Meras, rusiška lentelė ir tautinė nesantaika

Europos kalbų dienos proga Vilniuje pakalbintos dvi lentelės: lenkų ir rusų kalbomis. Lenkiška lentelė Varšuvos gatvėje, berods, nenukentėjo, tačiau užrašas kirilica „Russkaja ulica“ Rusų ir Maironio gatvių sankirtoje tuoj pat susilaukė vandalų dėmesio: nepraėjus nė pusdieniui buvo užterliotas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vitalijus Michalovskis

Sep 5, 2016, 12:08 PM, atnaujinta May 14, 2017, 1:00 AM

Savaime suprantama, vandalų šėlionės, kad ir kokių paskatų vedami jie terliotų ir laužytų, negali būti toleruojamos. Tačiau apie tautinės nesantaikos kurstymą savo Facebook'o paskytoje prabilęs sostinės meras ponas R.Šimašius, berods, jau „nustatė“ kaltuosius. Netiesiogiai, gana aptakiai, bet tautiniu pagrindu!

Štai vakar į nežinomus chuliganėlius jis kreipėsi tokiais žodžiais: „Jei manaisi esąs didis lietuvis, tai gal paklausyk mūsų tautos patriarcho Basanavičiaus, kuris barė lietuvių valdininkus, kad jie neleidžia iškabų kita kalba kabinti“.

Kaltųjų nėra, bet, sprendžiant iš R.Šimašiaus žodžių, galima pagalvoti, kad tai padarė būtinai lietuviai. Nelabai gelbėja padėtį net tas žodelis „jei“ sakinio pradžioje. Kitaip tariant, tautinės nesantaikos kurstymu lengvai dvelkia paties Šimašiaus pasisakymas, ko mero kėdėje sėdintis politikas turėtų vengti. Netgi jei jis pats – tūkstantįkart grynas lietuvis nuo Adomo ir Ievos laikų.

Kaipgi paskui žvelgti į visus tuos pagraudenimus, kad „nusikaltėliai neturi tautybės“? Chuliganų nėra, bet ponas Šimašius jau kalba apie Basanavičiaus pamokymus ignoruojančius „didžius“ lietuvius.

Taip, terliotojai gali būti lietuviai, tačiau lygiai taip pat jie gali būti nelietuviai. Ar meras jau visiškai atmetė tokius dalykus, kaip sąmoninga provokacija? Lietuvoje yra jėgų, siekiančių įkalti tarptautinės nesantaikos vinį ir be lietuviškų ultraradikalų. Ir tam gali tikti bet kokie metodai.

Kaipgi neprisiminsi atvejo 2015 m. sausį, kai antirusiškais užrašais Klaipėdos priemiestyje buvo išmarginti Seimo narės Irinos Rozovos dukters namai? Tąkart kilo didelis šurmulys žiniasklaidoje, kurį tuoj pat pasigavo kiekvieno tinkamo kabliuko ieškantys Rusijos propagandos ruporai.

Tačiau dažnam tos terlionės pasirodė keistokos. Reikalas tas, kad keliuose lietuviškuose žodžiuose sugebėta privelti gramatinių klaidų, o konstrukcija „Rusai eik namo“ apskritai netikusiai skamba bent minimaliai lietuviškai mokančio piliečio ausiai. Išvados? Aš jų nedarysiu. Nes kaltieji, kaip suprantu, iki šiol nenustatyti.

Jeigu jau taip norima kreiptis į nežinomos kilmės pažeidėjus (ir ypač, jei tai daro garsus politikas, kurio pasisakymus skaito tūkstančiai) galbūt derėtų susilaikyti nuo panašių pasvarstymų? Jei bus sulaikytų, jei bus išaiškinti jų motyvai – galima bus baksnoti.

O dabar susidaro įspūdis, kad meras pats, sąmoningai ar nesąmoningai, jau brėžia kaltųjų paieškų kryptį. Man, nepretenduojančiam į jokį išskirtinį lietuviška „grynumą“, tai atrodo gana graudokai. Su tautine nesantaika tokiais pasisakymais nekovojama...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.