Ant Žaliojo tilto norėtų užkelti ir arklį, ir kiaulę

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sulaukė netikėto pasiūlymo – paremti menininkus, kurie sumanė sostinės Žaliąjį tiltą papuošti lietuviškų gyvulių ir paukščių veislių skulptūromis.

Nuo Žaliojo tilto nukėlus sovietines skulptūras ant jų postamento fotografavosi jauni žmonės, o automobilių pardavėjai surengė reklamos akciją.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo Žaliojo tilto nukėlus sovietines skulptūras ant jų postamento fotografavosi jauni žmonės, o automobilių pardavėjai surengė reklamos akciją.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Sep 6, 2016, 6:50 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:36 PM

Projekto sumanytojai fotomenininkas Saulius Paukštys, Lietuvos sostinėje pastatęs amerikiečių muziko Franko Zappos paminklą, ir fotografas Gintaras Kaltenis įsitikinę, kad gyvulių ir paukščių skulptūros ugdytų Lietuvos žmonių pasididžiavimą savo tauta, valstybe, taip pat skatintų patriotizmą.

„Žemės ūkio ministerijai būtų smagu, kad žemės ūkis būtų įprasmintas sostinės centre“, – „Lietuvos rytui“ trumpai atsakė žemės ūkio ministrės patarėja Jolanta Butkevičienė.

S.Paukštys ir G.Kaltenis pateikė siūlomų įamžinti lietuviškų veislių gyvūnų kandidatų sąrašą – tai arklys, ožka, avis, kiaulė ir žąsis. Šių gyvūnų skulptūros turėtų būti iš metalo ir akmens.

S.Paukštys aiškino, kad taip būtų siekiama lietuvių tautos santarvės, nes tokios skulptūros tikrai nekiršintų kairiųjų politikų su dešiniaisiais.

Be to, jis priminė, jog, pavyzdžiui, ir Paryžiuje ant tiltų stovi arklių skulptūros.

G.Kaltenis teigė įsimylėjęs žemaitukų veislės žirgus, kai dalyvavo raitųjų žygyje nuo Baltijos iki Juodosios jūros. Iš pradžių jis norėjęs pastatyti paminklą žemaitukui sostinės Sereikiškių parke, bet vėliau pritarė S.Paukščio nuomonei, kad geriausia vieta šiam žirgui – ant Žaliojo tilto.

Anot fotografo, žemės ūkio ministrė pažadėjo šią idėją įtraukti į valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programą.

Ant tilto per Nerį, kur dar prieš metus stovėjo sovietinės skulptūros, šią vasarą reklamos tikslais buvo pastatytas automobilis „Audi Q2“.

„Audi“ atstovai aiškino, kad po itin plačiai visuomenėje nuskambėjusio sovietinių skulptūrų nukėlimo Žaliasis tiltas buvo lyg tuščia scena, ant kurios kiekvienas galėjo įsivaizduoti kokį nors ženklą. Būtent todėl toje vietoje nutarta pristatyti naująjį modelį – kaip jauno augančio ir laisvo miesto simbolį.

Šiai reklaminei akcijai pritarė ir Vilniaus miesto savivaldybė, ir Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.