Aikštelė prie politiko įmonės išasfaltuota savivaldybės lėšomis

Sutapimų virtinė

Aikštelė Konstitucijos pr. 23 išasfaltuota daugiausia Vilniaus savivaldybės lėšomis.<br>A.Jančio nuotr.
Aikštelė Konstitucijos pr. 23 išasfaltuota daugiausia Vilniaus savivaldybės lėšomis.<br>A.Jančio nuotr.
V.Martikonis neigė daręs įtaką, kad aikštelė būtų asfaltuojama savivaldybės lėšomis.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Martikonis neigė daręs įtaką, kad aikštelė būtų asfaltuojama savivaldybės lėšomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 8, 2016, 10:08 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:45 PM

Sutapimų virtinė

Už skolose įklimpusios sostinės savivaldybės pinigus išasfaltuotos automobilių aikštelės didžiąją dalį valdo savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“, aikštelė apmokestinta. Tad atrodo logiška, kad ir pasirūpinti ja derėjo savivaldybės lėšomis.

Bet taip jau sutapo, kad nemaža dalis patalpų Konstitucijos pr. 23 pastate yra valdančiajai koalicijai priklausančio Vilniaus tarybos nario V.Martikonio nuosavybė. Čia įsikūrusi ir jo valdoma bendrovė „Krašto projektai“.

Sutapimai tuo nesibaigia. Ant pastato Konstitucijos pr. 23 kabo lentelė, skelbianti, jog čia įsikūrusi Lietuvos liberalų sąjūdžio Naujamiesčio skyriaus, kuriam anksčiau vadovavo V.Martikonis, būstinė.

Viešųjų ir privačių interesų konfliktas? V.Martikonis taip nemano. Jo įsitikinimu, išasfaltavus aikštelę laimėjo ne valdantieji liberalai ir ne jis pats, o miestas.

Užmiršo nukabinti lentelę

„Šiame pastate įsikūrusi ne tik mano įmonė, daug yra kitų, taip pat ir valstybinių įstaigų. Savivaldybė neatsigynė nuo priekaištų, net gretimuose pastatuose įsikūrusių biurų darbuotojai ragino sutvarkyti aikštelę, nes ji palijus skendėjo purve, o per sausrą kilo dulkės. Liberalų būstinės čia jau nėra, tik nepasirūpinome nukabinti lentelės“, – aiškino V.Martikonis.

Jis tikino, kad jau seniai būtų išasfaltavęs aikštelę savo lėšomis, bet neleido ankstesnė sostinės valdžia, su kuria verslininkas prieš gerą dešimtmetį buvo susikibęs kaip reikiant.

Tai vyko prieš daugiau kaip dešimtmetį, kai tuometis meras Artūras Zuokas ėmėsi Konstitucijos prospekto pertvarkymo darbų.

„Aš leidau savivaldybei pasinaudoti dalimi man priklausančios teritorijos, kai vyko Konstitucijos prospekto rekonstrukcija. Bet tuometė valdžia apgaule užgrobė mano sklypą, automobilių stovėjimo aikštelę“, – teigė sostinės politikas ir verslininkas.

Konfliktas tarp V.Martikonio, kuris ir anuomet buvo Vilniaus miesto tarybos narys, ir A.Zuoko įsiplieskė 2002–2004 metais.

Vilniaus savivaldybė tada vykdė Konstitucijos prospekto rekonstrukciją ir įrenginėjo šaligatvius bei dviračio takus. Tačiau miesto tarybos narys, „Krašto projektų“ akcininkas V.Martikonis norėjo įrengti automobilių aikštelę ir kreipėsi į teismą.

Surengė protesto koncertą

Kivirčas įgavo komišką atspalvį 2005 metais, kai V.Martikonis aikštelėje prie Konstitucijos pr. 23 surengė koncertą, protestuodamas prieš tai, kad sostinės valdžia, neatsižvelgdama į vykstantį teismo procesą, tęsia statybos darbus. Savivaldybė savo ruožtu kaltino V.Martikonį, esą jis aikštelę savavališkai užgriozdino technika ir trukdo tvarkyti Konstitucijos prospektą, įrengti dviračių taką ir šaligatvius.

Bylinėjimaisi truko kelerius metus, pagaliau 2007-aisiais, kai sostinės vairą trumpam buvo perėmęs meras Juozas Imbrasas, tarp „Krašto projektų“ ir savivaldybės buvo pasirašyta taikos sutartis.

„Krašto projektai“ gavo teisę naudotis dalimi aikštelės, kol bus parengti nauji planavimo dokumentai.

Ilgą laiką automobilių stovėjimo aikštelė dryksojo neasfaltuota, padengta skalda ir žvyru. Čia automobilius pastačiusiems biurų, įmonių darbuotojams ir klientams iš tiesų tekdavo patirti nepatogumų.

Kaip kilo sąmokslo teorijos

„Aš taip ir maniau, kad žurnalistams kils klausimų, oponentai bandys išpūsti skandalą. Norite tikėkite, norite ne – aš nedariau jokios įtakos, kad ši vieta būtų tvarkoma miesto lėšomis. Pagaliau ar miestui geriau, jei būtų likusi žvyruota aikštelė, ar geriau asfaltuota, šaligatviai sutvarkyti?“ – retoriškai klausė V.Martikonis.

Galima pritarti verslininko argumentams – tikrai geriau, kai miesto centre aikštelė sutvarkyta. Ir jeigu jau taip atsitiko, kad į savivaldybės finansuojamų aikštelių asfaltavimo sąrašą pateko vieta, esanti prie miesto politikui priklausančio objekto, tai tiesiog taip atsitiko.

Ir nieko čia nepadarysi. O jei toji aikštelė yra  prie sostinės valdančiosios partijos skyriaus būstinės, tai irgi sutapimas. Juolab kad tos būstinės kaip ir nebėra.

Nepatikėsite, kokių tik būna sutapimų. Pavyzdžiui, žmogus pasiskolina didelę sumą pinigų iš pažįstamo turtuolio butui pirkti. Tik pradeda skaičiuoti pinigus, o čia iš už kampo – STT agentai. Įrodinėk paskui, kad neėmei kyšio ir neprekiavai poveikiu.

Sutapimais, net ir keisčiausiais, tikėti reikia – priešingu atveju ir kyla kvailiausios sąmokslo teorijos.

Įrengti kelkraščiai, pakeisti šaligatviai

Gintautas Kazimieras Niaura, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus Eksploatacijos poskyrio vedėjas:

„Iki tol buvusi aikštelės danga – žvyras, skalda, asfalto bei betono likučiai – prižiūrėti tokią aikštelės dangą buvo labai sudėtinga, sąnaudos – didelės, o rezultatas prastas. Savivaldybė ir SĮ „Susisiekimo paslaugos“ nuolat gaudavo skundų – dėl dulkių, purvo, duobių. Dėl šių priežasčių nutarta sutvarkyti aikštelę.

Buvo įrengta asfalto danga (apie 2 tūkst. 700 kvadratinių metrų), kelkraščiai, sutvarkyti išlaužyti šaligatviai aplink, įrengti lietaus surinkimo šulinėliai. Savivaldybės atliktų darbų suma – 67 tūkst. 079 Eur.

Aikštelėje yra 107 stovėjimo vietos, iš jų 8 rezervuotos bendrovei „Krašto projektai“, 11 Nacionalinei žemės tarnybai ir Valstybės žemės fondui, likusios stovėjimo vietos yra mokamos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.