A. Butkevičius paragino prezidentę nepolitikuoti

Po to kai šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad ministras Juozas Olekas negali likti poste, premjeras Algirdas Butkevičius paskelbė pasitikintis krašto apsaugos ministru. Vyriausybės vadovas taip pat paragina prezidentę nepolitikuoti.

A.Butkevičius aštriai reagavo į šalies vadovės raginimą krašto apsaugos ministrui atsistatydinti.
A.Butkevičius aštriai reagavo į šalies vadovės raginimą krašto apsaugos ministrui atsistatydinti.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2016, 12:16 PM, atnaujinta May 13, 2017, 10:48 PM

„Premjeras savo pozicijos dėl krašto apsaugos ministro J.Oleko nekeičia. Premjeras ragina prezidentę priešrinkiminiu laikotarpiu nepolitikuoti“, – BNS antradienį sakė ministro pirmininko atstovas spaudai Mindaugas Janulionis.

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis sako, kad sprendimą dėl krašto apsaugos ministro turi priimti socialdemokratai, nors kartu sutinka, kad kilęs skandalas „Lietuvos kariuomenės įvaizdžiui ir autoritetui jau padarė didžiulę žalą“. 

„Sprendimą turi primti mūsų koalicijos partneriai socialdemokratai. Visas tas vyksmas, kuris vyksta su pirkimais, kada tas tyrimas visų pirma vyksta viešoj erdvėj, jau neabejotinai padaryta didžiulė žala visų Lietuvos piliečių pasitikėjimui krašto apsauga, ir tai pavojinga tendencija. Vietoj to, kad iš tikrųjų išsiaiškintume visus galimus nusižengimus, jei reikia, nusižengusius ar kaltus nubaustumėm, jei ten yra sisteminių dalykų, pataisytumėm, ir eitume į priekį, tas, kas dabar daroma, yra viešos erdvės karas“, – BNS sakė V.Mazuronis. 

Tuo tarpu Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė po parlamento vadovybės susitikimo su prezidente D.Grybauskaite pritarė jos pozicijai ir partneriams socialdemokratams siūlė priimti sprendimus dėl J.Oleko ir „kuo greičiau nuimti įtampą“. 

„Aš esu įsitikinusi, kad ši situacija, kokia yra krašto apsaugos sistemoj, diskredituoja politinių partijų susitarimą (dėl gynybos finansavimo), ir kuo greičiau nuimti įtampai turi būti priimti sprendimai, ir tą sprendimą turi priimti socialdemokratų partija. Aš tikrai palaikau prezidentės nuomonę, kad (skandalas) kenkia ne tik visai krašto apsaugos sistemai, bet ir visai valstybei“, – sakė L.Graužinienė. 

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko Rolando Pakso nuomone, dėl „auksinių šakučių“ skandalo turėjo būti nubausti juos vykdę pareigūnai. „Aš tai prieš (ministro pasitraukimą). Mano supratimu, čia reikėjo išvyti kažkokį intendantūros skyrių, įskaitant kokį jefreitorių ar viršilą, ir per tris valandas pabaigt tą istoriją. O jei mes nesugebam to dalyko padaryt, visiems reikia atsistatydint, pradedant sausumos kariuomene, tada kariuomenės vadas, ministras, ir, galų gale, vyriausias ginkluotų pajėgų vadas, ir pabaigt šitą šaukštelių istoriją“, – BNS sakė R.Paksas. 

Tuo tarpu, komentuodamas prezidentės mestus kaltinimus melu, J.Olekas vadina nepagrįstais.

Praėjusį antradienį Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė, kad kariuomenė 2014 metais aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina pirko virtuvės reikmenų iš įmonės „Nota bene“. 

J.Olekas teigia nesantis už tai tiesiogiai atsakingas ir sakė dėjęs pastangas išaiškinti visus kaltus asmenis šioje istorijoje. Jis sako, kad ministerija kreipėsi į prokuratūrą, prašydama atlikti tyrimus dėl įmonės „Nota bene“ atstovų sukčiavimo ir kariuomenės atstovų piktnaudžiavimo tarnyba. Be to, vidine tvarka buvo nubaustas kariuomenės tuometis Materialinių resursų departamento vadovas. 

D.Grybauskaitė sako, jog ministras turi trauktis, kad nekompromituotų krašto apsaugos sistemos, socialdemokratų partijos ir valstybės. 

„Kreipiuosi tiek į ministrą, tiek į socialdemokratų vadovybę – prisiimti politinę atsakomybę reiškia nustot daryti gėdą valstybei ir krašto apsaugos sistemai, tai reiškia, toks ministras negali dirbti ir dar išėjęs meluoti ir aiškinti, kad kreipėsi į prokuratūrą. Dėl pavadinimo, ne dėl kainos“, – antradienį parlamente žurnalistams sakė prezidentė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.