Ministrą užstojęs premjeras įgėlė prezidentei

Dėl vadinamųjų auksinių samčių krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sulaukė ne tik pirkimų prievaizdų, prezidentės, bet ir partijos bičiulių dūrių. Tačiau vakar mūru už jį stojo premjeras Algirdas Butkevičius, atakavęs ir Dalią Grybauskaitę.

A.Butkevičius: „Prezidentė taiko labai aukštus moralinius vertinimo kriterijus visiems aplinkiniams, tik ne sau ar artimos aplinkos žmonėms.“
A.Butkevičius: „Prezidentė taiko labai aukštus moralinius vertinimo kriterijus visiems aplinkiniams, tik ne sau ar artimos aplinkos žmonėms.“
Krašto apsaugos ministras J.Olekas nesupranta, kuo jis nusikalto.<br>T.Bauro nuotr.
Krašto apsaugos ministras J.Olekas nesupranta, kuo jis nusikalto.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 3, 2016, 11:05 AM, atnaujinta May 14, 2017, 4:13 AM

Brangiai pirktų virtuvės įrankių kariuomenei skandalas dar nenuslopo. Penktadienį į kariškių vykdomų pirkimų kritikos chorą įsitraukė ir Valstybės kontrolė.

Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė buvo iškviesti pas D.Grybauskaitę.

Po šio pokalbio pranešta apie krašto apsaugos sistemoje aptiktus ne pavienius, bet sisteminius viešųjų pirkimų pažeidimus. Esą tie pirkimai yra painūs, o vidaus kontrolės mechanizmai, kurie turėtų užkardyti galimus pažeidimus, laiku nesuveikia.

Valstybės kontrolė apie matomą riziką šioje srityje ir nepakankamą pasirengimą pasinaudoti krašto apsaugai didėjančiu finansavimu ministrą buvo perspėjusi pavasarį.

Anot A.Dulkio, problemų iškyla dėl nepakankamos viešuosius pirkimus atliekančių asmenų kvalifikacijos: „Kita vertus, jeigu nėra sąžiningumo ir šeimininkiškumo jausmo, tai joks įstatymas nepadės.“

Sutartis vis dar nenutraukta

Tuo metu brangių virtuvės įrankių istoriją į viešumą iškėlusi D.Vilytė pabrėžė, kad nors šis pirkimas šešėlį metė visai kariuomenei, jos nederėtų tapatinti su keliais piktavaliais.

VPT vadovės manymu, metastazės į krašto apsaugos sistemos pirkimus įsimetė dėl keleto žmonių: „Penkiolikos etatų Įsigijimų departamentas, matyt, nevaldo nei finansų, nei turimų įsigijimų.“

D.Vilytė taip pat stebėjosi, kad vis dar neanuliuota skandalingoji sutartis su bendrove „Nota bene“ dėl virtuvės įrangos pirkimo – ji esą yra niekinė ir galėjo būti nutraukta dar prieš penkias dienas.

Dėl nenutrauktos sutarties piktinosi ir D.Grybauskaitė: „Dar yra du mėnesiai ir ministras turi visas galimybes sustabdyti tokius pirkimus ir neleisti toliau įsibėgėti problemoms.

Kol kas matome, kad net ir prasidėjus kritikai nei ministras, nei ministerija nereagavo.“

Paklausta, ar krašto apsaugos ministras gali toliau eiti pareigas, šalies vadovė atsakė aptakiai: „Tai pažiūrėsime, ar jis gali dirbti. Ar jis dirbs.“

Jaučiasi elgęsis teisingai

Bet į kampą speičiamas J.Olekas tvirtino, kad dėl tų pirkimų reikia sulaukti žinių iš prokuratūros, kuri anksčiau buvo nutraukusi pradėtą tyrimą ir tiktai šią savaitę nusprendė jį vėl atnaujinti.

Ministras kartojo padaręs viską, kas jam priklauso, – nurodė atlikti vidinį patikrinimą, kreipėsi į prokuratūrą, nubaudė sutartį pasirašiusį karininką: „O dabar reikia visų faktų, nes turime žinoti, kaip įvyko – negalime apkaltinti vieno ar kito žmogaus. Tam yra teisėsaugos institucijos.“

Beje, vakar J.Olekas pakvietė bendradarbiauti D.Vilytę ir A.Dulkį įvedant tvarką krašto apsaugos viešuosiuose pirkimuose.

Siūlė nuleisti kraują

Tai, kad J.Olekas nėra kaltas, „Lietuvos rytui“ sakė neabejojantis ir jo partijos bendražygis Bronius Bradauskas.

Vis dėlto trečiadienį vykusiame socialdemokratų frakcijos posėdyje šis politikas pasiūlė ministrui trauktis – taip esą būtų apmalšintos kilusios aistros.

Panašiai kalbėjo ir Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas. Anot politiko, jei J.Olekui nepavyktų pakeisti viešosios nuomonės, geriausia būtų atsistatydinti.

Tačiau tokie bendražygių svarstymai buvo priimtini ne visiems socialdemokratams. Kai kurie jų vakar įtarinėjo, kad tokiu siūlymu 32 numeriu į Seimą kandidatuojantis B.Bradauskas gal bando atkreipti dėmesį į save ir taip prasiskinti kelią į parlamentą dar vienai kadencijai.

Įvardijo, kas kursto skandalus

Tuo metu vakar posėdžiavę socialdemokratų etikos sargai pareiškė palaikymą J.Olekui. O partijos taryboje bendražygį užstojo ir premjeras Algirdas Butkevičius. Jis pareiškė, kad ministrui „buvo pakišta kiaulė“.

Socialdemokratų lyderio teigimu, ministras pats aptiko „tą kiaulę“, perdavė prokuratūrai, o dabar paverčiamas atpirkimo ožiu: „Blogiausia, kad mes patys tuo gėrimės, duodame interviu, kritikuodami, reikalaudami.“

A.Butkevičius taip pat mįslingai užsiminė apie manipuliacijas: „Aš turiu duomenų, kad J.Olekas skambino prezidentei ir ją informavo apie situaciją. Bet prezidentė po to vis tiek viešai pasisakė taip, lyg to pokalbio visai nebuvo ir visai kita informacija buvo pateikta.“

Premjeras pažėrė ir daugiau kritikos D.Grybauskaitei – metė jai kaltinimus nuolat dirbtinai kurstant skandalus: „Prezidentė atvirai įsitraukė į rinkimų kovą. Ji taiko labai aukštus moralinius vertinimo kriterijus visiems aplinkiniams, tik ne sau ar artimos aplinkos žmonėms. Prezidentė vienasmeniškai sprendžia, kas ne prie ko ir kas turi prisiimti atsakomybę.“

Vyriausybės vadovas sakė, kad į skandalų kūrimo virtuvę vis labiau įtraukiamos teisėsaugos institucijos, ir leido suprasti, kad viskam diriguoja prezidentė: „Tos kuriamos situacijos bei insinuacijos šiandien tampa atvirais rinkimų kovos įrankiais, o tai teisinėje valstybėje neįmanoma.

Arba galima drąsiai pasakyti, kai kada juntama tam tikra režisieriaus ranka.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.