Panevėžiečiams kolūkis blogų minčių nekelia

Panevėžyje esanti Kolūkiečių gatvė tapo mūšio lauku tarp savivaldybės ir šios gatvės gyventojų. Pastarieji visomis išgalėmis priešinasi tam, kad sovietine relikvija pripažintas pavadinimas būtų pakeistas kitu.

Z.Steponavičius per 60 metų priprato prie Kolūkiečių gatvės pavadinimo.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Z.Steponavičius per 60 metų priprato prie Kolūkiečių gatvės pavadinimo.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Sep 3, 2016, 12:43 PM, atnaujinta May 14, 2017, 4:01 AM

Kolūkiečių gatvės gyventojai praėjusio mėnesio pabaigoje iš savivaldybės gavo laiškus, kuriuose pranešama, kad artimiausiu metu bus keičiamas Kolūkiečių gatvės pavadinimas.

„Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nuomone, žodis „kolūkietis“ apibūdina sovietinę realiją ir dabartiniam gatvės pavadinimui nėra tinkamas“, – rašoma laiške.

Šis laiškas paskatino gyventojus veikti – jie surinko 20 parašų po peticija, kurioje reikalaujama palikti senąjį gatvės pavadinimą.

Pasirašė beveik visi nedidelės, vos 12 namų turinčios, gatvelės gyventojai. Dauguma jų senbuviai, gyvenantys Kolūkiečių gatvėje daugiau nei pusę šimtmečio. Tai, kad keisti gatvės pavadinimą būtina, manė tik viename name gyvenanti šeima.

Steponavičių šeima gyvena name, ant kurio ir prikaltas Kolūkiečių gatvės pavadinimas. Pensininkas Zenonas Steponavičius šioje gatvelėje su tėvais apsigyveno būdamas dar moksleivis, 1955 metais.

„Gatvės pavadinimas visai nereiškia, kad jaučiame nostalgiją kolūkiams. Tiesiog įpratome, kad mūsų gatvė turi tokį pavadinimą.

Beje, mūsų krikšto sūnus Seimo narys liberalas Gintaras Steponavičius ne kartą lankėsi pas mus, bet jam nė karto nekilo minties, kad gyvename netinkamai pavadintoje gatvėje“, – sakė Zenonas.

Pakeisti Kolūkiečių gatvės pavadinimą bandoma jau antrą kartą. Pirmasis bandymas buvo prieš keliolika metų. Gyventojai tąsyk išsikovojo teisę toliau gyventi jiems įprastai vadinamoje gatvėje.

Paklausti, kodėl nenori pakeisti gatvės pavadinimo, dauguma „Lietuvos ryto“ kalbintų gyventojų nurodė praktinę priežastį – jie nepageidauja turėti papildomų laiko ir pinigų sąnaudų.

Kitos gatvelės senbuvės Genovaitės Juškienės teigimu, pakeitus gatvės pavadinimą, tektų keisti automobilio, namo ir jame gyvenančių žmonių registracijos dokumentus. Tai kainuoja pinigus, kurių nė vienas per daug neturi.

Jos sūnus Osvaldas juokėsi: „Jei Lietuvą užkariaus Putinas, tai tada mums su tokiu pavadinimu tikrai bus geriau. Vaidinsime lojalius. O jeigu rimtai, tai kas mūsų gatvę besuras? Juk „Google“ žemėlapiuose niekas nepakeis jos pavadinimo.“

Gatvės, pavadintos Kolūkiečių vardu, yra keturiose Lietuvos savivaldybėse.

Pataria žmones ir išklausyti, ir šviesti

* Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vyriausioji specialistė Aistė Pangonytė:

* „Pats žodis „kolūkietis“ lietuvių kalbos požiūriu yra taisyklingas. Jį galima surasti žodynuose. Tačiau šis žodis yra pasenęs moraline prasme.

* Anksčiau yra buvusi griežta nuostata visus gatvių pavadinimus derinti su Valstybine lietuvių kalbos komisija. Tačiau dabar tokia nuostata iš teisės aktų išnyko.

* Sprendimus dėl miestų ir kaimų gatvių pavadinimo priima savivaldybių tarybos. Savivaldybės turi įsiklausyti į gyventojų nuomonę. Taip pat ir šviesti žmones, aiškinti jiems, kodėl toks gatvės pavadinimas nėra tinkamas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.