotinių medžiagų laikymą.

Anot VRK nario Roko Stabingio, tarp tų 37 bene dažniausiai kartojasi Eismo taisyklių pažeidimai ir aplaidus buhalterinės apskaitos tvarkymas.

Tokių nusikaltimų kaip žmogžudystės, plėšimai, išprievartavimai ar sunkūs sužalojimai neužfiksuota, tiesa, yra vienas kandidatas į Seimą, teistas dėl grasinimo nužudyti.

Bet, pavyzdžiui, 2015 metų pavasarį į savivaldybių tarybas veržėsi ir labai sunkius nusikaltimus padarę juodą kriminalinę praeitį turintys asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.